Narodna skupština

СТРАНА 1307

Октомбром 1890 год., којн је Главна Коитрола прско г. Мнмпстра финаиспја а иа осиову 119 чл. Устава унутнла Народиој Скуиштнии но акту № 3818 од 27. Фебруара 1891. па је иашао да га треба усвојпти, С тога му је часг иредложити Народиој Скуиштини, да га н она изволп усвојнтн. 19 Марта 1891 год. Веоград НГЕДСЕДиИК одбога Ранко ТаЈСнћ известнлац Ј. Ж. Јовановић ЧЛАНОВН ОДВОРА : П. Срећковић, Милан "Б. ТВурић, Р. С. Поповић, Мил. Марковић, Јов. С. Јовановић. Председник — Нредлог је наштамнан н раздат послаинцнма и може се ставнтн за сутра иа диевин ред. Усваја лп Скупштина ? (Усваја). Изволте чути извештај одбора, који је проучио иредлог миннстра уиутрашњих нослова, да се оиштина кромеиска одвоји од свог среза. Секретар Витомир Младеновић чита : Народној Скупштини Предлог г. миннстра унугр. дела односно да се општина кремапска, која је у срезу и окр. ужичком одузме из нсгог среза н преда срезу злагиборском окр. ужнчког. Изабранн одбор ироучио је подиесеии му иредлог и иашао да су нснуњенн сви законскн услови н с тога одбор одобрава да се може оиштнна кремаиска од среза ужпчког од. војити и нрндодатн срезу златпборском, па нстп одбор моли и Нар. Скуиштппу, да и она нзволн нсто решење усвојити. Марта 1891 год. у Београду. ИРЕДСЕДНИК ОДВОРА Ђурђе П. ТЈоровић известнлац Лаза В. Милосављевић чланови ; Станча Виденовић, Лазар Ј. Лазаревић, Арсеније Л. Прокоиијевић. Председник — И овај предлог стовља се за сутра па диевни ред. Изволте чутн швештај одбора фннаицпјскаг, који је ирегледао завршнн рачуп зајма за откуп моиопола соли. Известилац Јода Ж. Јовановић чпта: Народној Скупштини Одбор фннансијскп усвојно је закључан рачун од шест мнлнона дннара за огкуп мононола солн, који је Главна Коптрола под 4861 од 9. Марта тек. год. а иа осиову чл. 119 Устава упутила преко мчн. фниансија Народној Скуиштпни, — на је нашао, да је зајам на основу закона н уговора утрошен на намен.ен цпљ. С тога му је част предложити Народиој Скунштпнн, да га она нзволн усвојнтн н ирнмитн знању. 19. Марта 1891 год. Београд. НРЕДСЕДИНК ОДБОРА Ран. Б. Тајсић ИЗВЕСГНЛАЦ Јоца Ж. Јовановић члАиовн : П. Срећковић, Милан "Б. Ђурић, Р. С Поповић, Мил. Марковић, Јов, С. Јовановић

Председник — И овај је извештај штамиан н раздаг иосланпцима н с тога га сгављам за сутра на дневнп ред. Даиашшу сединцу закључујем, а другу заказујем за после подне у чегпрн часа. (Чује се : врло добро). На диебном је реду продужење даиашњег дневиог реда. Састанак је овај трајао до 12 и ио часова по нодне.

104 САСТАНАК 23 Марта 181)1 године у Београду.

председавао игедседннк Димитрије Кати^ секгетаг ЈБуб. Јоксимови! Почетак у 4 часа по подне. Нрисугни мнннсгри: Нредседник министарства, унутр. деда, Фннансија и просвете. Председник — Отварам седницу 104. састанка. На дне.1* пом је реду извештај одбора за молбе н жаабе Пзволте чутн г. извесгиоца. Известилац Ал. Ратарац чига: Јован Илић, чдан Држаоног Савета у пензији, жалн се нрогнв министра унутрашњнх деда, што се не извршује једна судска иресуда и против министра правдо због друге једне судске пресуде. Решено: Актом од 20. Фебруара ово год. г. Јован Илић члан Државног Савета у пензнјн, тражио јо: I. Да Народна Скупштнна пзда министру упутрашњнх дела да учини по закону шта треба, како се под овнм и оннм изгоаором, без икаквих законских узрока, не би и дал>е одугоилачнла наплата дуга, која му праву пријема а на основу акта нзвршнс власти среза посавског од 2 4. Октомбра Л» 408 7. припада. II, Да Народна Скунштина изда налог министру правде, да учина по закону што трсба, да се обустави од извршеља пресуда суда вароши Београда од 2. Јануара 1 88 4. год. Л; 10559, за го, што је њоме без дозволе тужпоца нреиначена тужба протнг.но Ј 30 4 тач. 3. пост. еудског, т. ј. шго јо суд овом пресудом огласио тапију п.егову да не ваља не само према страни, са којом јо у снору н која је ц у одговору на тужбу и на рочишту одређеном зд суђењо признала да је тапија добра — него је тапију његову огласно да не вал.а и прома свнма осталпм комшмјама, са којнма ннкада у сиору није био. Па како се радња н судска и осталпх државннх нласти но сме кретаги иан граннца пропнсапих законом, то је одбор мишљења, да се обо оио молбо г. Нлнј^а нмају унутитн надлежпим властима, а на име мннистру унутрашњих дела и министру правде, па даљи закопу сходни посгунак. Председник — Стављам на гласањо. Ко је за то да се усвојн мпшљење одборско пека соди, ко јо протпван нека устане? (Свн седе). Објављујем , да је Скупштипа успојила одборово мишљење. Известилац чнта: Сељани из Вуковица н Огрока у ср. жичком окр. рудничког моло за исплату рсквизицнје. Решено: Одбору за предлог о рекнизицијама , (по чл. УЗ. пословника). Јовап МатиН, нз Волишевца, у срезу колубарском, окр. ваљевског, молн да му се плати сено, лнФеровано државп у првом рату. Решвно . Одбору за продлог о реквизицији (чл. 93. иословника). Јонан Марннкови!), из Јагодипо, моли за исплату реквизиције .