Narodna skupština

СТРАНА 646

НАРОДНА СКУПШТИНА, САЗИВ ЗА 1890 ГОДИНУ

Народној Скупштини, Пвтање

Господина Министра Народне Привреде. Дошло ми је до знања : да је пао тунел Сењског рудника угљепа и затрпао сие отворе, посредстном којих се вадио угљен, те је са тога на истоме обустављен сваки рад. Тим поводом част ми је молити г. министра Народне Привреде за одговор на следећа питања : 1. Стоји ли у истипи, да је тунел пао и да су окна затрпана ? 2. Је ли, усљед тога, обустављен рад на истоме? 3. Пошто је за псти случај «неиажње л , који је из-^звао ову штету, одговоран дотични управиик, човек странац, мисли лн г. министар држати овога човека и даље на истом положају и 4. Је ли предузео мере, да се отклоне веНе штете (које предстоје чим југ дуне) нарочиго : мисли ли предузети мере за обезбеђење шгете, коју, у последицама, овај случај собом н.осн, ако нађе, да за го до кога има материјалне одговорности ? 4 Фебруара 1891 год. у Београду. Жив. Величковић нар. посланик. Потиредеедник — И ово питање упутиће се падлежном миаистру да на њега што пре одговорп. Изволте чути један указ Краљевских Намесника, Секретар чита: V ИМЕ ЊЕГОВОГ ВЕЛ.ИЧАНСТВА АЛЕКСАНДРА I по милости божјој и вољи народној Краља Србије МИ КРАЉЕВСКИ НАМЕСНИЦИ На предлог Нашег министра Народпе Прнвреде, а по саслушању Нашег мшшстарског са!!ета решили смо п решавамо: Огиашћује се Наш миннсгар Народно Иривроде, да Нар. Скупштпни, сазваиој у први сазив нрве перноде скупштинске може подпети на решење: „Предлог закопа о пзмонама и допунама закона о српској државној класној лутрији за привредне циљеве од 21 апрнла 1890 године. Наш мшшстар Народне Привреде нека извршн овај указ. 1 Фебруара 1891 год. у Београду. Јов. Ристић. с. р. К. Протић с. р. Ј. Бели-Марковић с. р. Министар народие привредс К. С. Таушановић.

Члан 7. да се замени овако: „Преиродавци добијају у име награде за њпхов труд највише до 8°/ 0 од цене срећке, по одбитку писарине н осим тога до пола пнсарнне по чл. 4. овога закопа. Алн је Министар иародне привреде овлашћен, да појединим препродавцима уступи и целу писарину, ако нађе да од тога зависи успешна продаја срећака. Писарина ће се рачупати препродавцима почев од I, класе 1. кола. Министар пародне принреде може препродавце, по дутријј ским предметима, које ови сдужбено отправљају Управм државне | класне лутрије нли, обратно, Управа њима, ослободити од плаћања поштарине за писма и аманете, такса за депеше, као и у опште спах дажбипа по закону о таксама" Члан 9. да гласи овако: «Од дана кад се по овом закону објави издавање срећака, забрањено је продавање и куповање у Србији свију сграних срећака осим срећака државних зајмова; али се забрањује без изузетка продаја и куповање свију страних промеса. Потказивачу и хватачу онога, ко у Србији продаје и купује законом забрањене стране срећке, припада у име награде по једна четвргина од новчане казне, која се у смислу онога закона наплати од крнјумчара. Ако је једно исто лице и потказивач и хватач, онда му припадају обе четвртине од наплаћене казне. Ако ко поткаже власти кријумчара, па ова га власт на делу ухвати, онда хватачев део од наплаћене казне, припада државној каси. Министар народне привреде овлашћен је, да у споразуму са Мчнистром Финансија дозволи продају и куповину појединих, забрањених, срећака пз страних држава, ако бн од тога у дотичним земљама зависила продаја српских срећака, било државних, било хуманитарних друштава». Нов члан 12. да гласи овако: „Овај закон ступа у живот од дана кад га Краљ потпише".

Псти г.тси :

ПРЕДЈ10Г ЗАКОНА

измеиама и допунама закона о сриској држакној класној лутрији за иривредне цил.еве од 21. анрила 1890. године. Други одељак чл. 4. постојећег закона да се замепи овако : „Поред тога узимаће се од ерећке и класе највише по 1 дииар у име нисарине".

Мишљење Државног Савета. Госаодине Министре, Државни Савет проучио је пројект о изменама н допунама у закону о државној класној лутрији од 21 апрпла пр. године који сте му на мишљење упутили писмом од 10 јануара т. г. ПБр. 178 и истн је успојио са примедбама, које ће се ннже пзложити. . Тако: Замену другог одељка четвртог члана постојећег закона усвојно је по вашем пројекгу. Замену члапа 7 такође је усвојио по пројекту, но с тим, да четврти — последњн — одељак у место предложене редакције гласи овако: ( ,Министкр Народне Привреде може препродавце у службеној преписцп са управом класне лутрије ослободити од плаћања поштарине за писма и аманете, такса за телеграме, као и свију другпх такса по закону о таксама." II да се у другом одељку другој врсти истога члана реч в појединим" изостави као непотребна. Чл. 9 Усвојен је такође по пројекту, но с тим, да други одељак у место предложене редакције гласп овако: 0 потказивачу онога ко у Србији продаје н купује законом забрањене стране срећке припада у име награде половина од новчаае казне, која се по овоме закону наплати од кријумчара". Чл. 12 Усвојен је по пројекту. На нзложене измене изволели сте и ви господине министре свој пристанак дати. У саопштењу овога, част ми је, господипе мшшсгре, и овом прнликом уверити вас о моме одличном поштовању. ПРЕДСЕДННК ДРЖ. САВЕТА Др. Л. Докић.