Narodna skupština

пена

2.

{iso

e

10

а нан

инат

7. MAJA 1912. ГОДИНЕ

ник изгледао, како ли би он глас пошто подигао, какав ли би тест направио, да је нешто мој жедезнички комесар на железници насилно задржао

4 од воза три угледна оповиционара,.. („Ђуба Ђор-

ђевић : Онако исто као што је државни одбор задржао 671 правника JI факултетлију !) Кад су пошли на дужност, коју им закон одређује, да буду продседници бирачких одбора 2

Као што је то у своје време учињено са !. Д-р

М. Миловановићем, т. Д-р М. Шоповићем г. Љубом

Живковићем и Љ. Ромамовићем адв. |Љуба Борђевић: то је са труцем, а ви сте задржали 681 факултетлију. Оне је задржала полиција, а ове је задржао Државни Одбор).

Председник Вершфикационог Одбора, Драг. mp. Васић. — Молим васг. Ђорђевићу да не упадате у реч. Изволите даље т. Министре.

Министар Унтр. Дела, Марко Трифковић. — Шта ли би тај г. посланик рекао, какве ли би тестове направио и како ли би овде подвикнуо, да је нешто мој окружни начелник ухапсио каквог угледног опозиционара, подмећући му крађу, само зато да би га задржао за време избора, да не оде за председника. бирачког одбора, као што је у своје време урадио Алекса Радуловић, начелник округа зајечарског, са г. Отеваном Чађевићен инжињером.

Какав ли би тај тосподин изгледао овде у Окупштини, да је нешто мој секретар начелства, сачекао на возу акламацијом изабраног народног посланика, одвео у начелство спречавајући га да иде у Нар. Окупштину као што је Коста. Скендеровић урадио са Владиславом Павловићем, послаником кратујевачким. Како ли би тај посланик узвикнуо овде у Народној Скупштини, да је какав мој чиновник око 3 сата ноћу из механе са спавања извукао каквога посланика па га послао натраг у срез да неби само био у Народну Окупштину, као што је урађено са једним народ. послаником. То је, господо, страшно, то је нечувено, то је насиље, то је терор, а не ово што су радили моји чиновници.

Али, господо, биће да тај г. народни посланик, који врло често хоће да говорио уставним теоријама и да нам овде разлаже о парламонтаризму, да тај г. народ. посланик незна нашу парламентарну историју, јер је врло вероватно, да кад би је оп познао, да би овде у Скупштини био много и мното скромнији.

Један народни посланик, одтоварајући једном нашем пријатељу посланику на то како се радикали повећавају; како је број радикалних гласача сад ових избора већи, изнео је у своме говору да то, што се радикали повећавају није доказ да народ прилази радикалима, од своје драте воље, него је, вели, то доказ, да радикали терором и убиствима, прибављају себи тај успех. Политичка убиства то су, вели, ваша срества са којима ви повећавате број ваших куглица.

Ја сам овде у Народ. Окупштини јесенас са статистичким подацима доказао, да сада има много мање убистава но што је то раније било. Доказао сам да међу убивенима има много више радикала нето оних, који нису радикали. И још сам навео и то, да је разлика и у томе, што се сада убиства одмах истражују, убице хватају суде и осуђују, па ипак поред свега тога дотични господин

111 напао је да је згодно, да и овом приликом нат баци радикалима једно убиство, да га престави

вам то оце

као политичко убиство и да радикале терети. /Михашло Ђорђевић: Оптеретио је онај, који је стрељан за то! — лас са деснице: UdHтајте судску пресуду!)

Молим вас, господо, да додирнем то тако звано политичко убиство.

Одмах од првог тренутка по убиству Драг. Стојановића на сав мах дигли су вику наши противници на наше угледне, политичке пријатеље из истог краја стављајући им на торет то убиство.

Полицијска је власт одмах најенертичније тредузела истраљу, и ако је кривац готово дошао до границе да побегне ван земље, ипак га је полицијска власт пронашла ухватила и стражарно спровела надлежној власти. На тражење политичких пријатеља убивенога одређен је за иследника, судија, који је био политички пријатељ уби= венота. Истрага је вршена и свршена; дело је спроведено суду: суд је судно н сва три кривца осудио на смрт и смртна је казна извршена. (Мих, Ђорћевић: Што се ваш начелник мешао у пслеђење 2)

Нека господа посланици мисле, да је у овој земљи власт само опозициони посланик, а да друге власти нема: да опозициони посланик има права да осумњичи и судију и полицајца и свакога. Тако по неки посланици схватају своје право и своју дужност. А ја мислим да полицијска власт, док је власт, она је дужна да од своје стране настане, да спречи чињење сваког кривичног дела и да је дужна да од своје стране укаже своју помоћ свакоме коме ту помоћ треба указати. И за то што окружни начелник оде у место, где се врши истрага, потурати неисправност томе начелнику без икаквих доказа, — то озбиљан човек не може да радни.

Ја — право да вам кажем = не знам шта би се више могло тражити од једне владе и у опште од једне власти, него да кривце пронађе, да их похвата и преда суду, и кад их суд осуди, онда је полицијска власт учинила све што је могла урадити. Па ипак се чине замерке.

~ Међутим баш у том истом срезу погинуо је поодавно један наш угледан радикал и његове убице нису пронађене и нико не терети ни Јанка ни Марка, ни Петра ни Џавла за убиство, тог нашег угледног пријатеља које је несумњиво политичке природе. .

Интересантна су, та тврђења о политичким убиствима, која се подмећу радикалима, и која појединци покушавају да искористе за своју странку онда су и жалосна та искоришћавања, она никако не иду на штету радикалне странке, она иду само на штету угледа и шнтереса наше отаџбине. Стара је и давнашња прича, како радикали немају већину у народу. Избледеле су, отрцале су се оне приче о поткивању баба и о кувању у џибри. Не прича се више ни о коцу ни угарку, а ми сви знамо, да је дуго и дуго причано н препричавано, како је радикалцима шрограм колац и угарак, и како су им то средства да добијају себи изборну већину. Међутим интересантна је ствар да су бал радикалци били ти, који су донели закон, против паљевнив. =