Narodna skupština

СТРАНА 372

НАРОДНА СКУПШТИНА, ВАНРЕДНИ САЗИВ ЗА 1893 ГОДИНУ

наводећп, да му је тим публиковањем нанета клевета и јавна увреда. Да је тужени Живко, раније тужио истом суду тужиоца Владимира за нанету му клевету и увреду у бр. 145 „Српеке Независности" од 16 децембра 1889 год., и да је Ужички првостепени суд пресудом својом од 15 овтобра 1892 године Н. 19.185 пребпо ову увреду за увреду, коју је тужени Жпвко Владимиру нанео, па Владимира казпе ослободио; но да је ову нресуду поништио Касацпопп Суд регаењем својим од 27 октомбра 1892 год., бр. 9532 п наредио, да се ова оба дела саставе н уједно нресуде. Нрема оваковом стању ствари, одбор налази, да ово дело није такве природе, да би требало туженог Живка издавати суду, и ако је он у одговору своме ужпчком првостепеном суду од 7 априла ове године, подносећи нотребне доказе у одбрану тражпо, да се пресуда изрече и са тим се стављао на расположење суда. Одбор је мишљења, да се Живко Малопарац пародни посланик, по овом захтеву, за поменути штамиарски преступ, не може узетп на одговор за време трајања његовог посланичког мандата на основу ирописа чл. 125 Устава. Подносећи Народној Скуиштини овај нзвештај, Одбор моли Народну Скупштнну, да га усвоји. 21. Јула 1893 год. у Београду. Председник одбора, Станко М. Петровић Известилац, Рад. Митровић Чланови: Филип Милојевић, П. В. Павловић, Т. Д. Дидић, М, Даниловић, Јованча Стојановић Потпредседник — Претрес по овом предмету може доћи сутра на дневни ред. Усваја ли ово Скупштина. (Усваја). Молим вас, изволте чути још један пзвештај одборскп. Извеетилац Павле Поповић чита: ИЗВЕШТАЈ о измени за^она о истра^ним судијама Народној Окупштини Одбор за проучавање пројекта закона о изменп у закову о истражним суднјама, проучио је овај законски пројект и нашао је, да истн треба усвојити; с тога, одбор има част предложнти Народној Скупштини: да и она овај иројект из волп примити. 21 Јула 1893 год. Београд. Председиик одбора, Андра Ђорђевић Известилац, П. Поповић Чланови: Д. М. Дединац, Вел. Карић, М. С. Ђуричић. Потпрвдседник — Извештај одборски је штампан и г. г. посланпцн могу га примити, ако га већ нпсу узели. н он се може сутра ставити на дневни ред? ( Прима се). Изволте чути даље. Известилац чита: ИЗВЕШТАЈ о измени заг^она о судијама Народној Скулштинн Одбор за проучавање пројекта закона о изменп у закопу о судијама, а на име чл. 45. тач. а, проучио је овај законски пројект н нашао је, да исти треба усвојити; с тога, добар

пма част предложити Народној Скупштини: да и она овај пројект законски изволи примити. 21 Јула 1893 год. у Београду Председник, Андра Ђорђевић Известилац, П. Поповић. Чланови: Д. М. Дединац, Велимир Карић, М. С. Ђуричић Потпредседник — И овај иредлог може доћи сутра на дневни ред. Усваја ли Скупштина? ( Усваја). С тим је данашњн дневнц ред исцрпљен. Данашњу седницу закључујем, а заказујем други састанак за сутра у 8 часова нре ио дне. Дневнп је ред већ објављен. Молим госиоду из свију одбора, да остану сви овде да раде. (Састанак је трајао до 11 часова пре подне).

38 састанвд; 23 јула 1893 у Веограду ПРЕДСЕДАВАО ПОТПРЕДСЕДНИК, Дим. Катиб СЕКРЕТАР, Алекса Ратарац Иочетак у 8 3 | 4 часова пре подне. Присутна су бида сва г. г. министри, осим г. министра председника. Потпредседник — Отварам седницу 38 састанка. Изволте чути нротокол 37 састанка. Секретар Љуба Јоксимовић прочита протокол. Потпредседник — Прима ли Скупштнна прочитани протокол ? (ПримаЈ. Изволте чути молбе п жалбе, које су Скушнтини упућене. Секретар Алекса Ратарац чита : Абаџискп еснафп из: Јагодине, Аранђеловца и Пожаревца, моле да се дозволн увоз гајтана, сукна и др. материјала из Бугарске ; Атанасије Марковић резервни капетан из Прокупља, моли да му се уваже 12 год. проведених у руској војсци; Јова С. Сретеновића и Ружа Т. Марјановнћа из Бурговца (у ср. ресавском окр. моравском)— моле да се њихов ујак узме на одговор ; Коста Стојановић опанчар из Крушевца, моли да се вргаи законодавно решење, којпм је забрањена продаја пресних опанака ; Сава Стојановић, ноћни стражар у Београду, моли за нсплату реквнзицпје; Сељанн нз Добриња (у ср. ножешком окр. ужичком) моле за државну помоћ, јер им је град сву летпну нотукао ; Грађани из Шаица моле, да се друмским прекупцима забрани упражњавање шпекулативне радње ; и Судови седам сеоских општина у срезу пољаничком (окр. врањском) — моле да се одселе Арнаути из истих онштпна. Потпредседник — Све ове молбе упућују се одбору за молбе н жалбе, Изволте чутн један Указ Његовог Велнчанства Краља. Секретар чита: