Narodna skupština

ОТРАНА 645

Живко Јаковљевић из Неготина, жали се против окружног иачелства; ЕснаФ механско-каФански из Београда моли, да се укине акииз на пиће; Сељани из Опорнице у ср. и окр. крагујевачком моле, да се одселе цнгани из њиховог суседства Потнредседник — Све ове молбе и жадбе упућују се одбору за молбе и жалбе. Изволте чути две молбе посланичке за одсуство: Секретар чита: Народној СкупштЕни Молим Народну Скуиштиву да ми допусти шест дана одсуства. 4 Фебруара 1891 год. у Веограду. Ст. Д. Рибарад НАР. ПОСЛАНИК,

Народној Скупштини Молим Народну Скупштипу. да ми одобри 1 0 дана одсуетва. 3 Фебруара 1891 год. у Београду. Ст. Макеимовић ПОСЛАНИК. Потпредседник — Одобрава ли Скуиштина тражена одсуства ? (Одобрава). Изволте чути једну интерпелацију на г. министра председника. Секретар чита: Интерпелација НА Господина Председника Министарског Савета. «Српске Новине в од 16 јануара о. г., донеле су у службеном делу текст протокола, закљученог између Његовог Величанства краља Милана и Намеснака Краљевског достојанства 2 3 Фебруара 1889 год. Овај је протокол у облику циркулара г. министар унутрашњих дела спровео 12 јануара ов. године ПВр. 589 свима окружним началинцима и управитељима вароши Београда и Ниша. Част ми је замолитп г. Министра-Председиика да изволи одговориги на ова питања I. Је ли овај уговор у сагласности са Уставом земал.ским ? II. Има ли још оваквих уговора са Њ. В. Краљем Миланом? III. Сматра ли их као обавезне за себе и земљу ? IV. Мисли ли влада дозволпти да се државна снага употреби за извршење ових уговора? 4 Фебруара 1891 год. у Београду. М. Гарашанин НАР. ПОСЛАНИК ЗА ОКРУГ ПОДУНАВСКИ. Потпредседник — Ова интерпелација уиутиће се надлежном министру, да у законом року на њу одговори. Сад изволте чути интерпелацпје на г. министра грађевина II на мипистра унутрашњих дела. Секретар чита: Интернелација НА Господина Минизтра Гра^евина Прошле године 2 4 новембра, била је лицитација код начелства окр. пожаревачког за грађење моста на реци Витовници на друму Пожаревац-Петровац.

На дан лицитације као најнижу цену — 10.000 дин. понудила је жена Дапииа М. АгајеФтић. Но после неколико дана телеграФским путем учинио понуду, непосредпо г. министру а за тим и начелству пожаревачком иоложио кауцију Мијаило П. Ђорђевић предузимач нз Пожаревца. Понуда Ђорђевића гласила је са 1200 дии. ниже од понуде Даничине. Пред министром грађевина биле су обе понуде, жене Данице и предузимача Ђорђевића; па пошто се мислило више од месец дана, уетупио је грађење моста жени Даници, а на ионуду предузимача Ђорђевића није ии главе окренуо I Интерпелушићи г. министра грађевина, тражим да на следећа питања одговори : 1. Како је могао уступитн жени Даници М. АгајеФтић грађење моста, кад је у исто време иостојала ионуда предузимача Ђорђевића са 1200 дин. нижа ? 2. Кад се такав случај десио, зашто није г. министар наредио, да се држи нова или бар ужа лицитација ? 3 Зна ли г. министар да је уступком грађења • моста жени Даници, оштетио са 1200 дин. народ у округу пожаревачком, који редовно сваког полгођа као прирез за подизање и одржавање мостова у округу, даје уз порез по 1 дин. с главе па главу. 4. Има ли уверења г. министар, да на овом мосту неће бити никаквих додатака; па ако је уверен, чиме мисли доцније своју реч откупити, у случају кад се противно поступи ? 5. Мисли ли бар сада г. министар, да исправи своју неправплну радњу о уступку поменутог моста, кад је начелство округа пожаревачког вратило акта, гражећи од г. министра да и по понуди предузимача Ђорђевића донесе такође решење. 4 Фебруара 1891 год. Београд. ИНГЕРПЕЛАНТ НАР. ПОСЛАНИК Јоца С. Јовановић Народној Скупштини Интерпелација ВА Г. министра унутрашњих дела. У Глушцима (округ подрински) и Миријеву округ подунавски) употребљена је ових дана оружана војена снла протпв грађана ових опгатина, а поводом њихове слободне употребе права у избору општиаск. кметова. На тај начин, власти, којима на челу стоји миинстар унутр. дела, покушавају сузбити расположење већине у корист канди, дата владајуће радикалне странке; — улазс у опасну игру, коју је сила. жандармска играла у почетку прошле деце.чпје под осуђеним напредњачким режимом и изазивају нереде само за то, да, ма и на жртву братске крви, силом издејствују земљиште оним својим присталицама, које је већина, као што резултаги ова два општинска избора показују, осудила. Протествујемо на овај корак власти овом интерпелацијом и тражимо да нам г. министар одговори: 1. Је ли и за што употребљена сила војна у горњим општинама; и по коме се закону смела издати наредба о изашиљању оружане војене силе у ове две општине? 2. Мисли ли г. министар наредити истрагу брзу и строгу прогив виновника, којије, у облику власти, нсту наредбу издао ? Београд, 4 Фебруара, 1891. г. НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ Ј. Ђ. Авакумовић, Жив. Величковић, Д. А. Машић, Вел. Кундовић, А. Бељић. Потпредседник — Обе ове интерпелације упутиће сс надлежним министрима да у законом року на њих одговоре. Изводте чути једно питање на министра Народне Привреде. Секретар чита: