Narodna skupština

Прилог „Народној Спупштинн“

и и сар а. кува

на ита

Народној Скупштини

отет три тоа

Одбор за преглед посланичких пуномоћстава, изабран на првом претндедном састанку Народне Окупштине 19. априла ове године, свршио је поверени 1 1 посао п част му је поднети извештај о томе:

| Пошто је прегледао сва пуномоћства и пзборна акта, Одбор је нашао:

1

Да су избори у варошима: Крагујевцу, Нишу, Алексинцу, Ваљеву, Врањи, ојеајечару, Јагодини, Књажевцу, Крушевцу, Лозници, Параћину, Прокупљу, Свинјајнцу, Ћуприји, Ужицу, Чачку и Шапцу; и окрузима: ваљевском, врањоком, тефагујевачком, крушевачком, моравском, смедеревском, тимочком, ужичком и рачанском правилно извршени и да противу њих нема жалбе.

П

Да противу избора у варошима: Београду, Г. Милановцу, Лесковцу, Нестотину, Пироту, Пожаревцу и Смедереву; и окрузима: београдском, крајинском, пшишком, пиротском, подринском, пожаревачком, рудничком 7 топличком има кефалбе и то:

1. Противу избора за варош Београд изјавили су жалбу: Радивоје Јовагесовић и остали наводећи: да је избор неправилан са разлога, што је у записнимтима појединих гласачких“ места гласало 90 гласача, на туђе име и да ти гласови птичу на изборни резултат у овом изборном месту.

По закону о изборима народних посланика и објављеној одлуди Државног дмдбора у Српским Новинама од 20. Фебруара 1912. године Бр. 40 варош Београд циира 4 посланика,

По гласачком списку, на дан |. априла изашло је на биралиште седам =ииљада осам стотина деведесет. Количник је износио хиљаду девет стотина бедамдесет и два и то.

Кандидатске листе добиле су:

Г. Николе П. Пашића · + · · · · + • + · 2.898 Г. Милорада Павловића + + + + + + + + • 2.018 Т. Давида Симића = + + +.- <= + ++ + 2.075 Г. Димитрија Туцовића · · - > • . - « - 1134. и PT. Софронија Јовановића +: • + + 218.

Према овакоме изборном резултату, листе: г. 7. Николе П. Пашића, Мицеорада Павловића и Давида Симића добиле су количник, зато им је Главни бивејачки Одбор правилно доделио по једног посланика.

Остатак у 1830 највећи је са листе г. Николе Пашића, па је по чл. 87 бешаборног закона, правилно добила још једног посланика. i

Пошто се незна за чију су листу гласали 90 гласача, нити су зато подтефети докази, одбор је мишљења, да се због тога не могу ни узимати у рачун

7 # да навод жалбени има отпасти, | I