Mladi borac

одржаноје 53 конференције, саукупно 1540 омладинаца и омладинки. Одржлно је 7 општинских конференција на којнма је присуствовало 790 омладинаца и омладинки. Прикупљено је 1697 кг. пшенице, 23.785 динара. ЈАБЛАНИЧКИ СРЕЗ: Од 25-Vlll до 15-1Х отишло је. у Н. О. војску 393 омладинаца и омладинки. Омладина је од почетка свога рада дала 1700 радних дана. За време такмичења је одржано 10 конференција, формирано је 31 сеоских добзра, 4 општинска и формиран је срески одбор. Обухваћено је радом 652 омладинке и омладинаца који су стајали до сада по страни Прикупљено јеs6oкг. жита, 19770 динара н4 овце.

Ударие групе иишке омладиие Омладинска ударна десетина из села Каменине, упала је у предграђе Ниша. Том приликом је запалила архиву, ухватила једног издајника, запленила моторцикл, убила два немачка војника и“једног ранила. Иста група на поузи Ниш—Књажевац убила је два Немца која су се возила тресином. Омладинска ударна група из Мезграје упала је у магацин организације „Тот' и запленила: 3 канте зејтина за исхрану, 2 какте масти, 651 комад сапуна за умивање, 240 комада сапуна за прање рубља, 7 рисова хартије, 40 метара шајка за одело и 480 килограма шећера итд, Бори се омладина околине Ниша, да што пре осване дан слободе, да и она изађе светла лица пред наш народ, коме he полагати рачуне на свом I конгресу.

... Ми стварамо нову Срби|у

Трстенимка оиладина се бори Поражене четничке банде разбијене и десетковане пребегле су преко Западне Мораве, и почеле страховити терор у свом пијаном безумљу. Насилна мобилисања, батинања, клања... Морава опег носи лешеве поштених родољуба. Али омладина упркос свега тога неће са њима. Под претњом клања целе породице и под најтежим условима пребацивања, омладина В Дренове, Страгара, Селишта и других села бежи у нашу војску На њихов терор она одговара борбом. Ударна омладинска група из В. Дренове, убила је у сред четннчког логора два кољаша равногорца и једног ранила. Омладина свуда пнше пароле, црта петокраке и пева партизанске песме. Она воли слободу и ништа јс не може омети да се бори за њу. Она кроз борбу бира своје делегате.

Наши најмлађи ... * Писжири општине Лапотнице учествују активно у такмичењу. Недавно је била смотра пионира на којој су објављени резултати дасадашњег такмнчења и награђени п гбедници. Чета села Лапотинци, од 80 до бил) је као еајбоља награду, беле титовке са петокракама. * Делиградски пионири такође су организовали такмичење у коме су поставили ко ће више полупати чашица са телеграфских стубова којима су ишле непријатељске телефонске линије. * Пионири Соко Бање су одмах по ослобођењу формирали своју чету и научилл неколико партизанских песама. Старији сала указују на њих као на пример, док они маршују улицама с песком, * Најмилија забава малопаланачких пионира је сипање песка у мазалице наточ<овима железничких вагона, разбијање прозора и т. д. Вршећи тако своју редовну дужност поред пруге и јурећи кроз вагоне, наншли су на пет акомулатора, па кад је једног од њих дохватила струја, они су се досетили да го треба партизанима за радио, те су одмах позвали Јаче другове и узели акомулаторе. * Једног пионира су дражинци у селу Буковици ћриморавали да им каже куда су партизани, али сви напори чупавца остали су без успеха, Мали није признао. Нато чупавци су му везали руке и очи и пуцали поред главе, да би му изнудили признање, али мали поноснто је чувао име ПИОНИР и није признао!

Позиви на Конгрес

Сазивачкн одбор I конгреса антифашистнчке омладнне Србије, упутио је позив и писма поводам. Конгреса-омладини Бугарске, омладини Македоније, Војводине, Косова и Метов-ије, 1 тенковској бригади и рзњеннцнма н болесницима у Италији. У писму нашим тенкнстима, између осталог се каже; „Драги наши тенкисти, омиљени јунацн славне Титове армије! Ви сте олнчење наших идеала. Наше снове ви ћете претаорнти у стварност. Кад поражене ЦЈвабе, Бугари, четннци и остали нздајници скрнвају своје погане њушке у бетонске бункере великих градова, ми се осмехујемо: истераће мо вас и одатле! Нема внше буакера и утврђења које не можемо разбити. Осећање снаге струји нам кроз мкшице, јер ми знамо да имамо тенкове, да имамо вас. Зато вас се често сећамо и са нестрпљењем очекујемо када ћете нам доћи. Омладннски батаљони у нашим бригадама и див зијама желе да са вама заједно јуришају на Београд, да са вама јуришају на Хитлерову пећину, на Берлин!... Наша жеља је да и тенковска брнгада пошаље своје претставнике на Први конгрес антифашистичке омладине Србије. У данима припрема за свој Први конгрес, омладина Србије са фронтова и из позадине, шаље вам своје топле поздраве." Међу нашим рањеницима у Италијн аалазе се другови из свих крајева Југославије. Њима савезнички одбор пише: „Омладина Србн]е данас зна а једнно пуним ангажовањем у борби, свсстраном помоћу народној власти може извојевати себи слободу. Баш тиме пуним учешћем у борби, ми се спремамо за наш Првн конгрес. Све шире код нас продире свест о томе да he једино у слободној федеративној Југославији, у братском загрљају свих народа наше земље и нама бити омогућен живот какаа треба да има омладина. Зато на нашим зборовима и конференцијама изазнва толико искреног одушевљења када се помене име маршала ТИТА. Обраћамо се вама, другови нз Србије! Покажите и тамо нашој младој браћи и друговима из осталих крајева колнко је дубоко код омладине Србије урезана свест да без нашег братства нема ни нашег заједничког срећног живота. Често су овоме рату македонске и наше једнннце воднле зајздннчке акцнје, Сада им омладина Србнје у писму Сазивачког одбора каже: „Српска омладина је својом немилосрдном борбом задала смртни ударац велииосрпској хегемонистичкој клики која је поробила, национално угњетавала и економски искоришћавала македонскн народ. Српски народ he помоћи намучевом братском народу Македоније да изгради своју државу, слободну незавнсну Македонију у федеративној Југославији, да напаћени македонски народ први пут у својој нсторији буде слободан и срећан. Омладина Србије зна да без слободне Македоније, вема ни слободне Србије. Наша је жеља да и омладина Македоније пошаље своје делегате на наш I конгрес, како би се још Једном више манифесгвовало братство македонске и српске омладине”.

Живело братство југословенске омладине!

Број 9

МЛАДИ БОРАЦ

7