Narodna skupština

Š i нминама службе, које су им досадашњим заковиа признате. При овом се срачунавању имају тијити три године као да су године привремене - жбе. " Садашње разредне учитељице виших жен-

| xix школа, женске гимназије и женских учипосских школа, које су положиле професорски титит, постаће редовне наставнице ако су наврзме или кад наврше три године службе; плата мш им се срачунати по овом закону, а према :ннинама које су им признате до сада. Све остале одредне учитељице са најмање пет година слу8, добиће положај и плату предметних учитева (и учитељица вештина) по овим изменама, тоставља им се право да, по овом закону и аотовим изменама, полажу професорски испит, ш имају за то квалификација. Разредне учите' оде испод пет година службе остају у положају пофавима, која им даје закон о вишим женским веолама, све дотле док се не саобразе овом за| Xy и његовим изменама. 0 СОадашњим учитељима (учитељицама виших лонских школа, женске гимназије и женских ееттељских школа) језика и вештина, чије квалникације одговарају захтевима ових измена, те диће се положај и плата према овом закону; јо остали (све остале) остају у својим досадамтим положајима и правима док не испуне за"ове о квалификацијама по овим изменама. | Привременим предметним учитељима |учиппицама) и привременим учитељима, (учитељи(га) вештина рачунаће се, кад постану стални кетељи (учитељице), привремене године службе Рншичну пензију, а оставља им се правода наонно уплате улог у удовички-Фонд за све то ажме у корист своје породице.

1) Срачунавање плата по овим изменама врзае се почевши од 1912. године, поступно, без зажква права на новчане накнаде за до сад проонане године у служби, почињући од најмлађих автавника а према сумама које за то буду предне буџетом.

М

ОН

Чл. 141.

| на крају друге тачке: Тако исто таје важити и Закон о уређењу Више ЖенTI тко оле од 19. јануара 1879. год. са сво1 изменама и допунама од 26. јула 1898. у оншко његово трајање није предвиђено овим онсном и његовим изменама (чл. 4.) као и повефња. алинеа чл. ТУ закона о изменама и довмама у Закону о уређењу учитељских школа 040. маја 1902. год.

4%

roi