Narodna skupština

108 НАРОДНА ОКУПШТИНА

бива и оваквих гласачких резона: Зашто ја да не помогнем овога господина, који ми је учипио ово, а није морао да ми учини. Природна ствар, пропуштено му је нешто, прогледано кроз прсте, и он се одужује.

Ја новим несумњиво уверење, као судија у поротноме суду кад бих гласао, из онога, што сам из жалби видео, из онога, што посланици, као први синови земље, овде у Окупштини износе, из свега онога, што сам читао и што се, напослетку, говори,

да је утицаја ове врсте било, да је тај утицај учи-.

нио да влада добије већину, макар и овако малу и, ако хоћете ништавпу. Господо, ми из опозиције кажемо јесте, а ви из већине кажете није, као опо „стрижено-кошено“. Господо, да се лако видети, ко је у праву. Шта смо ми у одвојеном мишљењу тражилиг Да се униште мандатиг Не. Јесмо ли казали да се пониште избори због тогаг Нисмо. Ми смо казали да се оснаже избори, али да се нареди кривична истрата преко судова према свима чиновницима, који су именовани у жалбама, а именовани су и сведоци, који ће да утврде њихову изборну кривицу. Па што, господо, бежите од тогаг То је једна тачка нашег одвојеног мишљења. По члану 150. изборног закона кривице ове врсте извиђају судови, било по тужби полицијске власти, било по тужби приватних. Шта то значиг Значи,

да су ово кривице, које се по званичној дужности.

извиђају. Кривични поступак намеће дужност свима, грађанима, да, кад сазнају за које кривично дело, чине услугу својој отаџбини тиме, што ће то своје сазнање достављати властима; Народна Скупштина, скуп првих синова земље, сазнаје за те кривице, а она се оглушује и каже: мене се то ништа не тиче.

Шта господо ми још тражимо Тражимо да се одреди анкета Народне Скупштине, која би утврдила стојели или не наводи: да су шуме и утрине употребљене за агитацију, да су шуме посечепе а утрине подељене. Зашто бежати господо од таквог извиђаја. Кад сте прави ви господо из већине онда и сами треба да желите овај пизвиђај. Само неколико примера господо. Шума у Венчацу, округу крагујевачком сатрвена је пред изборе; Петрова Гора пи Пороштица у округу врањском, затим шуме у општини вратарничкој округа тимочког, подељене су утрине само у једном срезу ове: општине Осладићске 180 хектара, у општини торњо-буковичкој 66, у општини осечанској преко 66. То је у срезу подторском. (Један глас: општинека је својина па нека и дели.) Има и зато законских прописа. (Један глас: Ти су законски прописи и испуњени.) Ми овом аикетом баш и хоћемо то да извидимо. (Радивој Томић: Шека се извиди све то, па нека буде кажњен ко је крив, па ма ко то био.)

Е, и ми смо за то. Тиме што би и већина пристала на анкету она не би дала признање да су паши наводи истинити, већ би само омогућила да се то стање извиди и тек онда утврди да ли су OHH истинити или нису и да ли су они који су жалбу нотписали клеветници или нису па ако су клеветници да буду кажњени што су лажно тврдили за читав чиновнички ред, да су утицали на бираче, кад то у ствари није било; и да су дељене шуме и утрине.

у ке

Шта смо господо још тражили. +

Тражили смо да се израви жеља о допуни ни борног закона којима би се онемогућио и казн'нев припретио утицај на бираче новцем и пићем, — „MU тосподо, имате нешто од тога у изборном закутве али немате нешто у том закону: шта бива са ми 6 датом за који би се утврдило да је само помиот тога створен. Господо, да не идемо даље. ММ је за доказ овога избора у Београду. Ухваћенџно: да су 90 њих гласали на туђе име, ито је слуџо само за 90 од оних који су дошли на глас: 08! па нису могли гласати зато, што је други ни | већ раније тласао на њихово име. А колико л:!. « тек било случајева лажног гласања на име 010 · куји нису ни долавили на гласање. Да се тај 6D |. може приближно да схвати треба имати на умуџи! се то најчешће гласа лажно баш на име оних де х гих; за које се верује да на гласање неће доод

ЏШа зашто се, господо, поједини људи излазе опасности да буду ухваћени на оваком делу, ин буду кривично одговорниг Да ли они то че џабег Ше, господо, не чине они то џабе већ 49: новац. И шта ми сада тражимог Ми тражимо ом се законским казнама спречи ово. Ми желиш. да Скупштина не буде отворена само за богалатв који зобницом са новцем зађу међу бираче. Ј. господо, ако то још и није ухватило толико мем у народу, то се развија као лишај по телу; и имаин се бојати да не захвати целу земљу.

Ја се, господо, бојим да се једнота дана BH нађе неко који има више пара него сви ми у 67 бији. И с тога Народна Окупштина и треба да 8; зуме наше одвојено мишљење. Оно је добронамер 51 Тражимо мере којима се спречава корумпирање !

рача: тражимо казне оштре и осетне за оне ки то раде. Тосподо,

шта још ми тражимо п мислимо OP се унесе у законг Да се унесу одредбе 0 оне:а: гућивању нових појава, подношења Фиктивних Фе сиФикованих листа — случај у округу нишком: се један човек предложи за кандидата. а да 5 не буде ни уписан.

Тосподо, ако то остане без законског наређез а и без санкција у закону, шта ће бити стима ка тако што учине, ви ћето имати злоупотреба у HH i ширим размерама. Наћи ће се људи који ће пр gn дана кад је могуће поднети кандидатску лииг. кандидовати прве политичке људе у овој земко: тако незгодно да се они не могу више кандидовано Кандидоваће на пр. г.г. Пашића и Протића. 5: три места, па сена четвртом не могу кандиловајва или ће их кандидовати баш у оним местима ; 5 се желе кандидовати са најгорим људима и развугв се после кад се хтедну кандидовати суд ће 8: рећи: извините ви сте већ кандидовани!

Законодавац није претпостављао толики ~ 1 морал, мислио је да је то излишно и није ни пруји видио ове случајеве, и ми сад тражимо да се зо мере у закону предвиде. И господо у место да5 дебата води у Окупштини, које су те тачке у 1 јима се ми издвајамо, јесу ли оне такве да њима може променити скупштинска већина, — = сам прочитао и ви сте видели да то није ниши страшно, и да се тиме не иде ни противу чиче мандата од гл. народ. посланика који су дошлукл