Narodna skupština

100

НАРОДНА СКУПШТИНА

о <

ковићеве да ми добаве представнике листа, са сам им онда казао: „Ви сте, пријатељи, као чланови бирачког одбора повредили једну законску одредбу; ви сте тако радећи учинили једно кривично дело, за које морате доћи пред суд. Ја вас молим, хоћете ли ви и по цену апса пристати да се то исправи, да се исправи Фалзификат, да се дође до праве истине и праве воље народне“. Чланови би-

рачког одбора изјавили су ми ово: „Господине Шкорићу, резултат је овај и овакав — изређали су га — н ми ћемо то потврдити и пред властима

и по цену наше слободе. Изјава коју су ми двојица представника дали пред неспорним судијом гласи овако:

· Изјава.

Потписани били смо преставници кандидатских листа при гласању у општини Десићској на дан 8. априла тек. год. а за изборе народних посланика. Потписани Петар Ристић, био је представник кандидатске листе Михаила Ранковића.

Потписани Чедомир Тривуновић, био представник кандидатске листе Драгића Самуровића.

Када је свршено гласање и куглице пребројане, бирачки одбор нашао је:

1., Да је за листу Михаила Ранковића гласало' сто десет гласача,

2. Да је за листу Воје Вељковића гласало.

три гласача.

3., Да је за листу Дратића Самуровића гласало девет тласача.

4, Да је за листу Николе Пашића гласало три стотине шесет и један гласач. _5, Да је за листу Дратише три Тлабача.

6. Да је за „дисту Боке Марковића гласао један. тласач. . :

Поводом злоупотребе учињене од “стране осталих чланова бирачког одбора. при испуњавању записника, бирачког, одбора, који смо ми на два сата пре отварања кутија и пребрајања. куглица потписали, ми ивдајемо ову изјаву Михаилу Ранковићу на употребу.

Лапчевића гласало

9. "априла 1912. Шабад. : Издаваоци изјаве: Петар Ристић зем. из Грушића.

Чедомир Тривуновић. зем. из Грушића.

И ово је потврдио неспорни судија под бројем 1682 — 9 Априла. Затим да вам прочитам другу изјаву Јанка Недића из Десића и Тривуна Марковића из Гружића.

Ова је изјава иста као и пређашња и она тласи:

Изјава

Потписати били смо претставници кандидатских листа, при гласању у општини Десићској на дан 8. Априла, тек, године а за изборе RODU пооданика, који су ми дали ове изјаве.

– не само кривичну одговорност бирачког

=

|

Потписати Јанко Недић био је претотавв не кандидатске листе Воје Вељковића.

Потписати Трифун Марковић био је преставета кандидатске листе Драгише Лапчевића. ;

Када је извршено гласање и куглице пребројг: [00 бирачки одбор нашао је: –

1, Да је за листу Михаила Ранковића. гласањов сто десет тласача,

9, Да је за листу Воје Вељковића гласало те с! гласача.

3, Да је за листу Драгића Самуровића гласанов десет тласача,

4, Да је за листу Николе Пашића гласало тт о. стотине шесет и један гласач.

5, Да је за листу Лратише Лашпчевића гласано три гласача; и

6, Да је за листу Боке Марковића гласао једкеј, гласач.

Поводом злоупотребе учињене од стране оставто чланова бирачког одбора при испуњавању Barn ника бирачког одбора који смо на два сата Di отварања кутије и пребројавања, куглица потписавон ми издајемо ову изјаву Михаилу Ранковићу · 7 употребу.

9. Априла 1912. год.

Шабад. Издаваоци изјаве 6 Јанко И. Недић земљ, из Десића Тривун Марковић у

земљ. из Грушића..64

И ову је изјаву потврдио песпорни судија априла под бр. 16787.

Председник Верификационог Одбора, Дреа! Т. Васић. Молим вас г. посланиче избор оно. подринског претресаће се засебно.

Мих. Шкорић. — Ја налазим да овај Фазе зиФикат заслужује нарочиту пажњу Окупштинези целога јавнога мњења и зато је потребно у не челној дебати говорити о овоме.

Сва се господа интересују како се десила 00 : ствар ни како ја мислим да се десио овај фалзега фикат и како су могли мислити представници лисот По ономе што сво чуо од представника кандидатских листа, фалсог. фФикат се да објаснити овако: да су представнике листа дали дупло више потписа. нето што треба =0 да су пошто су пребројане куглице и уведене з6 записник пред бирачким одбором Живко Гаврилгн вић и Пешић однели записник у Шабац тамо и . бацили прави записник а садржину непопуњенно. а потписаног записника Фалсификовали.

Господо, Народна Скупштина има пред собедо доказ од четворице чланова бирачког одбора. Овно доказ: од стране четворице чланова бирачког 00 бора сачињава записник већине бирачког одбојод и потврђен је од стране судије неспорних делго; Тај записник већине чланова бирачког одбора коси демаскира једну ружну слику једнога ординарноон фалсификата могао је потећи из крајњег поверен ових честитих људи и он је довољан да повврдд одбојод

него и да поништи целокупан записник. Народној Скупштини треба доказ који би ј|: дао повода да она може посумњати да је довно