Narodna skupština

11 САСТАНАК - \4 ЈУНА

за; Тодор Дпдић за ; Тодор Радовановић за ; Тома Бојичић за; Тодор Костић за; Урош Плазина за; Филип Мплојевић за: Иавле Вуковић за; Никола Пашић за. Предсвдник — Изволте чути резултат гласања. Гла сало је 107 послаиика п свп су гласали за; према томе прамљен је овај пројекг закона једногласно. За сад немамо ништа више на дневном реду. Кад ће друга седница битп,ја ћу објавптп а то ћу учинитп одмах чим добијем извештај од кога одбора да је свргаио посао. Раша Нинић — Молим вас за реч. Предеедник — Изволте. Раша Нинић — Имам да унравим једно питање на председннштво. Прогпле године скушптина је решила... Председник — Нитања се чине у почетву седнице а не сад. Скупштинску седницу закључујем. (Састанак је за&ључен у 9 часова и 50 минута)

11 САСТАНА^ 14 ј у н а 1893 у Београду

ИРЕДСЕДАВАО ПРЕДСЕДНИК, Никола П. Паши& СЕКРЕТАР, Љуба Јокоимови^ Почетак у 9'|. г час. пре подне. Присутна су г. г. министри : председник иинистар. савета минист. просвете и цркв. иослова; минисгар војни, унутрашњих деда, спољн.[х послова, припреде и Фипансије. Председник — Отварам Скупштипскп састанак. Изволге чути протовол деветог састанка. Секретар А. Ратарац прочита нротокол. Председник — Има лп ко од госиоде иосланика да примети што на прочитани протокол? Пошто се нико не јавља за реч, то стављам на гласањо : усваја ли Скупштнна нрочптани протокол? (Усваја■). Изволте чутп иротокол десетог састанка. Секретар Љуба Јоксимовић ирочпта. Председник — Усваја лп Скушитпна прочитани протокол? (Усваја) Изволте чутп молбе и жалбе, које су уиућене Скушнтини. Секретар Љ. Јоксимовић чига: Тодор Милошевић, пижињер мннистарства грађевпна у пензији; Аксентије Јокић, учитељ из Крупња; Владислав г Буричић, магацнонар дуван. стоваришта у Шапцу; и Петар Лешјанин, благајник барутане у Обилпћеву, — моле да им се уваже извесне године службе; Стеван Јовпчић из Јунковца (у ср. колубарском); сељани нз Ловака (у ср. расинском); н Стојан Стојковић пз Мелове (у ср. пољаничком) — моле да им се пзвесне утрине Уетуие на уживање; Нпкола Тарабановић из Ратара (у ср. јасеничком) и 06рен Веселиновпћ из Корања (у ср. ужичком) моле да нм се враге више плаћене порезе ; Јосиф Респмпћ, бпв. артиљ. .нареднпк, п Коста Шурдиловић, бив. кондуктер, моле да буду повраћени у службу; Јован Николић, служитељ ири канцеларији ср. врачарског; и Христпна, удова пок. Милутина Ђокића — моле за државну помоћ; А. Орешковпћ, нуковиик у пензијп молп за пуну пензију; Суд општ. Милушиначке (у ср. бањском) моли за поновни цремер општ. утрине;

СТРАНА 61

Јанићије Ђурић из Калудре (у ср. добричком) моли да се исправи погрешка, те да мање пореза плаћа; Сељани из 9 села окр. крушевачког моле, да им се опрости интерес на дуг за отплату земљишта; Јов. Тасовић, пинтер пз Београда, молп да се исппта лек противу филоксере, који је он пронашао; Одбор школе Црниљевачке (у ср. сврљишком) моли да се о државном трошку направп квартир за ђаке; Сељани из Грбавче (у ср. сврљишком) моле да бив. председник опшгпнски буде протеран; Еснаф трговачки, мумџијскп и бојаџпски из Чачка. моли да свеће лојанице и сапун нрости буду ослобођени трошарине; Сељани из Кумана (у ср. рамском) моле да њихове село буде засебна општпна; Милош Ђурић, трговац из Београда, моли за накнаду извесне штете; Јов. Стевановић и др. из Бобова (у ср. ресавском) моле да се од целог среза наплати извесни трошак. Јов. Чптанац, рачуновођа општине Јасичке (у ср. темнићском), Живко Лазић из Пожаревца; Митра, удова нок. Л. Миленковића пз Амерића (у ср. космајском); сељани пз Виче (у ср. добричком); и Дим. Дончић из Станичевца (у ср. нишавском) — жале се на поједине и државне и општпнске власти. Председник — Све ове молбе и жалбе упућују се се одбор/ за молбе н жалбе. А сад изволте чути две молбе за одсуство. Секретар чита Народној Скупштини Молнм Народну Скупштину да ми одобрп шест дана осуства, јер ми је нужно да одем до куће због извесних послова својпх. Одсуство почећу употребљавати од данас. 12 Јуна 1893 год. у Веограду Народни иосланик, Михаило Стојаковић За тим, Народној Скупштини Молим Народну Скупштпну, да ми д озволи осуство од пет дана и то 14, 15, 16, 17 и 18 ов. месеца; ово ми је потребно због домаћих мојих послова. 11 Јуна 1893 год. у Београду. Мића Вранковић, народни носланпк. Председник — Одобрава ли Скупштина тражена одсуства? (Одобрава). Јављам Скунштпни да сам дао г. Светозару Славковићу нет дана одсуства. Изволте чути два иитања упућена г. г. минпстрима правде и грађевине. Секретар Ад. Ратарац чита: П И Т А Њ Е на Господина Министра Правде По члану 150 закона о изборима народ. послаиика, све кривице, које су овпм законом предвпђене, судови пзвнђају и суде као хитне.