Narodna skupština

СТРАНА 224

поучава^и н црпстп мотиве за даљп свој рад; а с друге стране, у коме ће се прикунљаги угледи наших производа, разашнљатп на све пнјаце, где ће иаћн прође и тако везпвати неносредно везе између наших произвођача и сграаих потрошача нашпх ароизвода, те тнме ослободитм нашу трговину из туђих руку. С тога је Савет усвојно у начелу иоднетп му пројект законски, а у сиецијалној дебати учннно је на исти ове нрнмедбе : У члану 4 гдн се говорн о директору, којп се на предлог Мпнистра Народне [Хривреде Ј г казом иоставља, нужно би било да се одредп плата и ранг нстоме. У чл. 5. врсти четврто.ј место речи „сам" да се ставп „нривременп". У чл. 7. иоследњој врстп у место речн : „у договору са Прпвредним Саветом", да се ставп: „но саслушању Прнвредног Савета" ; и У чл. 18. у другој врстн да се нзостави реч: „лица" и у носледњој врстн носле речн „коначно" да се дода: „трговачка комора, а док се ова не установп." Оетале чланове Савет је усвојио но иројекту без нкакве нрпмедбе. На учнњене нзмене пзволели сге господпне Министре и Ви свој пристанак дагп. саоиштењу овага част ми је н овом ирнликом увернти Бас о моме одличном иоштовању. Председник Државног Савета Др. Л. Доки&. Потпредседник — Молим одбор за преглед закона о избору народних посланика, да оне чланове, који су одбору враћени , сврши , како би их сутра могао ставиги на дневнп ред. Данашњу седницу закључуј^м, а дру; у заказујем за сутра у 9 часова пре подне. Састанак је трајао до 12 часова.

25 САСТАНА^ 8 дедембра 1890 год. у Веограду. цредседавао нотигбдседнпк Паја Букови! секретар Доброслав Ружи& ПОЧЕТАК У 9 1 / 2 ЧАСОВА ПРЕ ПОДНЕ Присугна су г. г. министри : Мпнпстар предссднпк, народне прппреде п просвете п црквеннх иослова. Потпредседник — Отварам седипцу 25 редовиог састанка. Изволте чути протокол 24 сасганка. Секретар В. Младеновић. — прочига нротокол тога састанка. Потпредседник — Има ли ко да прпметп што на састав прочнтаног протокола? (Нема). Усваја ли Скупштина прочнтани протокол? (Усваја). Изволте чути молбе и молбе унућене Скупштинп. Секретар В. Младеновић прочнта: Мнјапло Рашковпћ учнтељ пз Неготнна молн. да му се да нсрнодска новпшнца од 1050 динара. Коста Илпћ и друговн нз Власотпица мол ; ;, за повла"тнцу п олакшпце у нронзводн.у гајгана. Абаџнски еснаф пз Београда моли да се ннкоме не даје нскључпва повластнца за пронзводњу гајгана.

Спасоје Иоповнћ пз Ћуковпна ср. поцерс. окр. нодрпротпв полицијске пресуде, жале се: Таса Лазаревпћ нз Ја. године жалн се прогив иресуде суда окр. јагодпнског. Сељанп пз Рајковића жале се нротпв општннске властп. Еснафи механо-кафански из Краљева, Ваљева н Обреаовца моле да се укине акцис на ппће и да се уведу друге реформе. Сељани села Вучака моле да се укпне закон о грунисању оиштина. Суд општпне рачанске молн, да држава не присваја себи њихову општпнск} шуму. Сељанн из Дуке и 15 онштина у ср. моравпчком окр. ужичком моле, да се просеку путови Ивањица-Краљево и Ивањи ца-Р аш к а. Сељанп општпне дунковачке моле, да се општипски нрнрези плаћају ио главама и др. реформа да се пзведу. Сељани нз Поточанца моле да им се нодпгне ограда Сељанп из Кривог-Внра ср, бољевачком у окр. црнеречком траже накнаду штете. Сељани пз Богатпћа срез мачванскп окр. подрпнски моле за рефорле у опшгпни, судству, војсцн и сеоским дућаннма. Грађанн варопш Ниша п околине моле, да се не забрањује нродаја пресннх опанака. Грађани варошнце Уба моле, да се у недељне н празничне дане може пазаритн. Суд општине браљннске моли, да иста општина буде нремештена у срез ражањскн. Богдан Радосављевић из Алекспнца моли за иснлагу реквнзиције. Јеврем Чнарковпћ пз Брзана моли да му се врати продато имање. Коста Петровнћ срески иисар из Влад. Хана, моли, да му се годипе учптељске службе урачунају у указне. Потпредседник — Све ове молбе н жалбе упутпће се одбору за молбе и жалбе. Изволте чутн молбу Стевана Нешпћа посланика за осустао. Секретар В. Младеновић — ирочита: Народној Скупштини. Молим Народну Скунштпну да ми изволп датп 10 дана

одсусгво. 8децембра 1890 год. у Београду. Стеван Нешић. нар. носланнк Потпредседник — Одобрава лн му Скунштнна одсуство? (Одобрава). Одобрено му је тражено осуство. Изволте чути неколнко нредлога посланичкнх. Секретар В. Младеновић ирочпта : ПРОЈЕЦТ ЗА^ОНА о ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА У ЗАКОНУ о ИСТРАЖНИМ СУДИЈАМА 11рва трп члаиа II 2. заменитн са: У сваком срезу бићв но један пстражни судпја у месту п канцеларпјн среске нолицијске властн, као засебан одељак, сем ако паслови буду допушталп да се један пстражпи еудија поставља на два ереза, у ком се случају краљевскпм указом на предлог Мннистра Иравде, а по саслушању мпннсгарског савета, одређује која ће се два среза за ову цељ спојити и где ће бптн канцеларија пстражног суднје. (наставиће се)

Одговорнц уредиик Ранко Петровић

Штампа краљ. ср11с е државнк штамнарије