Narodna skupština

НАРОДНА СКУПШТИНА СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ СНУПШТИНЕ

ИЧЛАЗМ СВАКИ ДАН ЗА ВРЕМЕ СКУПШТИ110К0Г РАДА ПРЕТИЛАТУ ПРНМА КРАЉЕВСКО-СРПСКА ДРЖАВПА ШТАМПАРИЈА

НЕНА ЈР. ИИСТУ Г за Срвнју б дип. мкскчно ОД ЈВДПОГА ВРОЈА 0*40 дип. ја отранв зк.мав ноштанбког оаввја 15 дип. меовчно

Број 123

УРЕЂУЈУ СКУПШТИНСКИ СЕКРЕТАРИ Ранко Петровић, Доврослав Ружић, ЈБ у в. П, Ћирић,. ПЕТАК 12 АПРИЛА 1891

Година I

93 САСТАНА^; III марта 1891 год. у Веограду.

ЦРЕДСЕДАВАО ВОТПГЕДСЕДИИК Паја Букови! СЕ1СРЕТАР Станојло Вукчеви^ (наставак) извештај одбора

0 преддогу Др. Костс Дпнића, народног носланика, н другова, о пвиенаиа и допупама у вакону о уређењу санитстске струке п о чуван,у народпога здравл>а од 30. Марта 1881. год. Одбор, који је нмао да испнта предлог Др. Косте Динића. народног посааника, и д |)угова, о изменама п допунама у санитетском закону, свршио је сиој рад и част му јс поднети Народној Скупштини следећи изиештај. Пошто је одбор при.мио к знању мишљење Државног Савета о поднесеним изменама предлагача, проучио јо свестрано ове измене и нећином гласова решио је, да су ове измене корисне и да их треба у начелу примити. У појединостима, одбор је учинио вледећо примедбо у поднесеним изменама, у овом закону, и част му је да умоли н Народно Представништво, да исте примедбе усвоји. Чл. 2 4. тач. 2. да оиако гласи: дОдобрење за отварање и држаљи апотеке, дава1,е се нп захтев дотичних лица, у местима гди је потребно да буде апотека, и то у варошима и варошицама где нема апотеке а имају до 2000 душа, а према околностима и мање. У местим;. где већ има једна апотека може се отворитн још једиа, ако број становника достиже 0000 душа; трећа апотека отворићс се на још 4000 становника, а за сваку да.1>у апотеку нужно је но 5000 стаиовника на јодну." ( , Ово све има се извршити јавним нонкурсом на који имају праиа претходно синови опе земље, затим Срби са стране, а кад оних не би било, онда остали по избору. (< У чл. 2 4 тач. 0 да се на крају првога става дода: „Но у једнакој квалиФикацији, првенство има онај, коЈи је више практиковао." Други став тач. 6 да осгане но старом. У тач. 13 одбор је усвојио предложену измену ио предлогу, но с тим, да се реч „гри" замени оа „шест.»

Предложену измену у тач. 1 4 одбор Је једпогласно усвојио. Оиа ће дакло у будуће гласити овако: „Но кад иосле смрти анотекареве остане удоиица, онда се може апотека држати на име умрлог апотекара, а аа рачун његовс удовице, наЈдуже једиу годину дана. а потом ће ое иаложити нродаЈи нрема одредби тач. 13 овог чакона; у случају, да носле »апотекара остану и деца његопа, апотека предаће се администратору и можо се држати на рачун умрлог апотекара, а за рачун деце његове наЈнише три године. Ио ако носле смрти апотекареве остану мушка деца пунолетна а женска удомл>она, или би то у року раннЈе од три годнне постала онда ће се поотупити према одредби тач. 13 ов. закона." Други став тач. 1 4 одбор је једногласно решио да се ијоотави, као што је предложено. На сне ове преддожене измене г. министар унутрашњих *ела дао је свој пристанак. Члан одбора К. Јуришнћ има одвојено мишлсње. ПРВДСВДНИК Др. Ст. Вувчевић иавВСТИЛАЦ Др. К. Динић чланови : Сава Величковић, Др. Ст. Ношић, Н. С. Протић, Мнл. Марковић, К. А. Јуришић.

За тим прочита: Мишљење Државног Савета Господине Министре, Држанни Савет проучио Је лаконоки предшг г. Др. Косге Динића, народног посланигса, и другова, о изменама и допунама у закону санитетске струке, који сте му нзволели послати писмом Вашнм од 30. Јануара тек. год. СВр. 502. Закон о уређењу санитетско струке и о чувању народпога здравл.а како је донесен под 30. Мартом 1881. године, до данас ниЈо ннкако измењивап ни допуњаваи, међутнм у практици се показало, да су одредбе у њому такве, ла би цео тај аакои требао што скорију и што озбил>иију ревизију. Полазећн са тога гледншта, Држаиии је Савот мишљен.а, да би делимичне ивмене у таквом закону могле само доцније да онемогуће правилну и снестрану ревиаију, на с тога налази, да ни предложене измено, иошго ннсу тако хнтне нрироде, не би требало узаконити, већ највише што би се могло овом прилнком, то је, да се констатуЈе потрсба ревнанје санитетског закона, како би Влада тај посао предузол:1, и за идућн сазив Народие Скупштине потребне иамене и допуне спремнла. Саопштавајући Вам омо мишл>ен.е уз повратак под . . оригинала иредлога, мени је часг уједно, а на оснопу члана 37 и