Narodna skupština

НАРОДНА СКУП

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ СНУПШТИНЕ

ИЗЛАУН СВАКИ ДАН ЗА ВРЕМЕ ОКУИШТИНСКОГ РАДА 11РЕТ11ЛАТУ ПРИМА КРАЉЕВСКО-СРПСКА ДРЖЛВН\ ШТАМПАРИЈА

ЦЕНЛ ЈЕ -ШСТУГ ЗА С РБИЈУ 6 ДИН. МЕСЕЧИО ОД ЈЕДНОГА ВРОЈА 0*40 дип. 3А СТРА11Е ЗЕМЉЕ ИОШТАЦСКОГ САВКЗА 15 ДИН. МЕСЕЧНО

УРЕЂУЈУ СКУПШТИНСКИ СЕКРЕТАРИ ! Р анко П етрови, Д оброслав Р ужић, Љ уб . П. Ћ ирић.

Број 79

СРЕДА 27 ФЕБРУАРА 1891

Годииа I

63 САСТАНАЈ^ 14 фебруара 1891 год. у Београду ПРВДСЕДАВАО ПОТИРЕДСБДНиИ

Данашњу седницу закључујем а другу заказујем сугра у 9 час. пре подне. На дневном је реду продужење данашњег днеиног реда. Молнм господу из свију одбора да после подне раде. Састанак је овај трајао до 12 1 / 2 час. по подне.

Паја Вукови^ СЕКРЕТАР Љуб. Јоксимови! (НАСТАВАК) (0 бЈЈ/вТЈ) Известилац чита позицију на огрев и канцелариске трошкове министарства просвете и црквених послова, свију виших и средњих школа, Народне Библиотеке, Музеја, и Нар. Иозоришта, као и на набавку школског намештаја за сва училишта ц одборско мишљење о овој позицији (ет. 23). Потпредседник — Нико не тражи реч. Стављам на решење: ко је за то да се мишљење одбора усвоји гај нека седи, ко је прогив нека устане? (Сви седе). Оглашујем да је Скупштина једногласно усвојила мишљење одбора. Известидад чита позициЈу на плагу практиканата и дијурниста министарства, свију духовних судова и државпе штампарије и одборско мишљење о овој позицији. Потпредседник — Нико не тражи реч. Стављам на гласање: ко је за то да се усвоји мишљење одбора нека седи, ко је против нека устане ? (Сви седе). Објављујем да је Скупштина усвојила мишљење одбора. Известидац чита позицију на служитељске плате минисгарства, свију духовних судова, свију просветних завода осим државне штампарије и одборско мишљење о овој позицији. Ја сам овде одвојио своје мишљење и држим да треба оставити бар 60.000 дпн., као што је и прошле године било. Разлог ми је тај, шго сад имамо више великих гимназија а отвориће се идуће школске године и VIII разред, па ће требати и више послужитеља. Ја знам, н. нр. у Крагујевцу, где је зграда гимназијска врло велика и где је број ђака веома велнки, те за то има 13 оделења, нема више од 3 — 4 послужитеља, а то је мало према оноликој зградн. Ја бп вас молио да бар оегане она сума, која је прошле годипе била, а то је 60 .000 динара (Одобравање). Потпредседник — Нико не тражи реч. Стављам на гласање прво предлог одборске већине: Ко је за то да се усвоји мишљење одборске већине нека седи, а ко је протпв нека устане? (Већина седи). Оглашујем да је Скупштина усвојила мишшење одборске већине. Са овим је свршен претрсс буџета министарства просвете и црквених послова.

64 САСТАНА^ 15 фебруара 1891 год. у Веограду ПРЕДСЕДАВАО ПОТПРЕДСЕДНИК Паја Вукови!, СЕКРЕТАР Доброслав Ружи^ Ночетак у У г / 2 часова пре подне. Прнсутна су г. г. министрн: министар председник, уну-. грашњих дела, грађевина, привреде и просвете и цркв. послова. Потпредседник — Отварам 6 4 састанак. Изволте чути протокол 6 3 састанка. Секретар чита наведенн прогокол. Потпредседник — Има ли ко да шго примети на састав протокола ? Пошто нико не тражи реч, го стављам на решење: Прима ли Скуншгина прочитани протокол? (Прима). Тома Јовановић — Молим председннштво да мн дозволи да упитам г. министра .... Потпредседник — Пре него што пређемо на дневни ред, ја ћу вам дати реч. Изволте чути молбе и жалбе упућене Скупшгнни. Секретар чита: Јован Буђевац и још њих 32 грађанина из Крагујевца' моле да се периодске повишице наставника средњих завода услове успехом ђака; Алексаидар Стојковић, учитељ у Крњеву у ср. јасеннчко.ч окр. подунавском и Сима Јасика, мајор, моле да им се уваже извссне годпне службе; Трајко Величковић и још шесторица бив. кметова у Мошганици у ср. пољаничком окр. вра!вском, моле да буду ослобођени нлаћањг дијурне за преглед општииских рачуна; Сељани из Вранића у ср. посавском окр. подунавском, моле да сеоски дућапи остану као што су били; Тривун Драгић бнв. наредник из Београда, моли за инвалидску потпору;