Narodna skupština

прилог „Народној Скупштини“

Народној Скупштини,

Финансијски одбор проучио је закон о уређењу главног државног рачуноводства, п окружних и среских финансијских управа, с њиховим огранцима подневен Народној Окупштини писмом Министра Финансија од !. октобра 1910. године Д.Р.Бр. !786!, па је у споразуму са Господином Министром Финансија нашао, да измењен и допуњен треба да гласи као што је у прилогу:/.

Одбору је част предложити Народној Скупштини, да га изволе усвојити, јер се тиме наставља рад на преустројству нашег финансијског законодавства и финансијске струке.

Поједини чланови финансијског одбора, који су се одвојили, изнеће своје одвојено мишљење пред Народном Окушштином.

= -- Господин Министар Финансија налазио је за целисходније да члан 30. (сада 31.) oBor BaROHa KOJH је по предлогу гласио овако:

• Чиновници и службеници целе Финансијске струке не могу учествовати у политичкој и партијској борби. Они могу само гласати, у колико је и где је. гласање тајно. Чиновници се не могу отпустити, ако имају две године службе пили пензионисати без извршше судске одлуке или решења дисциплинског суда, али се за времс вођења. истраге, могу с пуном платом својом ставити указом, односпо претписом, привремено за годину дана на расположење, по образложеној писменој одлуци Министра Финансија. У том случају губе додатке везане за службу. По истеку ове године примениће се на њих чл. 70. односно 76. закона о чиновницима грађанског реда.

Све ово вреди и за чиновнике и службенике Самосталне Монополске Управе.

Чиновници без довољних квалификација, који у смислу претходног члана не би били задржати на својим положајима, ставиће ве на расположење према. горњој одредби. Но, они могу захтевати, и тај им се захтев мора испунити, да, се, ако су према закону о чиновницима, грађ. реда за то и испунпли услове, ставе у стање покоја“ — остане како је предложен.

За известиоце одређени су Драгиша Т. Васић и Настас Н. Петровић.

90. децембра 1910. год. у Београду. Председник финансијског одбора, Др. Л. Пачу. Секретар, Настас Н. Петровић.

Чланови:

М. Драшковић, Наст. Н. Петровић, Е. Борисављевић, Др. В. Маринковић, Е. Стојановић,

Ј. П. Јовановић, Драг. Васић,

М. Исаковић,

Јов. Васић.