Narodna skupština

104

НАРДДНА ОКУШШТИНА ;

народних посланика споменуо је, да таквих послова — прецизирало се није каквих, а то се није смело ни прецизирати — има и један напредњачки завод: Привредна Банка. Ја сам народни посланик и ја вам директор те банке и ја имам право да закључујем, да је тај посланик мислио да тиме означи да је Привредна Банка имала користи од тога, што сам ја посланик и да је имала послове, који су у вези са политиком. Ја то господо, апсолутно одби= јам и тврдим да је то најординарнија клевета, и да за то никаква доказа нема. Привредна Банка могла је имати само штете од тога, што се њен директор бави политиком. Најбољи је доказ за то тај, што је од мене тражено неколико пута да напустим мапдат. И то је сасвим природно.

Такву исту штету имаће свака она балка, чији се директор буде поштено бавио политиком. А ако ко хоће непоштено да се бави политиком, онда он не мора бити директор банке; и трговац може да краде као народни посланик, и чиновници могу да добију класе и унапређења као народни посланици, и књижевници могу да добију награде и хонораре као народпи посланици. Питање је о поштеном и пепоштеном раду, и не може се нико, за то што има известу професију, што ради извесан посао, што се бави извесним занатом, сумњичити у Народној Окупштини, Ја противу тога протестујем не само због себе, него пи због достојанства овога дома, у коме не треба да се чују таква сумњичења.

Председник Верификационог Одбора, Драт.

Т. Васић. — Има реч г. Иван Павићевић ради личне одбране. ; Иван П. Џавићевић. — Ја сам, на крају кра-

јева, задовољан. Задовољан сам за то, што у моју личну честитост сумња у Орбији само г. Шкорић и нико више. Не стидим се свога посла. Никада ни један динар нисам зарадио на недозвољени начин. А онда, када сам се ја борио за слободе, на које се данас позива и г. Шкорић, он је давао невац под интерес.

Председник Верификационог Одбора, Драт.

Т. Васић. — Има реч г. Настас Петровић ради личне одбране. Настас Петровић. — Овде је неколико пута

помињана Земаљска Банка на један скроз и скроз недопуштен начин.

(Мих. Ђорђевић: Шта си ти тамог)

Ја сам члан управног одбора.

Ја се слажем са оним узвиком г. Драшковића, да је неко намерно дао држаљицу овој секири, којом се хоће да лупају без икаквог разлога банке у нашој земљи, и мислим да је ту држаљицу за тај несрећан посао дао г. Окерлић. (Д-р Јован Скерлић: Боље држаљицу нето буздован!)

Ви сте, чини ми се, један велики буздован!

Кад је већ дата та држаљида, и кад се том

=== 4

секиром замахује на једну добру и солидну банк пи: српеку, на коју се најмање може нападати, а нЕн : име: на Земаљску Банку, чијег сам управног одко бора ја члан, онда допустите да кажем, шта је, 8 до сада радила Земаљска Банка и шта сада радинље а ту су њене књиге, ту су њени рачуни, допуупо штено је свима вама да то контролишете, па hod u се из тога свега видети, да је све ово тачно штоти будем навео. |

Земаљска Банка, и то једна једина наша банкаји чим је образована, одмах је отпочела свој капи HI тал пласирати у она предузећа у која их дотлегте није хтела пласирати ни једна друга банка. Она јеј 5 огроман део свога капитала пласирала у своје индустријска предузећа у прераду конопља у Врањене ској Бањи. Други део свог капитала опет је улогог жила у индустријско предузеће у Свилајнцу, опетеп“ у прераду конопља у СОвилајнцу. Земаљска Банкенн је оваким својим радом учинила две услуге земљи на она је помогла индустрију у земљи, а помогла и: 5 сировину, пољопривреду земаљску, нашег земљо-оа. радника. . | :

А шта су за то време радиле друге банке“ Је: то нећу помињати. То помените ви, који сте кг 9 отпочели ту дебату о банкама, ако имате савести ит“ да све тачно о свему том овде изнесете, и акбјиг имате куражи, да то кажете. Један једини посасјео узела је Земаљка Банка у рад који није у вези сав) · трговином и индустријом, а то је грађење желез-59! ничке пруге од Зајечара до Књажевца. Али ја бабо поносом констатујем, као члан њеног управног одело бора, да се до сада ни у јавности ни иначе нијеји чула ни једна хрђава реч о њеном раду на томе послу, нити ће се чути. И ја господо, мислим, из уверен сам у то: да ће се ускоро констатовати: те да. је грађење пруге од Зајечара до Књажевца свр-ји шено тако солидно и тако поштено, како JONI HETH једна друга банка није своје послове такве врстезто у нашој земљи свршила.

Земаљска Банка од свота постанка па до данасфе у својим приходима није никад ишла тако брзо као што су ишле и као што иду друге банке,з банке других странака које су са много мање капитала поститле много веће успехе и приходе. Не. Налротив, она је, с тога што је овако улагалавг свој капитал једва је успела да стане на својег ноге и да њене акције достигну тек пре годинује дана своју номиналу на пијаци у Орбији. Међутим.и шта су радиле друге банке за то времег Ви про-о цените господо, то сами, па ћете видети са коликој; умесности чините прекоре Земаљској Банци. :

Председник Верификационог Одбора, Драг.те т,. Васић. — Господо, сада прекидамо седницу а6 у рад ћемо наставити после подне у четири часал6о

Прима ли Окупштина /Прима се).

Седница је прекинута у 12:/, часова по подне. он