Narod

ЛЈјЛ&А.

-

'Немачки изветптајп свакога даиа јав.т.ају о * очајиоч отпору«. овнх трупа, као и о »страјсовптим« папацима, којп опр вршо по пет, шгст, десет п двапасст пуга у току јед пога даиа. Ловлапетве руских дттвпзпја из Гзлпцпје п Пуковине, које су < :.григале па десттом крплу моллавских рускс— румуттскпх трупчг. довсло је у опасност ове тпупе да Суду опко.гене, и та 1 о Гјуау лринуђене на по влачсце.. иЈнегрнсац.р тК>чтттте јаопије дт се оцртава. Изглеиа чак да се почшве разштјати ловотио, у пркоС моћним непријзте 1.СКП.М сиагама. Гуско-румуиске трупс у своме лоплачеи.у задају својим гониоцима страшне ударе и причтпказају тетп-е губитке. Чак кз последтвих. извештаја који сгижу са тога фронта, ћазт ре се мпгућиоп да пе* иач; а анаива «>уд»“ науставл.еиа, и да се таласи варварске Оујнце разбнју о храОре грудн нагтшх савезицка. « Пт(аче румупскп војници Оранс сзоју отацОину, како доликује јупацима. Код пас се о тмт.ча мало зна, па се можда о тој војсци, у своје врсме, и штје мнслнло много добро. }>’ стварп то је војска сељата, која по сгсгаву и по гзалтттету личи на српску и бугарсКу воЈску. Тс су добри 1>ојнкц;г. стрпгонги; упсрии. издржљиви IX врло скромни. Њу је створио ■ покојни краљ Ка рол I, т.оји је од војске, која је имала свега 4 а.ОО војника, лспсо мОшмизациону способјхо«* г 1 умуније на (К 1 О. 00 О : 1 >УДП. Румунски војник, сел>ак по правилу, заслужује свако поштоватве. Пзглед му је равнодушан али мм је у стварн дух жив и увек будна памет. За шега се због тогд говорпло да је подмукао, али је та де фшшција врло неправедна А у ТчОЛПко се она јав.ља, она долази због негове економске иотчпаености, у којој је увек жквео. П »ко те по нравилу

врло живг вптре топова против аероплана пталп■ јпискч авиани врапшли сц с.р неповрНугни ц својц базц. ЗЛИ ЗИДЦН Цирих, 24, авг. „Минхенер Најесте Нахрихтен“ јављају да чифусма грозница прави пустош у нсмачкој војсци. Исги лист каже да је V Млнхсну дош.то до крваве тучо измефу официра н војника мннхенског гарнизона. Вишс официра на месту је убијено.

ТДЈНИ ходнкци Атина, сЗ августа »Пзтрис« саопшхазз још једно пис:,нј чиновника Даму* риса <> цачину кпко се оаржавала телетрафска веза нзмс1ју Атште, ћЈерлнна и Софпје. У јулу 101*, према једној хитиој депеши дпрекцлјс Поштс п Телеграфа, подигнута је најжурније телеграфска линија кроз Еннр, која је везивала Клисуру и Хани Бабу са Бератом, у комс су били Аустријапци. Овим путем пролазили су сваког дана дугачки ишфрованн гелеграми, сваки од по 7н0 до 1000 речи,. за Софију, Берлин Б.-.ч н Цари ј град, а под надзорим днректора. Атинске централе Лаутариса и инспектора у Јаннши Економопу лоса. Али кад су Италнјтни у О! тобру 1,Нб напред! вали у Епиру, управа Поште п 'Ге леграфа послала је Еконопулосу »најхитштје* наређеље, у коме се г.репоручује да се учини што треба, те да се ова тајна линија прикрије, ради «Јега се стазл>а на расположеље читава једна чета.

Прва депсша, која је протпла овом лвнијом, износила је ћ() I речи. Потписан је Шенк, а адрессшаиа је па *спол>не послове Берлин*. Поред тога, постојала је у овом циљу и нарочита пошта, која је откршвена после једне депеше за «групу Макензен*. ЈЈакови н пакети експедовани су дчректно из Атиие инспектору Економопулосу. Телеграфисти <Ј'афутис и Папазашариу нреносили су их преко Корче до лрвих пред стража немачко-бугарских, где су нх предлзалн једном бугарско.м офацнру. Џакози »оји долази из Бугарске траиспортовани су преко Патраса, да бп сс избегла савезнич ка контрола.

