Mladi borac

празник рада и победе -

први мај

ЗА 14 ДАНА 2,832 РАДНА ЧАСА

И у фабрици »Мињон« су омладинци-радници постигли нозе успехе у првомајском такмичек>у. Они су за 14 радних дана дали 2,832 радна часа и повекали производњу целог предузека за 30%, док је квалитет израде побољшан за 1 00% . Омладинке Марковић Нада, Марија Шуста, Пушић Радмила, Пегоовић ЈБубица и Продановић Марија исшифрале су 1.886 пари војничких цокула и 836 пари цнбилних ципела а три прве су се истакле и на довршавању 2.722 друга пара. Бесарабић Сретко, Боривоје Петровнћ и Модркнић Јован су својим уложеним трудом повећали производњ« з." по 30%, док су другарицс Олга Миха)ловић, Радмила Цветковић, Зорка Николић в Бранислава Деспотовић позећале за 20%. С';м текућих рлдов, самоме предузећу омладинци су провели и 14 сати на сетвеним радовцма.

500 ПАРИ ГУМЕНИХ ЂОНОВА ЗА 7 ЧАС.

У гумари предузећа јБостон« Раде Ћурчин, који ради на штан цовању гумених ђонова избацно је 580 пари за седам сати рада док је ранија производња износила 500 пари за 8 чассва. 5' столарннци се истакла другарипа Божана Кецић, која ]е до сада израђивала 240 дрвених IјОнова за 8 часова рада, а сада, иако је недостатком буковог дрвета са новим материјалом од храстовине посао знатно отежан, она зе повећала производшу на 360 пари за 7 часова рада. У одељењу штанцераја Данило Спасојевић, док зе рашДе штанцовао 380 пари бранзова за војничке цокуле за 8 часова сада зе норму повећао на 600 пари за 7 часова. У одељењу цвикера]а ]е Стеван Аа]тман поднгао норму у цвиковању са 1 30 пари за 8 часова, на 300 ггри за 7 часова, а Гозко Пантелиа у штеперају са 1 44 пари за 8 часова на 216 пари за 7 часова. Исто тако и у свим осталим радионицама предузећа постављени су нови резултати и подигнута је производња.

УДАРНИЧКИМ РАДОМ ОБОРИЛИ СМО НОРМУ

У такмичешима за први ма] у ]едно] фабрици радило се са великом вољом и убрзаним темпом. У свима радионицама предузећа пребаченн су досадашњи резултати. Такмичење ударних група и појединаца избацило ]е кове ударнике а у цело] фабрици ]е, укупно узев, повећана производња за 30 10°о. У машинско] радионнци, замахохс •.вога рада и уложсним напоро.м нарочито се истакао Ђорђе Сабо, који ради на изради делсва за разне машине и конструкције. Он је успео да рационалним искоришћавањем машина изради одређени део за десет часова рада иако ]е предвиђени рок износио двадесет часова. Усавршавајући и даље методе и радећи истовремено на изради више разних делова он ).? послсдњнх дана поставио нов

рекорд: израдио је 23 супорта за струт за 90 часова уместо за 400 колико је раније било потребно. У стругарско] радионици један од на]бржих и на]вреднијих је Раде Јаковљевић, који

је постигао велике уштеде у времену. Он ]е успео да рад за који Је било потребно 1.100 минута сврши за свега 270. Ове велике уштеде у времену Је постигао применом неки.х нових помоћни; алатки и истовременим радом на више комадм кlсто тако постизањем бољег времена за по 30—р0/ о истичу се Радомир Николић и 'Борће Жанић који то постижу максималним нскоришћавањ; м алата и машнне. У изради дугмади за фишеклије и упртаче за нашу воЈску истакао се у току ударне недеље омладинац Љуба Радибратовић. По предвиђеним нормама Је било одређено да се за Један сат изради 120 комада дугмади, а он је, максималним искоришћавањем струга на коме је радио, избацио за Један сат

400 комада. Миодраг Петрашинозић ]е на истоме послу постигао 300 комада за сат док је Спасоје Радошевић за трн сата израдио 800 дугмета.

Ударник Ђорђе Жанић

10 КОМАДА ТИТОВКИ ЗА САТ

Омладинци Завода за израду во]не одеће, који су показали наЈбоље резултате у I рејону приликом такмичења за време Светске омладинске недеље наставили су са ударничким радом поводом Првог МаЈа. Норме су пребациване, радно време Је стално било 10 часова а све радионице избацивале су велике количине завршених комада. Свугде хрпе титовки, гомиле ципела, блуза и кошуља. У великоЈ серијскоЈ радионици, у којој се ради на изради титовки истакле су се радом 5 омладинки: Аница Брате, Ранка Ракић, МариЈа Кратки, Надсжда Ђурђевић и Вера Игњатовић. Свака од њих сашије за Један сат 10 комада титовки док се раније за исто време избацивало 4—5 комада. За 13 дана омладинке су са стариЈИм другаркцама избациле 9.330 титовкн. Љубица Пејаковић шијс по 250 комада постава за титовке за Један дан.- Другарице Фабијан Марија, Ловрејковић Марија, Јовановић Добрила и Вукићсвић Ружица су постигле нову норму у ручноЈ обради блуза. Дск се пре избацивало највнше 1 7 комада за дан, оне су за исто време избациле по 26. Тако ]е свака од њих израдила за 13 д: 'л такмичења по 295 комада б.. за и тиме повећала производњу за 75° 0 . И сваки други сектор рада има своју групу ударннка. Тако док се пре за дан пришивала дугмета на сто чакшира, у такмичењу Радмила Којић је пришивила дневно на по 300 комада чакшира. На изради рупица истичу се Милица Величковић и нарочито Нада Поповић која изради 5.000 рупица иа дан. И у пеглерском одељењу су омладинци примерни у раду. Гвозден Јевтић испегла дневно по 350 панталона а за један сат по 60 титовки.

Један од највредниЈих у Заводу Је Ђура Аончар који у поруџбинарском одељењу изради за Један дан више од две блузе док се раниЈе Једва свршавала и Једна. На изради веша истакла се група од 14 омладинки коЈе су за 2,5 —3 пута пребаниле норму. Својим успехом су се истакле Радмила Стакик, Јелица Граовац и нарочито Даница Чекргић која за дан сашије једну блузу и једну хаљину. За 13 дана рада њихово одељење Је дало 480 кошуља, 1.034 пари гаћа, 250 комбинезона и око 30 хаљина и блуза. И на изради цивилног одела повећана Је норма за 50°о. Најживље Је ипак у одељен>у за израду обуће. Посао на који се пре трошило по месец дана саДа је свршаван за свега 1 3 дана. Ту су се истакли РадивоЈе Савић а нарочито Бранко Крњајић који изради дневно по два пара најбољих ципела.

НОРМА ПРЕМАШЕНА ЗА ПРЕКО 60%

У једној платнари у унутрашњости Србије радници су се спремили за свој празник Први мау Ова припрема се спровела кроз ударничко такмичење и пребацивање досада постигнутих норми. Досадашња норма за дан је била 40 метара платна. Сада другарице: Зора Коцић, Десанка Војничка, Рада Солимскко, Милка Михаиловић, Трајка Живковић за исто време изра-SУЈУ по 65 метара платна. Успех другарице Зоре Коцић нарочито јс вредан пажње. Она Је за два дана научила да ради на разбоју, а после неколико дана тукла ]е све норме. Остале другарице следиле су њеким примером.

СА ПРОСЛАВЕ ПРВОГ

2

М Л Л Л м I!

Број 28