Narodna skupština

34

Чл. 924.

Надзорници средњих и стручних школа деле се по платама на три класе: Ш са 5.400., ПЦ са 6.800 и 1 са 7.200 динара.

У свакој класи мора надзорник провести

четири године.

Чл. 25. Ради општег надзора над средњим и стручним школама — административног, као и вас-

питног — или ради какве специјалне потребе, Министар може као нарочите изасланике за једну или више школа послати начелника за средњу и стручну наставу, или друго које стручно лице.

Надзворници и изасланици кад су на путу имају право на дневницу од !2 динара и накнаду путних трошкова |(километражуј, односно бесплатну вожњу железницом и лађом повлашћеног друштва.

Мили 20

У основним (народним) школама надзор је сталан и врши се преко обласних и среских надворника. Чл. 927.

Образовање школске области и срезова врши се Краљевим указом, по саслушању Главног Просветног Савета, према броју школа и наставника и према приликама појединих крајева, без обзира на политичку административну поделу земље.

Чл. 28. Свака школска област и сваки школски срез имају по једног надзорника.

Мило ЈЕ Седиште обласних и среских надзорника одређује Министар Просвете по саслушању Главног Просветног Савета. Чл. 30.

За обласне надзорнике могу бити постав-

љени: а) старешине и професори средњих и

стручних школа, првенствено педагошке спреме, са најмање 10 година наставничке службе, кад свој професорски испит допуне, ако га већ немају, испитом из педагогике и методике с основима психологије, логике и историје ФилозоФије по програму за професорске испите (главни предмети 19. групе у чл. !16. Закона о средњим школама), а пред комисијом коју Министар од-