Р А Д АЗНЈАТИКЕ Лондон, 24 августа Догшснвк '1’ајмса* са италијанског фронта телеграфише: Не може бити ннкакве сумтве о надмоћиости италијанске авијатике па целом ф>ронту. Аероплани *капрони«свај,ог дана лете над непријатељскнм линијамч п са мале висине туку нспрнјатеља у рововима. Непријатељски авнони избегавају и у току последЈве недеље изгубили су вмше од 40 аероалана.

КРАТКЕ ДЕПЕШ^ Гим. — Влада има аугентичне податке, према којима великп број Игалијаиа, који се налазе у аустријском ропсгау, умире од туберкулозе због оскудице у храни, због тешкога рада н свирепог постуиања. Рим. „Коркјере дела Сера“ јавља, да ће се ускоро сазваш у Паризу нова савез гшчка конференцнја, на којој ће се третирати важтта нит;«н>а.

ЗВАНИЧНИ ИЗВЕ

П ТАЈИ

песинк. Као м натн војштк и <»| нма ирича, балада, народтшх рзпсодија, које изненађуту дубиио.м, хеланхолијоч, ин спирацијом. Не момсе се судтпи о по лнтицн ткегоанх управљача у разним временима, али је румунскн сел>ак, по својој вр«е-1 дпостп заслужио бол.у судбину. БОГЛБДеДСВАЊЕ ПУЉА ЈДирих, 24 авгЈпста Гуомбардовање Пуља од стринс иишлијанских авиона било је најстраишије, што се може замислити. Ншие од )<> азиони бомбардовали сц флотц ц при станишшу. П/>еми иослед■ њџм вссшима из Печа погођен /е бомбама један ве лики д/>еднот и два тор-

ФРАНЦУСКИ КОШНИКЕ У Шамнаљн Французи су I нзвршили са усисхом изненадни напад северо источно од Тетона н Кобили зарсбљеннкс. На обаламаМезе јака артиљеријска акгионосг преко ноћ.

Оборено је шес.т немачких аероплапа а 5 их је тешко I повређено и пало у њихове ] .титшј'. 11аши авијатичари бомбардовалп су внше станнца, аеродрома, депоа муницнје, касарие у Лару и фабрпке у Хангдангу. ЕНГЛЕСКШ КОГЛИНИКЕ Неттријате.БСка артлљерија !

Непријатељ јс имао мали успех између коте 14(5 и железничког тунела код Локавице. Ми смо се тречутио повукли али смо после подне е н ерги чи и м п роти в нападом повратили своју линију и заробили 402 војника са 1! официра. — У битки је учествовао 2(51 наш аероплан.

10ГДЂАЈГ

МОЈСПЈЕВГДИМА Извештавају се сви

даље траје на фронту код Ипра. Велика артиљеријска активност. Оборено је пет нспри јател.еких аероглзна а... приморано да се спусти. ИТАЛИЈАНСКИ К(ШНИК& Непријатељ је пешадијом напао наше по пиљера. Једаи ве.чики депо I ложаје од Кастањевицс мцниције бачен је у ваздух. ДО мора. Срсћа је била Има много жртааа у окол- ј променљива али су нашш касарнама. И поред ше труле одбиле напад.

а р I плзсии 1«* -лг • ' бпла ј<? актиина у близпни Лан- ■ 1 1о ј( ИЈс‘Р>ЦИ^ да ЈСсз. Аатнвност артил-ерије п | нрс|ска Нова I одина

(Рошашана) почиље 3. у подне и траје закључно до 5. септембра у 8 сати увсче; а Дан Праштања (Јом Кипур) почиње у подне 13. септембра и граје закључно до 14. у 8 сати увече. ДА СЕ ЈАВП Н. /Нивковик поштар потнта О. Г., моли да му се јави Божа Батавељић учитељ, обвезпик. Ожг«.Д©р*и> уреш> ДРА Г. с ГОГНЂ.

НАЈНОВИЈЕ вести ПЕТРОГРАД. - Грофица Пашш наименована је за државног подсекрешара Ч министарству просаете. РИМ. Један шваЈцарски телеграм „Агенцији дела Иотицие“ каже, да су ириликом поласки једиетурскс дивизије ц Аустрију, избили велики нереди у Цариградц. Од.ниак ових трупа одложен је. ЛОНДОИ. — Конгрес Уније Ради , који је одржан у Блакпулу,рсишо је са 3 милиона гласова против 01.000 да се конференција у Штокхолму одложи за доцније, кад до1>е до спооазума из међу савезничких радничких оргаиизација. ЛОНДОН. — Спецлјални дописнак „Дејли Мела“ са британског фронта паше: ,,Од кад је престао велики напад у Фдандрији Немци су билп примоцани, да шдљу иа одмор дивнзију по дивазију, због великих губитака које су претрпсле. Било је више случајева, да се цела једна дивизаја морала послати у позадину после неколико даиа борбе“. АМСТЕРДАМ. -- „Белгиш Дагблад“ сазнаје да су дошла у Бриџ не.начка појачања, у којпма су младићи од 18 го дпна. РПМ. ,,Ђорнале д‘ Пталија“, говорећи о одговору Сједињених Држава на Папину ноту, пише: главни циљ савезника јесте, да добију стварну гарантију, да се у будућности не мог/ дојодити нова насртања и они сматра ју, да ће најбоља гараншја бити то, шго ће се Немци ослободити својнх досадашњих влада. — То је Вилзон показао у својој нотч Бене дикту XV. ПЕТРОГРАД’. — Министар спољних послова 'Герешченко послао је руском амбасадору у 15ашинггон овакав телеграм: „Државна конференција у Москвм, сазнавши на последњој седници за телеграм п редсед н и ка В и лз она, изразила му је своју захвалност и показала своја осећања према амер ттчкој демо к ратиј и једнодушни.м и одушсвл>еним овацијама. Исто тако поздрављено је и уверење у зајсдничку победу савезника, у име правде и слободе. Ова осећања дели цео руски народ. ПЕТРОГРАД. —Геиерал Куропашкин изложио /е у једном говору опаснс последице од свснтуалне иемачке победе. Он позива свс грајјане а нарочито вој ску да цчинп све напоре да до тога не дође. У говору се изјаснио за демократију. ЛОНДОН. — Из Амстер дама јављају да нсмачка штампа ие само тврди 'да јеРига нсмачка варош вск

да она треба и да припадне Немачкој. —■ Енглеска шпшмпн подсмсва се овим немачким п/Јетензијама и не придаје јој вг.тку важност. ПЕТРОГРАД. — На трећој седници Московског Конгреса странке д-снкце пзјдвпле су, да се њихове гру^Г лрндружују изјазм г. Родзјанка, да јс данашљгт цил> Руспје, да се руска земл а спасе од инвазије, да се попранп дгЈСЦмпзгана у војсци, да се појача углед шсф>ова п дч се дч .могућнОсги гс Јералнснд/. дч без резерзе врш т сзчј/ птасг. ПЛРП 1, — Хоментариш/ач руски коминикс фрачцускх листовнкаж/, дг прк к.зак Нз• маца иреко Дзипе презгавља оласчосг али се у исти мах и надају, да ће русса в >јска моћп да сузбвје неаријаге.ља и да спчсе Ливонију. Париски лисгови пе верују, да се не мачки штанови могу остварити пошто је за озу годииу и сувише доцкан да се може изврпшги операцтја тако ши роких разиера. Немци чине овај нови напаз, да би угицалн на Финце и максималисге у Петј)ОЈф)ад/, надајући се да ће појачагн њихову агитацију. ЦИРИК. — Јављчју из Бер.шна, да су сс четири главнв странкс у Рајхсти гу, национални либерали , центар, прогрссисте и социјалистички већина сложиле да заједничком резолуцијом тра.нсе од комисије Рајхстага, да сс одмах {јкине политичка цензура. Шијдеман ке, у имс социјчластччке всћиие, тртжити да се одмах укине опсадно стање. ПАРИЗ. — Председник владе г. Рибо почео је преговоре са разним парламентарним личносгима у намери да иззрши извесне промене у кабинету. Ови преговори неке се објавити пре него што г. Рибо дофс до дефинитивног резултата. ЛОНДОН. — Из X'ага јављају, да у немач ка вшда ч главпи командаит војске изразили својс жаљсље због инцидента од 5. августа, кид су исмачка а виј ат ичарч бомбардовали холандску варош Зорикзе и острво Герце. Немачка влада изIавила је том ириликом, да су авијатичари, летски изнид облака, мислили да су над морем. ОГЛАСИ Стоварпште српских књига, речника и граинтпка српске кнжжаре М. РПСТИВОЈЕБНТгА, налази се гре.>о гтуга железначке станице. 1 ХОТЕЈ1 »АЈ1ЕКСАНДРША« налази се у неиосредној Олизшш хотел »'Гелеграфа* и је дини је, који је у том Брају остао после пожау а. Српска кујна, собе на расположељу. Препоручује Атаиас Атанаси јсзић, хотелијер. 7-8

Д.КБДР НЈ|