Narodna skupština

17

ду Ф- MI e

иреарно дошло до нереда. Ма против“ на полу шрешњу и на просто захтевање ошне гомиле сељана бирачки је одбор прекинуо примање гласова п затим мирно задесметано отворио кутије, преоројао дотле примљене гласове и направио O уизму уредан записник.

· _ Гл. Бирачки Одбор сматрајући да је овде случај из члана 84. закона о

цодорима нар. посланика наредио је да се у тој општини изврши на дан 8. априла надно гласање.. ___ Према записнику бирачког одбора, који се у актима налази излазило би, ојцје то гласање тога дана и извршено. Али је изјавама представника листа и прим другим околностима од којих нарочито истичемо одсуство, које изгледа аодовољно оправдано председника бирач. одбора кога је одредио државни одбор, аодовољно мотивисану промену деловође и најпосле Факт да је као председник _ (о. одбора тог дана Фунгирао одређени представник једне од кандидатских листа, тожорист чију пде овакав зашисник, истинитост записника толико доведена у сишњу, да ми сматрамо да Нар. Окушштина мора решење о избору у подринском туфугу одложити док се не извиди да ли записник допста одговара резултату главевва. Јер ако би се утврдило, да записник заиста не одговара стварном резулушу гласања тог дана у тој општини, онда би то значило, да записника у ствари гонема, а то би био случај из треће алинеје чл. 84. изб. закона. Јер прављење општсника је саставни и суштаствени део изборних операција, и не може се смапити да је гласање извршено, ако о њему нема записника.

У том би случају Нар. Окупштина имала да нареди поновно гласање У тишт. Десићској, и тек пошто се то гласање изврши да донесе своју дефинитивну гувлуку о избору у окр. подринском.

У округу топличком ударено је у жалби на ту околност да изабрани канзвлдат г. Милош Вучинић нема квалификације из чл. 95. Устава и чл. 14. избор= пр закона, т. ј. да не плаћа 30 динара непосредне цорезе на годину.

Тај је навод подкрепљен уверењем прокулачког пор. одељења од !6. априла, тг. под Бр. 5199. којим се тврди да је Г. Милош Вучинић за 1912. годину заозшжен са 19:28 динара пореза, а да је 19. априла т. г. пријавио радњу шпекуптттивну по којој пријави још није задужен.

i Г. Вучинић је поднео: уверење општине међуханске да су му отац и брат пулдужени са 20:66 пор. на земљиште и личност у тој ошштини ; уверења општино |таетрешњичке да је у 1911. год. био у тој општини задужен са, 30:24; и најпосле 'азерење прокуп. пор. одељења да је за 1919. год. задужен са 19:28 динара, а '9 | су сем тога његов отац и брат задужени за ову годину у општини међухан-

[00] са 20:66 динара на земљиште и личност, и најпосле да је пријавио шпек. тлању за коју плаћа 35 динара.

Како из свих тих уверења излази да на дан !. априла ове год. Г. Вучинић зјје плаћао 30 динара неп. порезе колико закон тражи па да може неко бити олабран за нар. послапика, то се његов пзбор има уништити п наредити нов одбор, пошто је листа на којој је он био кандидат исцрпљена у колико се тиче днандидата по чл. 95. Устава.

У вароши Пожаревцу у жалби се отворено удара на противзаконо утишшње управних органа и представника државне и општ. власти на избор извршен от тој вароши. Пошто се случајеви таквог утицања одређено наводе, па се чак н ( неке случајеве, и сведоци именују, то је потребно да се жалбени наводи пухупштинском истрагом извиде, а дотле да се одложи дефинитивна одлука о избору ва вароши Пожаревцу.

Бор. Ј. Поповић Д-р В. Маринковић

III