Narodna skupština

ПРОЈЕКТ ЗАКОНА

изменама и допунама у занону о средњим школама,

Чл. 2.

После речи „средње школе“ ставити међу запетама: умушке и женске“.

Чл. 4. да гласи:

Све су државне средње школе до ТУ разреда за мушку и женску децу заједно, а од У до УП за мушку децу; поред њих је, у Београду, и једна државна средња школа за женску децу.

Отварање потпуних и непотпуних средњих школа бива Краљевим Указом, на предлог Министра Просвете, а по саслушању Главног Просветног Савета, било на молбу појединих места, било по указаној државној потреби.

Отварање државних средњих школа бива у границама буџетом одобрених кредита.

Ни једна се државна средња школа не може отворити, ако нема за њу спремљене прописне школске зграде са школским намештајем и потребним училима, што ће оценити нарочита комисија. За отварање појединих разреда у четвороразредној средњој школи потребно је да се за упис у l и П разред пријави најмање по 30, а за упису Ши ТУ разред најмање по 920 ученика.

За отварање појединих разреда, при претварању четвороразредне средње школе у шесторазредну и шесторазредне у потпуну, потребно је да се за упис у разред који је на реду пријави бар две трећине максималног броја, (чл. 27. овога закона) ученика за тај разред.

Потпуне средње школе могу се свести на шесторазредне, а шесторавредне на четвороразредне, ако би кров три године узастопце имале у УП и УШ разреду мање од 95, а у У и М мање од 40 ученика годишње.

Четвороразредне средње школе могу се затворити, ако у њима не би било најмање по 100 ученика годишње кроз три године узастопце.

Ово свођење и затварање средњих школа " врши се Краљевим Указом, на предлог Мини-

\

и

па Пева пен

VR