Narodna skupština

36

У 875

Стални се срески надзорници деле по плати на шест класа: УГ са 2.100 дин., М са 2.250, ТУ са 3.000, 11 са 3.450, П са 3.900 и [ класа са 4.900 динара годишње плате. У свакој се класи мора прсвести најмање четири године. Прву класу могу добити: само надзорници са Факултетском спремом.

Чл. 98.

И стални и привремено постављени срески надзорници имају додатак од 900 динара, годишње, који ће им се издати за !0 радних школских месеца по 90 динара.

Чала. 39.

Стални надзорници, обласни и срески, постављају се Краљевим указом на предлог Министра Просвете.

Стални надзорници из учитељског реда могу и даље улагати у Фонд за пензије учитељских удовица и њихове деце задржавајући сва права, која би имали по томе закону, да су остали у учитељској служби.

Они стални надзорници, који се не би хтели користити овим правом, улагаће у пензиони Фонд за удовице и децу умрлих чиновника но одредбама закона о томе фонду. У том случају њима ће се вратити половину улога без интереса из Фонда 54 пензије учитељских удовица и њихове деце.

Чл. 40.

Поред дужности обележених чл. 74. Закона о народним школама, обласни је надзорник дужан поднети Министарству, најдаље за петнаест дана по свршетку године, предлог о попуњењу правних учитељских места. Такве ће предлоге чинити и у току године за попуњавање упражњених места.

Места ће се попуњавати стечајем, а ближа правила о томе прописаће Министарство Просвете по саслушању Главног Просветног Савета.

Чл. 41.

Однос између среских и обласних надзорника уредиће се нарочитом Краљевом уредбом.

ТУ Просветни Савети. А. Главни Просветни Савет.

Чл. 42.

Главни Просветни Савет је за Министра саветодавно тело по свима просветним и "кол-

se

5