Narodna skupština

У | '% 2.) Противу избора за варош Г. Милановац изјавили су жалбу Младе! Чивовић, трг. и остали, наводећи, да је избор неправилан са ових разлога „Др:

а.) што је гласало око 80 гласача који немају бирачке способности, ју + су после увођења у гласачки списак ослобођени плаћања порезе :

6.) што у гласачки списак није уведен велики број грађана који имеит бирачке способности, и што је списак бирачки намерно прикриван, те се 65 · рачи нису могли уверити који није у исти уведен. Е

в.) што су по наредби Ивана Станимировића председника општине | 5 „свима конференцијама и зборовима долазили општински служите. Би; сви чинсји! ници државни и полициски, држали говоре пуне претњи те тиме утицали | 1

гласаче да гласају за кандидата Ломовића.

Г.) што се је кандидат у договору са општинским судом спремао од пре ти а дину дана за избор и у тој цељи прикупљао око себе личности које су му у вољњо

Д.) што су неколико таквих људи заузели. позицију у самом биралиштри наговарајући свакога гласача да гласа за кандидата Ломовића.

ђ.) што су пред изборе на неколико дана искупљени сви ти људи којјог кад бу поцрпели сва агитациона орества, нападали су погрдним речима, претефол "батинама и камењем Максиму Сретеновићу те тиме ометали га у раду и Уз ту цали на резултат избора.

е.) што су неки бирачи гласали на туђе име.

Одбор је мишљења да су ови наводи без вредности, јер нису ничим AE, казани, а у колико се односе на РА на биралишту да не стоје, јер о томе нема! доказа ни примедаба у записнику бирачког одбора.

д. На избор за варош Лесковац изјавио је жалбу Никола Чичановипа трговац, наводећи:

а.) да је на дан 8 априла гласало 50 лица која нису српски поданици и за доказ тога поднео је уверења од 11 априла 1912 г. Бр. 1881 и Бр. 7906 начелника среза лесковачког;

6.) што је гласало 17 лица која су под стециштем, ва доказ чега поднен је уверење од 9 априла 1912 г. Бр. 12.421:

В,) што је гласало 15 лица на име оних бирача који нису били у лећ

сковцу на дан 8 априла. За доказ тога поднео је уверење суда општине лескол вачке од 11 априла 1912 год. Бр. 3688; -

Г.) што су поткупљивани гласачи на дан гласања и за доказ поднео јевој овереном препису две тужбе упућене начелнику среза лесковачког.

Одбор је мишљења да изнесени разлози не могу опстати, јер је по чег 21 5. зак. о општинама азбучни бирачки списак сталан, и да сва лица, уведенно у њега, имају право гласања све дотле, док им се решењем судским не поништти бирачко право.

Сем тога одбор налази да је уверење Бр. 7881 без вредности, јер је оннс издато на основу изјаве два сведока, док противно томе тврди азбучни гласачк из списак у који не би били ни уведени да нису српски грађани: а тако исто «с уверење Бр. 7905, јер за утврђивање права грађанства није надлежна полицијскен“ власт, нити се види на основу кога доказа је она издала та уверења.

Уверето суда општине Бр. 3688 без вредности је, јер се не види од когеле времена нису били тога дана у Лесковцу, а на основу њихових изјава или исоп каза сведока не може се узети за доказано да нису били у Лесковцу на дашеј избора. ; Уверењем првостепеног лесковачког суда од 9 априла т. г. Бр. 19490. истина доказано је, да извесна лица немају право гласа на основу чл. 89 т. 60 узак. о општинама пи 12 т. 6. зак. о изборима народних посланика, јер су подо стечајем. Али пошто им то чл. 27.ђ. зак. о ошштинама признаје, то се њима тот право не може ни оспорити.