Narodna skupština

СТРАНА 1340

НАРОДНА СКУПШТИНА, САЗИВ ЗА 1890 ГОДИНУ

октобром 1890. год., који је Главна Коотрола преко г. министра Финансија а на основу 119. чл. Устава упутила Народној Скупштини по акту Бр. 3818 од 27. Фебруара 1891. — па је нашао, да га треба усвојити. С тога му је част предложнти Народној Скупштини, да га н она нзволи усвојити. 19 марта 1891 год. Београду председник одбора Ранко Б. Тајсић взвЕСТИлац Ј. Ж. Јовановић чјанови одбора: П. Срећковић, Милан "Б. "Бурић, Р. С. Поповић, Мид. Марковић, Јов. С. Јовановић. Председник — Стављам на гласање. Ко је за то да се усвоји миш .Бење одборово нека седн, ко је против нека устане ? (Свн седе). Објављујем да је Ск>пштина усвојила извештај одборов. Са овим је исцрпљен данашњн диевни ред. Председништво налази да сутра не треба одређивати седницу с тога, што је сутра велики празник и што нма посланика који ће сутра да се причесге. Данашњу седницу закључујем а другу одређујем прекосутра у 8 часока пре подне. На дпевном реду биће други претрес аакона о јавним зборовина, други претрес закона о порези, други претрес предлога г. Димитрпја Илнџановића да се заплањски срез укине и одговори г. г. министра тнутрашњих дела II грађевипа на питања и интерпелације. Састаиак је овај трајао до 1 часа по подне.

106 САСТАНАК 26 мартп 1891 год. у Беотраду ћУЕДСКДАВАО ИГЕДСЕДИИК Димитрнје Кати! СЕКГЕТАГ Ранко Петрови^ Почетак у 8 часова пре подне. Присутии г. г. мпиистри: финансијс, унутрашњих носиова, иравде, сиолнмх послова. Председник — Отварам 106 састанак. Изволге чутн протокол 105 састанка. Секретар В. Младеновић прочита иомеиути иротокол. Радисав Митровић — Код члана 38 тач. 3. зак. о штампи, ја сам учниио приЈ.едбу, да треба да се дода да ннјС слободно штамнање нссвршених акта грађанскнх парница. Известилац усвојио је ту моју ирпмедбу, међутим секретар у нротоколу ставноје, да Је овај члан усвојен по нредлогу одборском. Ја молнм да се то пснрави. Секретар В. Младеновић — 11рнмам ту нснравку. Председник — Ирпма лн Скупштина нрочитани протокол? (11рима). Изволте чути молбе и жалбе. Секретар Р. Петровић чита: 1урео 1'ампћ из Лешипце у ср. Јадранском оср. иодринског жали се на мниистра народне нриврсде. Седави 1'адановачке општние у ср. ирногорском окр. ужичког, жале сс на среску власт абог ушоравнн.а села. 1аса Л1арковн||, грговац нз Сви.шјнца, молн да му се платн кириЈа за дућан, у комо ј« аа вроме рата 187(5 била канцеларија начелника сганице н упранника магацина. (/Има Пешић из 1 •аи.с, молн да му се врате актц мриложена молбама од 1В87 н 181Ш годиио.

Сељани нз Дуге Пољане, у ср. занлањском окр. топличког, моле да нм се онрости дуг окружној штедионпци, илн бар пнтерес. Јефта Петровпћ, опанчар са Уба, моли да му се плати казан, узег у 1876 г. за време рата. Предеедник — Све ове молбе п жалбе уиућују се надлежном одбору. Изволте чутн нзвештај одбора фпнанснског о накнадним кредитима. Известилац Јода Ж. Јовановић чнта: Народној Скупштини. Извенггај из одбора финаш иског I. Одбор финаиснски разгледао је предлог г. мниистра унутрашњпх дела, којнм нредлаже, да се утрошеннх внше 57.759 днн. н 46 пара на струцп саннтетској накнадно одобрн за 1890 годнну, на је нашао, — да ово треба одобритн. С гога му је част нредложнти Народној Скуиштпнн, да п она нзволн одобрити. II. Одбор финанснскн прегледао је предлог г. министра правде, да се више угрошеннх 1200 днн. за 1890 годину на плату послужитеља по струцн мнн. правде накнадно одобри,на је нашао да треба ову суму одобриги. С тога му је част нредложпти Народиој Скупшгнин, да н оиа нзволи одобрптп. Ш. \ Одбор фпиансискн проучно је предлог г. Миннстра правде којнм тражн, да му Народна Скупштина одобрн креднт од 50.000 дин. утрошених на плату истражиих судија, њиховог особља н друге трошкове у 1890 годнии. Пошто у буџету за нсту годнну ниЈе предвпђена партнја за нстражне суднје н др., јер је закон носле одобреног буџега нзашао, то је фин. одбор мншљења, да треба овај иредлог одобритн, на молн н Народну Скушнтину, да и она исти усвоји. IV. Одбор фннаисијски расмотрио је иредлог г. миннстра правде, иа је нашао, —да иоред суме у 370.000 дии., која је одобрена буџетом за 1890 год. на храиу и нздржавање судских ирнтвореника, као и на нздржавање осуђеника у казненнм заводима, — да треба одобрптн траженн иакнаднн кредпт нз државне касе од 155.000 днн. за покриће трошкова горње иомеиуте партнје до краја 1890 годиие. С тога је част одбору предложитн н Народиој Скуиштнии, да н она исти нредлог усвоји. V. Одбор фннаиснјскн нроучно је преллог г. мпнистра приврсде, иа нз наведеннх разлога у нредлогу мншљења је, да со мннистру прпвреде одобрн, да може нз државне гоговнне изузеги суму од 37.474"69 днн. за нснлату неисплаћенпх рачупа од раннјих ггдина за иабављепи магернјал гелеграфски, пггамнање кн.нга и бланкега ио струцн телеграфској, норед суме буџетом за то одоброие му од 30.000 дин., иа издатак ноказагн у рачупнма свога расхода за 1890. годииу. С тога фии. одбор предлаже Народној Скупштннн, да н оиа нзволп овај нредлог усвојнтн. VI. Одбор фипанснјски размогрио је нродлог г. мнннстра нојиог, на јс мпшљења, да со нздатак у 4020*20 дин., којн јо учпњсп у нр. 1>ач. годннн на нме храно дунло увећаног оброка за нојединцо, за офнцнро н нојно чииовннке, којн су со нала.шли у логору на бан.пчком нољу код 1м ограда, може подмирнти из К110дпта одоброног буџотом зи 1890 год. а ИЗ 011 ШТе партијо ирофијаитскнх ногреби.