Narodna skupština

НАРОДНА СКУПШТИНА СЛУЖБЕЧИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСНЕ НАРОДНЕ СКУПШШЕ

ИЗЛА.ЗИ СГСАКИ ДАН ЗА ВРЕМЕ ОКУИШТННСКОГ РАДА 11РЕТПЛДТУ 11РНМА КРАЉЕВСКО-СРПСКА ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ЦЕПЛ ЈЕ .1ПСТУI ЗА С РВИЈУ 6 ДИП. МЕСЕЧ1ШОД ЈЕДИОГА 0*10 дин. :и СТРА11Е аЕМЉВ »ОШТЛЦСКОГ САПЕаА 15 ДИП. МЕСЕЧЦО

УРЕЂУЈУ СКУПШТИНСКИ СЕКРЕТАРИ I Р анко П етровии, Д обросдав Р ужић, Љ уб , П, Ђ ириђ.

Број 63

ПОНЕДЕЉАК 11 ФЕБРУАРА 1891

Годииа I

(Цовла.оаида за свиду)

54 САСТАНА^ 3 фебруара 1891 год. у Веограду. ИРЕДСЕДАВЛО ПОТиРБДСЕДНПК Димитрије Кати^ СЕКРЕГАР Љуб. П. ИириИ (НДСТАВАК)

Клд је ИРОСЕЧНА ЦКНА ЈЕДНОГ КИЛОГРАМА ОТИРЕДЕИЕ СВИ.1Е

ОПДА ПЛАКА ПОВЛАСТИЧАР ЗА 1 КГР. ЧАУРА ПО

1Ш1 ЗА ЈЕДАН КИ10ГРАМ ЧАУРА СВЕГА

ДО

50

дпн.

4 пр.

од сваког д.

до

2

динара

50

«

55

«

44 «

« « «

242

до

2*3 4 дин.

5 5

«

70

«

4 1 /, «

« « «

2-47

«

315 а

70

п

Х0

«

4 «

« « «

3*32

«

3 80 (( 1

80

«

90

«

5

4-00

«

4-50 «

и т. д. за свакнх да.1>их 10 динара цено сииле нсње се цеиа чаурица за '/, паре па ки.шграм и дпиар. Тако на иример кад је просечна цена отпредене свиле 50 дпиара, оида ће попластичар плаћаги чауре по 50 X *'/» =2 52 динара. Чауре друге класе — шкарт — плаћа ће иовдастичар половином горе одређепе цеие. Које чауре долазе у другу класу — шкарг — одреднће комисија (члаи ХП) у споразуму еа иовластичаром на осиову унапред углапљених мусгара, које ће се запечатити н депоиоватн код Мннистарства народпе приг.реде. Чл. XIV. Повластнчар је обвезап за н[)еме док ова повластица траје плаћати државиој блнгајни по 3 паре дин. од сваког килограма купхеннх чаура. Како ће се овај прнход конгролисати о томе ћо прописати нужпа упусгва Министар народие прцтреде у споразуму са Мипистром Финанцпје. Чл. XV. Производњу чаура не може повластичар ни локално пн квангитативно ограничиги.

Чл. XVI. Повластичар је дужан подићи Фабрику за отпредање свиле шм годишња пропзводња чаурица достигне количину од 100.000 (сто хпљада) кгр. Он може ову Фабрику подићн и пре, ако за потребно нађе. Чл. XVII. Ако повласгичар не подигне Фабрику и пе отпочне у њој радити ц онда, кад се констатује да се у земљи произиоди 100.000 кгр. чаурица, губи ову повласгицу, а положена кауција припашће држанно] благајни , о чему ће га мин^стар Народне Привреде решењем известити. Чл. XVIII. Повласгичар је дужан од дана кад Фабрику подигне, па дал>е за све време трајања ове повласгице, да одржава непрекидну радњу у Фабрици. Но у случају рата, или каквих елементарнпх сметња, не сме обуставити рад дуже од једне године дана, а за даљу обуставу рада мора тражити одобрење мипистра Народпе Привреде, који ће се по среством стручие комисије уиерити н донети решење о умесности тога предлога. 4.1. XIX. Повластичар је обнезан, да одмах прн преговору о овој повласгици положи кауцију од 10.000 (десет хиљада) динара у новцу, или у српским државнпм хартијама од вредности за сигурпосг остварења ових обвеза, која ће му се кауција вратити чим комисија, коју (.дреди министар Народне Привреде, консгагује, да је Фабричка радња отпочета. 4.1. XX. По:иастичар ие може осим на своје законе наследнике пренети оку попластицу без одобр"ња министра Р1ар. Привреде. Чл. XXI. Иовластнчар је обвезан, да у својој Фабрици првенствено узима срнске раднике.

4.1. XXII. Повлаетица ова престаје важити: 1. Кад јој рок у члану I истече. 2. Ако новлашћени не подпгне Фабрику у смислу члана XVI или не испуни друге обвезе пропиаане овом пОвластпцом, онда ће му се повластица такође решењем одузеги, а кауцпја припастн државној благајни. Чл. XXIII. Овај закон ступа у живот кад га Краљ

-•/ т 1/1 ; 1 '

л:...