Narodna skupština

НАРОДНА СКУПШТИНА СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

И.ЧЛАЗИ СПАКИ ДАН ЗА ВРЕМЕ СКУ11ШТИНСКОГ РАДА -•—• » ИРЕТПЛАТУ ПРИМА КРАЉЕВСКО-СРПСКА ДРЖАВНА ШТАМИАРИЈА

ЦЕНА ЈВ -1ИСТУ: аА С рвију .6 дип. мвскчно ОД ЈВД110ГА ОРОЈА 0*40 ДИП. ЗА ОТРАНК ЗКМАК П01ПТАВСК0Г САВКЗА 15 ДИН. МКСВЧИО

Б рој 153

УРЕЂУЈУ СКУПШТИНСКИ СЕКРЕТАРИ Ранко Петровић, Доврослав Ружић, Љув. П, Ђирић. НЕДЕЉА 12 МАЈА 1891

Г одина I

109 САСТАНАК 29 Мнрта 1891 годпне у Всограду. IIРЕДСЕДАВАО ПРЕДСЕДНШ; Димитрије Кати! СЕКРЕТАР ЈБуб. П. Ћириб (НАСТАВАК) (Ннтање на г. г. миннстре Финавција н просвете) Савет је прииио знању ову ивјаву г. г. известилаца и оддумио: Да се врате г. минисгру нроснете тражени акти по кривици г. ЈеротиНа. к Указом г. министра Финанције од 12 марта 1891 год. постављен је : „у Управи вар. Ниша« за порезника четврте класе Сима Јеротић бив. учитељ. Питам г. минћстра просвете: хоће ли учинити своју дужност да Јеротић дође иод суд за своје кривице, а г. министра 4 >ннакција хоће ли, противно 1 1 I закона о чиновницима и чл. 114 Устава, оставити у државној служби Јеротића, кад је под оптужбом кривичном. Сем тога г. Јеротића је суд окр нишког осудио на загвор због извесних кривица и пресуда постала извршна. 2 8. марта 1891. год. у Београду Ј. "Б. Авакумовић нлр. послаиик. Предсвдник — Једно што нема ни г. Авакумовића, који питање поставља, а друго што нема ни г. министра Фиианције ни просвете, то се овј питање уиућује министрима да на њега одговоре, ако Скупштина може да сачека тај одговор. Изволге чути једну интерпелацију на г. министра грађевина. Секретар чита: Интсрпелација НА Господина Минизтра Гра^евина Грађење окр. здања у Пожаревцу било је једини предмет иретреса скупштинског, на коме је изнесено да су предуаимачима Петру С. Николајевићу и комп. из Пожаревца чињенв од стране г. министра грађевина концесијо противно закону о јанним грађевинама и на штету државних интереса.

Али од кад су се државна надлештва уселила у ово здање н кад је настало време дати животног разрачунав&ња са предуаимачима, јавно мишљење у окр. пожаревачком — грађани, [ који су порезом подигли ову жалосну зграду — узбуњвни су гласопима : да предузимачи, противно закону и предрачуну траже, и да је г. министар вољан дати пм на 300.000 динара. С тога, упућујем ову интерпелацију на г. министра грађевина и молим га да ми одговори: Да ли је ова зграда са свим готова и од колаудирајуће комисије, као добра примљена, или иије? За коју је суму оотала ова грађевина на лнцитацији, и за коју је уступљена предузимачу? Колику је суму привнала предузимачу колаудирајућа комисија ? По ком је закону одређена доцније, и пооле колаудирајуће комисије, друга у којој су ушлн предузимачи Степић и Рош, од којих је први рођак предузимачу Петру Николајевићу ? По коме је закону ова комисија могла одређивати цене појединим пословима, кад су то већ извршиле комисије, одређиване за време грађења и комисија колаудирајућа ? Мисли ли г. министар исплатити предузимачима суму, коју одређује последња комисија, у којој су били Степић и Рош ? Је ли истина да је још у почетку грађења комисија састављена иа четнри инжињера, нашла, да цигла, која се упогребљава у ову грађевину, не одговара условима, па да је г. министар дозволио да се н даље истом циглом зида, ма да јв у иредрачуну и у уг.ловима утврђено, да цигла буде прве какпоће и без креча. па ако такве у Пожаревцу нема, да се са стране набави, услед чега су и цене зидања врло велике сгављене? Оће ли г. министар одбити предузимачима суму, што грађепину нису зидали циглом, која је условљена, и платити нм циглу по цени, коју она има онде одакле је узимата? Је ли г. министар вољан, да у овом послу уради све оно што му његова дужносг налаже, па да и закон одржи у важности и интересе државне обезбеди ? Молим, да г. министар при одговору ноднесе на увнђај и акта ове ствари. 27 марта 1891 год. у Веограду. МНТЕРПКЛАВТ Ст. Д. Рибарац НАР. ПОСЛАНИК. Министар грађевине П. Велимировић — Као што шдите, господо, ова интерпелациЈа садржи таква питања, на ;оја не могу одмах да одговорим док не проштудирам акга о гој ствари; за то изјављујем Скупштини да на ту интерпелацију могу одговорити кроз неколико дана, док видим сва акта.