Narodna skupština

} ; | |. МАЈА 1919. ГОДИНЕ | Ти

| | f Zla am he Wa00pm OM CJIOOOAHM MH. HO, TO не

ависи од владе која ће се затећи на управи зе-

аљекој и извршити их, него зависи од система л начина на који се ти избори врше. __ Радикали су дали овој земљи законе који су ароду гарантовали такав пзборни систем, да је ањини односно опозицији отарантовано много више рава него влади, односно већини. (амо такав зборни систем ни могао је у оволиком броју доести опозиционих посланика у скупштиту, а и то У најјачи доказ слободе избора. дар се може, топодо, товорити да није било елободних избора gaa, кад је на изборима учествовало преко 400.000 ласача. (вакако да је тако огромно учешће наода у избору, доказ слободе мзбора кад: је сваки лободно дошао да употреби своје право, а не ло што је некада било, да од свих грађана у селу амо двојица, да су имали право гласа, а остали у кроз плот гледали шта ови раде. Говорећи о јасном“ притиску полициј. власти господа гоорници нису пизпели ни један пример, који је тај олициј. чиновник који је вршио терор, или који y то чувари шума који су вршили уцене и приисак на бираче са државним шумама. Према томе | констатујем да је и то само једно ничим недоазано тврђење њихово, а зато вам је најбољи оказ то, што нпр. у ваљевском округу једном од ланинских округа у коме има много шума, минитар привреде шеф свију органа шумских био је андидат па ни он није изабран. //„Кагор). Ша онда, је је тај његов утицај

Зар се може говорити да су избори били нелободни и да је било притиска на бираче кад је тстем тајног гласања такав да у тајном гласању, з може бити притиска“ Господа говорници који уворе о притиску на бираче и код тајног гласања, аносе увреду српскоме народу, кад веле да ни од тајним гласањем он не може и нема куражи а своје право употреби како хоће. Тајно је глаање баш зато и установљено, установили су га адикали, да се не би могло знати како је који зађанин своје право употребио. /М. Лазаревић: ар сте заборавили да је 19 маја под Иинцар[арковићем било тајно тласањег! Граја.) Тада је Лазаревићу био и друкчији систем тако званог ујног гласања, и друкчији владајући режим.

Слобода избора и правилност избора тарантоава је не само тим системом тајног гласања нето још једним крупним јемством, а то је: сталним ирачким списковима. Они су до- савршенства, ако узакоњени да се ти спискови не могу меати како која влада хоће и како прилике захтеају, него су они стални, годишњи, и ко год је у и списковима уписан, има право. гласа па ма оја влада дошла. И то је један несумњив и најучи доказ да је било слободе избора јер су баш п спискови највеће јемство да данас не може шти онаких смицалица и удешавања, Као што је екад било кад су могли гласати и бесправни граали. Ове су ово господо докази, да су прошли вбоори и ранији а нарочито овај последњи били оттуно слободни избори. Ја сумњам да има ма ота у народу, који би се могао пожалити, да је вај избор био неслободан и да је ма где терора пло, ја бар нисам чуо, а на жалост, то сам чуо

СТЕНОГРАФСКЕ БЕЛЕШКЕ 1912,

=

овде у Окупштини од двојице правника, који су за овако тешке оптужбе, требали да покажу и доказе, који би таквим тврђоњима одговарали, и то је да су ови избори били неслободни. Јасно је, дакле, да су ти наводи о утицају административне власти и о утицају Министарства Шривреде ничим недоказани и да немају никакве вредности, нити мору заслуживати озбиљну пажњу Народне Охупштине. Сем тога наведен је још један разлог због чега ови избори нису прави израз народног поверења. Говорници су изнели, да је влада и њена странка зовела на изборима корупцију.

Тврди се да су гласачи подплаћивани новцем и пићем, дл се у опште тим недозвољеним средствима агитовало ин то једино од радикала, који су на влади.

Ја одбијам те клевете приговарања, та подметања учињена странци радикалној. Одбијајући од наше странке ове оптужбе, тврдим, и свакад могу о томе доказе поднети, да је опозиција измислила тај систем корупције, подкупљивања гласача и куповања гласача новцем и нићем.

Ја нећу да говорим за друге округе у којима нисам гледао како се радило, али ћу да говорим о округу Рудничком из кога сам ја; товорићу о ономе што сам видео и чуо MH зашто имам несумњиви доказа. СОамосталци су отворено плаћали готовим парама гласаче. У сваку општину о избору послато је по 100—200 дппара и куповање гласача преко њиних агитатора вршено је јавно. У свакој општини у срезу љубићском на колима донета су бурад ракијеи пива да весели бирачи иду на биралиште. Благајник Извозне Банке г. Божидар Стевановић петнајест се дана бавио у округу Рудничком ради агитације, ишао је од села до села, од куће до куће п агитовао за свота директора г. Драшковића, обећавајући сељацима златпа брда, обећавајући појединим селима да ће им они сазидати школу као што је говорено у селу Бау, на што су се простодушни Башани, само насмејали.

То је одговор на оно што наведоше у своме одвојеном мишљењу г. Коста Тимотијевић ит. Јоксимовић, како и они такву корупцију осуђују

Ево и ја такве појаве осуђујем, али оне су у крилу ваше странке. Ви који их осуђујете, ви их допуштате и вршите!

Самосталци чиновници који су у судској струци: председници првостепених судова пи судије ишли су од села до села, од куће до куће, агитовали су јавно за своју странку, председавали на зборовима партијским п вршили нечувен утицај на бираче, којима има сутра да суде, што је незапамћено. Дакле, председници првостепених судова и судије, који суде о животу и имању грађана тога округа, вршили су својим положајем такав утицај на грађане, и то се не замера, а замера се и износи се велики утицај каквог писарчића полицијског чији утицај не може бити тако страшан, кад он какве велике власти и нема, а најмање може имати онакве власти као што може имати председник и судија који суде о животу и пмању грађана. Један полицијски писарчић нема права чак. ни да гласа као грађанин, по појмовима опозиције !

O жалосним појмовима, о корупцији, о поткуп= љивању гласача новцем и пићем, као што тврде

8