Narodna skupština

НАРОДНА СКУИШТИНА, САЗИВ ЗА 1890 ГОДИНУ

који је трасирав, готов је са рудничког краја, само београдски округ неће да га доврши. Шта је узрок томе, да ли сам округ или административне власти, што неће да нареде, не знам, али министар грађевнне не треба да допусти, да један део пута, којпјетако нотребан том крају, осгане недовршен. Ја мпслнм, да министарство грађевине треба да настане, да се и тај део изради. Београдскп округ мокда има више излаза и нутова, да долази лако у Београд на неће никад својевољно ви прнстати да тај нут довршује, ако на томе надлежне власти не настану, али руднички округ, а нарочиги дон>и крај његов нема. И с тога мпслпм да је министарство позвано, да настане да и то евршн, јер то је као што рекох једиви пут, којн чинн олакшице свима грађанима нарочнто нз доњег краја. Руднички округ једнно тим иугем долази олакшано за Београд куда своје пропзводе иосн за продају. С тога бих молио г. мннистра, да наредбом својом илн преко властн наредн, да се гај пут што пре довршн. Мпнистар грађевина — Ја ћу наредити да се и то учинн. Потпредседник — Изволте чутн и.,вештај одбора, којп је одређен да да мишљење, да ли се могу неки посланиди ставптн под суд. Известилац Љ. П. Ђирић чита : ИЗВЕШТАЈ 0ДБ0РА ЗА ОПТУЖВУ ПОС.1АНИЕА Народној Скупштини Част нам је поднети Нар. Скупштннн следећи нзвештај ио оитужбама на]\ иосланика н то: 1. Јазе Илића за увреду и клевету нанету чиновницпма мнн. народве нривреде путем штамне (§ 164); 2. Милутина Гарашанина за увреду нанегу управн вар. Београда (§ 104); 3. Мих. Ристића ио тужби суда књажевачког за увреду и клевету путем шгампе; 4. Ђоке АнђелковиАа за уврг.ду и к левету иутем штампе нанету г. Јосифу Вндаковићу; 5. Живка Малопарца за увреду и клевету нанету путем штамне Мнленку Поповпћу учитељу ; 6. Радисава МитровиКа за клевету нанету путем штамне игуману ман. Раче Макснму; 7. Ауке ЛазаревиАа за увреду нижпх чииова путем штамие; 8. Димитрија Маши&а за др&жење народа иротив властн (§ 12) на јавном збору; 9. Стојана Рибарца за непријаву држања збора, за неирнјављпвање пздавања новина (§4 — 5 зак. о штампи), 4 увреде —клевете учињене путем штамне (§ 108 н 104), н за публпковање несвршених акта (чл. 30 зак. о шгампи). С' учтивпм мишљењем да су исте крпвпце такве ирироде, да се поменути посланици не би требали дати суду на суђење за све време грајања њпховог послаиичког мандата, па молнмо Нар. Скупштнну, да п она усвојп ово наше решење. Председннк одбора Секретар Симо Костић Љ. П. Ћирић Чланови: В. Манојловић, Младен Марковић, Д. Илиџановић, Атан. Вучковић. Потпредседник — По овом предлогу не може се данас решаватп, него се само саопштава Скутштини, а доћи ће на дневни ред другн иут. С овим је псцрнљен дневнн ред. Пошто је сутра скун једног натрпотског друштва —Св. Сава, а многн су од госноде

посланпка изјавилп жељу да иду на тај скуп, ја мислпм да ће се Скунштпиа сагласптп с тим да сутра не држнмо састанак, него преко сутра. (Одобравање). Тада ће бити на дневном реду нзвештај одбора о давању носланика суду; даље извештај одбора фннавсиеког о иродужењу дванаестине буџега, нзвештај одбора о буџету. Седницу данашњу закључујем, а заказујем идућу иреко сутра у 9 часова пре иодне. Саставак је трајао до 12 саги у нодне.

51 САСТАНА^ 31 јантара 1891 год. у Београду ПРЕДСЕДАПЛО ПОТПРЕДСЕДНИК Димигријв Катиб СЕКРЕТАР Љуб. Јоксимови^ Почетак у 9 3 / 4 часова пре иодне. Присутна су г. г, министри : Финанције, унутрашљих дела, иросвете и црквених посдова. Потпредседник — Отварам 51 састанак. Изволте чути протокол 50 састанка. Секретар прочита протокол тога састанка. Потпредседник — Прима ли Скупштина прочитани протокол? (Прима). Изволте чути молбе и жалбе које су Скупгатини упућене. Секретар чита: Алекса Поповић, учитељ у Обрежу у ср. темнићском, окр. моравском, моли да се његовој деци која уче школу, одреди благодејање. Филип Ћосић из Паковраћа у ср трнавском, окр. рудничком и Димитрије Пантелић из Дучаловића у ср, драгачевском, окр. рудничком моле, за исплату реквигиције. Василије Симић, почасни мајор у пензији, моли, да може у пензиони фонд улагати према плати вишег чина Грађани из Смедерева моле, да се за време могу послужити кантарима, којима су се до сада служили. Јован Глигоровић, Фабрикант цемента из Београда моли, да му се за 15 година да искључна повластица на прављење цемента Јован Вукомановић, царинар у Митровици, Никола Тодоровић, проФесор ниже гимназије у Свилајинцу моле, да им се извесне године неуказне службе урачунају у указну. Грађани вароши Врања моле, да се не забрањује продаја пресних опанака Сељани из општине градачке у ср студеничком, окр. руд. вичком, жале се на ФалзиФиковање при класификацији земљишта Потпредседник — Све ове молбе и жалбе упућују се одбору за молбе и жалбе. Изволте чути један предлог посланички. Секретар чита: ПРЕДЛОГ Народној Скупштини ,0 томе која су места у Србији вароши, варошице. а која села од 16 јуна 1 8 66 године." Да се допуни § 6 поменутог закона овако: после речи „наименовању" дода: »по решењу Народне 'Скупштине." За тим да се дода други став, који ће гласиги овако : »Но варош или варошица да се на ново именује, поред осталих услова, мора имати најмање пет стотина пореских глава." (илсгавиће св)

Оловорни гредвак Ранко Петрови!.

штампа КРАЉ. СР11СКЕ државне ШТАМПАРИЈЕ