Narodna skupština

26

Кад предметни учитељ (учитељица) или учитељ (учитељица) вештина наврши тридесет година службе као сталан учитељ |учитељица) има права на пензију у износу своје последње плате.

Чл. 76.

Редовне наставнице и сталне учитељице, које наврше десет година службе, пмају право на пензију за случај душевне и телесне неспособности. Пензија им се рачуна по норми за указне наставнике средњих школа.

Ове наставнице улажу у учитељски удовички Фонд по прописима који вреде за наставнике народних школа.

а је

Учитељи, који имају, поред прописаних квалификадија, и свршени Факултет или се нарочито одликовали као наставници, могу после двадесет година службе у том звању, према оцеви Главног Просветног Савета, добити назив професора. и, док су у служби, сталан годишњи додатак у износу једне периодске повишице.

Учитељице могу под истим погодбама и на исти начин добити назив редовне наставнице и сталан годишњи додатак од једне повишице.

Чл. 77 а.

Привремени учитељи имају годишњу плату 1500 динара, а привремене учитељице 1900 дин.

Чл. 94.

У другој тачки изоставити речи: „из школ-

ске касе“ а место удо 840« ставити „ло 25004.

На крају додати нову тачку: За школског лекара одређиваће се у првом реду лекар који својим службеним или приватним послом није толико заузет, да би због тога школа трпела уштрба.

У чл. 98. место: „Велике школе“ ставити: уп стални доценти Универзитета“.

Чл. 136. Отпада.

Чл. 137.

Постаје 136. а на крају прве тачке после речи „повишице«“ додати: „као и онима које су провели као приправници«.

На крају тога члана додати нове алинев:

Садашњи виши учитељи остаће у том звању са роком службе по досадашњем закону. Плате ће им се срачунати по овим изменама према

eine:

RENOIR

|

у