Narodna skupština

16

Члан 40).

За оне вредности таксених марака, за које постоје таксене хартије, не могу се употребљавати таксе које се лепе, и писмена и исправе таксиране противно овом наређењу немају никакве вредности, осем ако се докаже, да се ове таксене хартије код продаваца нису могле набавити. Али на менице есконтоване или заложене код новчаних завода не може се ни у ком случају такса у маркама лепити, сем случаја кад меница гласи на суму за коју менични бланкет не постоји. Менице таксиране противно овом наређењу немају законске вредности, У

Члан +.

Распродаја таксених марака п хартија врши се преко државних надлештава, општинских власти и овлашћених малопродаваца за готов новад.

Ни власти, ни приватни продавци не смеју продавати ове марке и хартије по већој цени, него колико на њима пише.

Које ће се таксене вредности у којој продавници продавати, као и сва друга упуства о томе, прописаће се правилима.

Члан 42.

Овлашћени продавци добијају 2'/, провизије кад одједном купе таксених марака и таксених хартија у вредности најмање 200 динара.

Приватна лица могу куповати марке и таксену хартију од државних надлештава најмање за 100 дин. вредности и они на име провизије добијају 1".

Провизија се даје у таксеним маркама.

ДЕО 17 () државној контроли за извршење овог закона

Члан 43.

Надзор о правилном извршењу овога закона води Министар Финансија преко Управе Државних Монопола.

У циљу надзора може Министар Финансија сам или на предлог Управе Државних Монопола, наређивати повремене прегледе преко монополских органа, пореских одељења пили нарочито овлашћених изасланика.

Државне и самоуправне власти дужне су им дати ради прегледа регистар, све књиге, акта п писмена.

Новчани заводи и осигуравајућа друштва дужна су дати им на преглед регистар. Но кад