Narodna skupština

СТРАНА 542

Изволте чути извештај финансисвог одбора, о предлогу, да се иароброд „Делиград" уступи српском бродарском друштву. Известилац А. Парађанин чита: ИЗВЕШТАЈ Финансисцог Одбора Народној Скупштини Уважавајући разлоге, које је г. министар народне нривреде у своме нредлогу изнео, а денећи потребу установе бродарског друштва, коме је задатак, да помаже наше нрпвредно економске и трговинске интересе, мишл>ен>а смо, да се предлог г. миннстра прими са изменом, која би се састојала у овоме, а која би измена последњег става гласила овако : „Овлашћује се министар народне прпчреде, да може државни пароброд „Делиград" са шленовима уступиш Првом Српском Краљевском повлашћеном Бродарском Друштву бесплатно". 5 августа 1893 год. Београд. За нредседнпка, Р. С. Поповић Известилац, Андра В. Парађанин Чланови: Арса М. Дреновац, Дим. К. Димовић, Ђока Ж. Брачинац, М. Марковић, П. Поповић. Потпредседник — Овај ће извештај бити одштампан до сутра, и за нреко сутра може се ставити на дневнп ред. Пошто немамо шта за сутра за дневнп ред, а и иразник је, ја мислим да идућу седниду закажем за преко сутра ? (Врло добро). Љуба Никодић — Пре 14—15 дана поднет је Потпредседник — Овако питање управљено на председништво, подноси се нре нрелаза на дневни ред. Данашњу седницу закључујем, а другу заказујем за нрево сутра — 7 тек. мес. у 8 час. пре подне, На дневном реду биће: 1) Избор једног члана за Главну Контролу: 2) Други претрес измене у закону о уређењу округа и срезова; 3) Одговор г. министра просвете и црквених нослова на две интерпелације г. Милоша Богдановића, и на једну интерпелацију г. 'Боке Стојковића ; Одговор г. министра унутрашњих дела на интерделацију г. Никодија Милетића ; Одговор г. министра војног на иитање г.г. Симе Костића и Стеве Д. Поповића; и 4) Извештај финансиског одбора о предлогу да се „Делиград" уступи срнском бродарском Друштву. (Састанак је трајао до 5 3 | 4 часа по подне).

52 САСТАНА^ 7 августа 1893 у Београду ПРЕДСЕДАВАО ПОТПРЕДСЕДНИК, Па^а Вуковић СЕКРЕТАР, Љуб. ЈоксимовиБ Почетак у 8 и ио час. нре иодве. Присутна су била господа министри: иностраних деда, војни, унутрашњих дела и нривреде. Потпредседннк — Отварам седницу 52 састанка. Изволте чути нротокол 61 састанка.

Секретар Љуба Јоксимовић ирочита протокол 51 састанка. Потпредседник — Прима ли Скупшгина прочитани нротокол? ( Прима). Изволте чути једно писмо г. министра председника. Секретар Л. Лазаревић чита: Народној Окунштини На основу чл. 28 закона у уређењу Главне Контроле, '1аст ми је спровестп Народној Скупштини нриложени извештај Главне Контроле, заједно с документима, но којима су чињене прпмедбе појединим министрима на појављене случајеве, којн се односе на државно рачуноводство, руковање приходима и расходима, и на целокунно управл.ање и потребно чување државног новца и стварп. Бр. 172. 4 августа 1893 год., у Београду. Председник Министарског Савета, Д-р. Л. ДокиЂ с. р. Потпредседник — Како смо прп крају Скупштинскога рада, и како је ово један врло велики предмет, то иредседшпптво мисли, да ово оштампа и да се у идућој скупштинској сесији нриступи претресу. Прима ли Скунштина да се то тако учини? ( Прима) Изволите чути једну иптерпелацнју на министра просвете н црквених послова. Секретар Л. Лазаревић чита: ИНТЕРИЕЛАДИЈА НА министра просвете и црг^вених пос<дова и министра унутрашњих де«да По члану 96 Устава, посланик поред осталих услова треба да има 30 година старости (да је навршио 30 година старости). Онај, који тај услов нема не може бити посланик. Павле Поновић, народни посланик за изборни округ пожаревачки нема нп сада, а тим пре није могао имати пређе 30 година. Противу његовог избора није било жалбе, а нпко од посланика ириликом претреса верпфикацпоног извештаја није знао да он нема 30 година, те је избор оверен. Павле није нашао за потребно да о томе сам да извешће Скушптини, рачунао је на необавештеност о његовим годицама, те је тако стајало до пре кратког времена, док се мп потписати нисмо основне сумње за његове године упознали, то је, док нисмо на чисто дознали да Павле нема 30 година. И, да би Народну Скунштину са јавном иснравом уверили о његовим годннама првонотписати је тражио од надлежног свешгеника крштеницу о годинама Павловим — прилаже се под /. акт о тражењу, и по што је надлежни свепггеник одговорио, да он не може дати приватном лицу тражену врштеницу — то овим тражимо : Да надлежни министар телеграфским путем изиште крштеницу од надлежног свешгеника каменовског, у срезу млавском, округу ножаревачком, Луке Поповпћа, а за године старости Павла Поповпћа, судије првостепеног суда ножаревачког, сада посланика народног, с којом ће се доказати, или да је Павле уставан посланик илп не. Но, ако г.г. министри то не учине, онда ће изволити одговорити, за што и на којпм основама они то не чине? 5 август 1893 год., у Београд. Народни посланици: Јов. С. Јовановић Адекса Ратарац