Narodna skupština

НАРОДНА СКУПШТИНА СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

ИЗЛАЗИ СВАКИ ДАН ЗА ВРЕМЕ СКУПШТИНСКОГ РАДА . ПРЕТПЛАТУ 11РИМА КРАЉЕВСКО-СРПСКА ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

цеп \ је .шсту: ЗА С РВИЈУ 6 ДИП. МЕСЕЧНО ОД ЈЕДНОГА БРОЈА 0 *40 ДИН. ЗА СТРАНЕ земље по : птанског САВЕЗА 15 ДИН. МЕСЕЧНО

УРЕЂУЈУ СКУПШТИНСКИ СЕКРЕТАРИ I Ранко Петровић, Доброслаб Ружић, Љуб, П. Ђириђ.

Б рој 10

ПЕТАК 7 ДЕЦЕМБРА 1890

Г одина I

14 САСТАНА^ 20 повембра 1890 год. у Београду. ЦРЕДСЕДАВАО ИРЕДСЕДНИК Никола Паши! СЕКГЕТА1' Ранко Петрови^ (НАСТАВАК) (Извештај о зборовима 1 ) Према овоме, одбор је приступио прегледу поједпних чланова и учинио следеће прнмедбе, усвојившн претходно прнмедбу Државног Савета, да се пре наслова „о зборовима у опште" мете: „Глава I о зборовнма." (Вчди прилог 2). Па је за тнм одбор усвојио чланове: 1.; код 2. члана изостављена је друга врста, јер се она понавља у чл. 5. И чл. 3. усвојен је по пројевту; а код члана 4. изостављају се иоследње две врсге од речи овацнје, ио пројекту. За тим је усвојно Савегску примедбу, да место: „глава I јавнн зборови" дође : „глава II о јавним зборовима", и овде одбор је усвошо чл. 5. по нројекту. Код члана 6. одбор је прву тачку задржао по пројекту, а другу усвојио је по следећој редакцији: „Под затвореним простором разуме се зграда са свих страна затворена, одакле сазивачи или иредседништво збора могу сваког да искључе." Трећа тачка изоставља се са свим. Код чл. 7. одбор налази, да треба изоставити у четвргом реду став: „или најближу државну власт за три дана раније." и место тога метути само : „државну полицијску власт за једаи дан раније" и у иетој врсти место: „у ова три" да стоји „у овај дан," и у последњем ставу место „а" метути „и", а од речи „рачуна..." изоставља се: остало у овом члану усвојено је ио пројекту. Чл. 8. усваЈа се по пројекту. Код чл. 9. после речи „цркве" додаје се „школа" ио иримедбама Државног Савета. Овде има одвојено мишљење. Чл. 10. већнна одборска измснила и попунила је на следећи начнн: „Збором руководе сазивачи док се нредседништво збора не избере. (Члан одбора Витомир Младеновић остаје при редакцији као што је у пројекту); за другу тачку овога члана сагласио се цео одбор, да гласи на следећи начин: ,3а рад на збору од часа кад се образује нредседништво. одговара оно, а дотле одговарају сазивачи." Трећа тачка да се изостави са свим. Одбор је узео члан 11. за 12., а 12. за 11. и његову редакцију скоро сву нзменио, п она бн гласила:

„Сазивачп збора, односно председништво, нмају право сваког онога са збора уклонптн, који покуша да прави неред на збору, или да билп којим нлчнном изазпва неред. Исто тако, председнпштво, односно сазивачи, могу увек распустити збор, кад нађу за нужно, н ако није дневни ред збора исцрпљен." Представник власти мора у сваком случају прнпомоћп председништву нли сазивачима, кад год они његову помоћ заграже, те да се ред на збору одржи, па било то уклањањем произвођача нереда или распуштањем самога збора. Нредставник власти не може на збору нншта предузнмати ни у каквом случају без споразума са председништвом или сазивачпма. Но у случају, кад нредставник власти не може се сиоразуметн са председништвом или сазивачима у начпну одржања реда на збору, а неред заузнма маха тако, да прелазн у прави неред н не може да се стнша, онда ће представник властн ппсменнм актом, кога ће нред збором ирочитатн, распустпти збор. Ако би се на збору узеле у претрес и кажњмве стварн, иредставннк ће властп преко нредседннштва опоменути говорнпка са наводом закона, који се вређа. Па ако председништво или сазивачп не препрече, нли не буду у стању препречитн то претресање кажњивпх стварн, нредставннк ће властп распустптн збор ппсменим решењем, у коме ће бити изложено : на основу ког закона н његовпх одредаба то ради." Члан 12. по нројекту одбор је ставио као чл. 11. н у ноловннн треће врсте после рочн „говору" додати: представитн збору представника властн на њему, ако је дошао; а у првој тачци његовој, у четвргој врсти, изоставнти реч „штамиа", а метути „зборови"; у другој тачци пзоставити прву врсту н то, тако, да се та тачка ночнње са „ако говорннк ". Остало је задржао по редакцпјн пројектовој. Члан 13. са свим је изоставио; а члан 14. доћи ће као члан 13., којн је усвојен без прнмедбе Код чл. 15. који ће бити чл. 14. одбор је нзоставио нрву тачку, а другу је на следећн начин редиговао: „Цредседннк збора, или онај који збором руководи, може уклоиитн са збора малолетнике." Трећа гачка овог члана нзоставља се. 4.1. 16. као чл. 15. усвојеп је по пројекту. Чл. 17. као чл. 16. одбор је преиначио на следећи начнн: ,Чим се збор распусти само због нереда, сви су присутнн дужнн уклоннти се и разићн. Ко год остане на месту, пошто се ирема чл. 12. ирочита решење, да је збор расиуштен, казниће се затвором од 15 — 30 дана или новчано од 100 — 300 динара. Представник власти пма ираво да употреби силу ирема ономе, ко се иротиви."