Narodna skupština

НАРОДНА СКУПШТИНА СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ СНУПШТИНЕ

ИЗЛАЗИ СВА.КИ ДАН ЗА ВРЕМЕ СКУПШТИНСКОГ РАДА

ПРЕТНЛАТУ ПРИМА КРАЉЕВСКО-СРПСКА ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ЦЕНА ЈЕ ЛИСТУ: ЗА С РВИЈУ 0 ДИП. МЕСЕЧНО ОД ЈЕДПОГА ВРОЈА 0*40 ДИП. ЗА СТРДНЕ ЗЕИЉЕ Н01ПТАПСК0Г С1ВКЗА 15 ДИН. МЕСКЧНО

уређују скупштински секретари i Ранко Петровии, Доброслав Ружић, Љуб, П, Ђириђ.

Број 15

УТОРАК 18 ДЕЦЕМБРА 1890

ГодимаI

24 САСТАНА^ 7 децембра 1890 год. у Београду НРКДСБДАВАО ПОТПРЕДСЕДННК Паја Вукови!

СЕКРЕТАР Љуба Јоксимовиб. (НАСТАВАК) Извест. В. Младеновић — Нрочита члан 10. Данило Јовановић — По мом схвагању ирпмедба одборова код овог члана нзлпшна је , јер је чланом јединим у закону у оншгпнама означено за које време треба Државни Савет да решава о нзборпма општннскнм. Тамо је казано: ако Државнп Савет пе донесе о том предмету решење за 15 дана, онда се сматра, да је опо решење окружног одбора п онштинске властн нзвршно. Дакле, да се не бн деснле рђаве носледице због могућег рђавог сватања овог члапа, јабнх.молпо Скуиштнну да ирнми ово моје мпшљење : „да се овај члан вратн одбору , те да нстн доведе у сагласност са законом о општпнама." Извес. В. Младеновић — Томе ннје места овде. У следећим члановнма, где се говорн о спецпјалннм иредметнма нарочито о оннм, које Државнн Сдвет нма да решава по закону општинском, казато је то јасно. А овде смо само казалп п оставилн ова.ј рок за то да бн далп нзраза, да се свакн предмет упућвн Савету што пре решава, како се не бп акга затурила. А сви онн иредметп, које је госиодпн сноменуо, доћп ће доцнпје на ред ;; но томе огпада свака зебња госиодпна предговорника. Илија Душманић — Овај додатак код ча. 10 не може да остане , јер као што је г. нои Даннло казао, Савет нма за пзвесне иредмете одређенп рок, н сад ако се узме да за свакн предмег буду одређепи иарочптн роковп, значи поставити Савет у немогућносг да пзврши законско наређење, које се овде уносн . Кад се већ у закову о општинала наређује, да се свп предмети по оиштинским сгварима пмају у Савету свршптп у року од 15 дана, а вн знате да су пзборп и смењивање кметова код нас тако честп , да посведневно нмамо доста тих нредмета, сгављати Савету опет п овде у дужност да сваки свој носао сврпп. у року од 15 дана нема смнсла. Ирема овоме јасно је /]а овнм стављамо Савет у немогуКпост да ову одредбу законску може потпуно да извршн. И ја би био мншљења да овај додатак одборскп отпадне. Ја тражнм 10 послапнка да ме потпомогну. (Не помажу га). Извест. В. Младеновић — Ја нмам само да напоменем шта нас је руководнло у одбору да ову доиуну донесемо.

Мп смо хтелн да ноставпмо границр докле то може да траје да један предмет не буде решен у Савету н да овнм условимо да се пословп брзо, тачно и у сдређеном року сврша вају. Најиосле нека Скупштнна решн о томе како хоКе. Илија Душманић — Ја миелнм да ће г нзвесгиоцу бпти сасвпм јасно кад се каже , да о нзвесипм нредметима Савет мора у одређепом року да донесе своје решење; а мнсшм да знам п то, каквн предметн долазе Државном Савету на решавање, и кад се узме само маса иредмета о моиоиолу дуванском, оида је сасвнм јасно, да .је пемогуће Савегу да нснупн н ову одредбу законоку и да све те предмете у одређеном року по овоме члану решн. С тога мислнм , да г. пзвестплац у интересу самога рада , треба да прнми ово нгго иредлажем, или најзад нека вратп овај члап у одбор п онда Иу одбору поднегп стагпсгику свију иредмета н моћп ћу боље да га обавесгнм о томе н доказаћу му да је то немогућпост, што се овом доиуиом тражи. Извест. В. Младеновић — Ако Скуиштииа налазп да овај члан греба вратигп одбору, то пја иемам ипшта прогпв гога. Раде Протић — Што г. Душманпћ удара па чл. 10, да је пемогуће по овом члану свршптп посао, то но мом мишлењу, мпслим, да пије оиравдано. Ја мислнм, да је овај рок довољан н Схвег може све послове у гом року да сврши. Нпсам, дакле, за го , да нзвестнлац нрнмн његов нредлог. Станко Петровић — Ја мислим да иема места тражсњу, да се овај члан 10 врати одбору. Јер господо , кошко год има један раднпк внше иосла, треба ^а се потрудуги да то све урадн, а кад бп се овако оставпло без рока, онда ће гај носао раднш док не сврши на тепане. С тога мнслпм, да треба сваки да нрегне на носао на ће се пословп постпћп, и овај члан граба нрпмиги овако као што је г. нзвестилац нрочптао. Потиредседник — Нрегрес је свршеи и сгавља се на гласање: Ко је за овај чл. 10 овако како је г. нзвестплац прочнтио нека седн, којеиротив нека устане ? (Већина седи.) Оглашујем да је члан 10 прпмљен. Известилац В. Младеновић прочита члан 11. Потпредседник — Стављам на гдасање. Прима ли Скупштина прочитапи члан? (Прима). Известилац В. Младеновић прочита чл. 12. Потпредседник — Стављам па гласање: Прима ли Скуп-

штина прочитани чдан ? (Ирима). Изв. В. Младеновић ирочита чл. 1 3. Потпредседник — Стављам на гласање: Прчма ли Скупштина прочигани члан ? (Прпма). Изв. В. Младеновић прочнта чл. 14. Потпредседник — Стављам на гласап.е: Прима ли Скупштииа прочптаии члан? (Прима).