Narodna skupština

"токрстаје, у крајњем случају највише 29 куглица ако 0 пи сви гласачи општине десићске изашли на глазанање и гласали. Према оваквом стању ствари, ови Ми пјроји смо у томе тренутку представљали опозицију, он који смо, према томе, противни сваком успеху ардаде, пашли смо за паметно и разложито, да треба ливаидидатску листу овога човека, који се је канолнидовао као олозиционар. помоћи, и због тога и ланредставници народне странке у округу подрииповном са станом у Шапцу, и представници напредне (оттранке у округу подринском са станом у Шапцу, педрзвали своје пријатеље у општини десићској и ептаредили им, да изађу на биралиште 8. априла и тааду свој глас за листу Михаила Рапковића, јер i NA. тога ни једна ни друга "кандидатска листа imntama не би имала никакве штете, и ми смо зато плиридали све наше гласове листи Михаила Ранкогашштћа. Ми смо ову наредбу извршили и нас су Прати пријатељи послушали онако, како то могу омбјамо да раде добро дисциплиновати чланови једне Болитранке.

[| ___Пред сам избор дошао је ранији председник зирачког одбора господин Сава Павловић, који је 1ш т прво гласање покварио, дошао јо у Шабац са уиттамером да се упути у општину десићеку, где је уежтмао као председник бирачког одбора, да сврши [онзвој посао.

Али, у петак, после измена посета код начелившка среза поцерског п начелника округа подриш“ гомакот, он се „напрасно“ разболео, отишао је окружмотом физикусу, код њега је добио лекарско уверење по ш после тога уверења он је остао да петак, су"воботу и педељу проведе у кругу својих пријатеља n што да 2—8 ноћи проведе међу својим пријатељима. теММеђутим, болестан човек, ако не преко дана а оно теббар преко ноћи, треба да је блатовремо у својој ооптостељи.

То најбоље потврђује одкуд то да сет. Сава

га: Павловић напрасно разболи, Тврдило се по Шапцу era je та болест напрасно дошла услед тога, што тиму је речено: како му се прети од страпе гласача јовкоји се сада поново позивају да тласају н како јевбот тота може извући батине ако поново оде у ја Лесић. -

Самим изостанком T.

Шавловића да оде на

зменио се утом смислу, што је на место његово 25 дошао. председник општине Кивко Равриловић, п који је на првом гласању био представник листе Николе Шашића. Тако је по закону и тако је, на "крају крајева, и морало да, буде. Али учињена је __још једна измена и та измена врло јако пада 1 у очи и, на жалост, јако пада у очи у моралном погледу на штету једнога српскога учитеља а у корист једног од честитих и угледних ћата, у ме5 сто деловође општинског суда Милана Косапића си на дан 8. априла из неоправданих разлога узет aj је учитељ Јован Пешић, и ако је на дан |. ал| рила био писар сам општински деловођа Милан · Косанић. (Све ово потврђује да су ове измене (jm предувете у нечистој намери да се прави назраз (народне воље фалсификује, да се куглице из кутије Т Рапшковићеве и других опозиционих партија на недопуштен начин мреруче у кутију г, Николе Пашића, подужност и посао сврши, састав "бирачког одбора,

|| 7. МАЈА 1912. ГОДИНЕ 99

Тласање је 8. априла текло у реду. Покушано је од стране оних који су водили списак гласача да се прескоче поједине стране како би се гласачи који не би дошли на гласање могли убацити затим уграбити згодна прилика да 00 убаце и куглице у кутију ПЏашићеву. Али се с тим није успело и гласање је било у реду. Шре но што ће се евршити гласање десило се ово: Председник бирачког одбора Живко Гавриловић и деловођа Џешић позвали су све чланове бирачког одбора и представника листа да потпишу записник, који је још раније био спромљен да се после не би око тога задржавали; а кад буде све готово, опи ће отворити кутије, пребројати куглице и увести у записник онолико колико је која листа добила. Приступљено је потписивању и одмах је пало у очи представницима листа да на многа места има да се подпишу. Тада им је објашњено да је тако по закону и да од тога немају разлога да страхују пошто ће се у записнику увести само онолико куглица KOлико која кутија добије.

То је за ове просте људе био довољан равлог; они пису умели да се упуштају у испитивање, да ли то у закону пише или не, него су лепо потписали то, чекали су пребројавање куглица, видели су својим очима да је пађено право стање, како треба, и отишли су својим кућама. Били су овлашћени да целом свету саошште стање; Ту је била маса Мачвана, међу осталима био је ин брат (Свете Јакшића новинара, и они су саопштили томе свету да је листа Михила Ранковића добила 110 гласова.

По чл, 79. и 80. изб. зак. дужност бирачког одбора да записник одмах још истог вечера запечати, да га остави у тласачку собу, да се постави страња пред судницом; ла се сутра дан бирачки одбор састане пред судницом, да отвори судницу, да прегледа у каквом је стању нађен записник, све то да констаљује, и онда тек председник носи акта Рлавпом Бирачком Одбору.

Од свега тога није било ништа. Још у вече је Живко Гавриловић са учитељем Пешићем спаковао у свој џеп записник, одјурио у Шабац тамо банчно целу ноћ, и сутра у 10 сатп Тлавни Бирачки Одбор добио је записник који је пренеразион нас који смо рапије добили извешће да је Михајло Ранковић добио 110 гласова и делу јавност у Шапцу. Услед тог таквог поступка председника Живка Гавриловића и учптеља Пешића цела јавпост се у Шапцу заталасала, духови су били толико узнемирени, да су се људи питали: „Зар радикали хоће да буду гробари српске парламентарности, зар радикали хоће да заводе режим фалсификовања воље пародне и да компромитују режим слобода 2“

Те су ствари разуме се заинтересовале и мене и многи су се обратили на мене да ја један такав атак на слободу и права српских грађана демаскирам и да све онв који љубе уставност и парламентарност српску са доказима у руци уверим о свему томе, налазећи да ће се тим непристрасним изношењем дати повода ревизији тога рада н да ће се том ревизијом утврдити да цело јавно мнење има права а да немају права талзификатори, Ја сам услед тога замолио пријатеље Ран-

13%