Narodna skupština

4. МАЈА 1919. ГОДИНЕ

това и слобода. И ако владина странка тврди само по слободном кретању својих присталица, да су избори били слободни, она је у праву. Владини кандидати, владини атитатори, владине присталице у опште, уживали су пуну слободу при изборима. Они су уживали слободу и у границама закона ш преко закона, колико су TO, хтели. Са опозицијом ш учешћем опозиционара сасвим је друкчије; они су уживали онолико слободе колико су их у границама закона могли да освоје. ·

Ради потврде ових навода да наведем два карактеристична примера.

У округу крајинском владина је странка разумела слободу избора на тај начин, да спремним гомилала са блех-мувиком насилно угуши глас једног кандидата посланичког, доскорашњег члана своје партије, доскорашњег посланика г. Петра Мишића. Кад на тај начин није успела да т. Мишић, — како рече једна депеша отуда, — пе изнесе главу из Крајине, онда су прибегли јачем среству. Покушали су столицама да г. Мишић не изтесо главу отуда, а он је опет покушао да своје противнике разувери револверским метцима.

Други један пример. Као што се види из жалбе на избор у округу рудничком, односно у DP. Милановцу, у тој жалби се између осталога паводи и то — а та је жалба од присталица владине странке — да је кандидату посланичком и доскорашњем посланику Максиму Оретеновићу прећено на крају крајева батинама и камењем.

Видите, господо; ја сам навео ова два примера ради карактеристике, јер се односе на рад чланова. владине странке. И кад је владина странка могла тако што предузети против доскорашњих, дојучерашњих својих посланика и првака, што је онда остало за опозицију =! Међу тим и г. Мишић и г. (Сретеновић могу сад да кажу: што смо радили то смо и дочекали.

У своје време, за време једних ранијих избора у округу крајинском, кад је од стране агената владине странке подметнута крађа акта посланичким канлидатима самосталне радикалне странке, то је било тада добро и у реду. И Мишић и Сретеновић су заједно онда гласали са вама за то, а после кратког времена, видите, како се то и њима свети. Мечка насиља и безакоња, итра сад ето и пред | код вас доћи. Тако мора бити, кад се у земљи чине многа казнима дела без икакве одговорности, и кад у нашем друштву нема довољно ни потребне грађанске солидарности! ја

Међутим, господо, и ако ови избори нису вршени са онаквим видним притиском државне власти као ранијих избора, ипак су извршени са притиском. Тај је притисак сад пренет на кметове и општинске органе одане владиној странци, као и све друге, које је државна власт ма на који начин „ставила под своје“ за рачун партијских интереса, владине странке. Кметови, одани владиној странци, унатред су и пре избора извршили пребројавање бирача.

Немојте да се варамо и да се позивамо само на голу тајност гласања. Тајност гласања, то је

јаван ноторно познат факт, пролази код наб кроз

виховом кућом. Она може врло вероватно и

\

19

врло оштру цензуру кметова. А кметови су прва, најважнија и најтежа власт за широке масе би рача. Кметови одани владиној странци знају унапред, после свију извршених експеримената путем заплашивања, стварања кривица и рђавог суђења. — Онп дакле знају унапред, који су добро опредељени опозиционари њих протуре кроз ту своју шибу, а сви други, уз владине присталице, морају да гласају за владине кандидате. (Чује сеса /.GGнице: Влада не поставља кметове). Не, али и не предузима ништа да кметови врше своје Функције у границама закона !

Јав тај посао општинских органа, који је управљен на прибављање већине влади, врше кметови потпуно неодговорно и некажљњено. Ни за каква, дела, која су упућена на то, да се владиној странци прибави већипа, опи ником не одговарају. Отуда се п да разумети да владипа странка, на изборима које опа вршт добија несразмерпо већи број курлица шего кал је у опозицији. Отуда се и да разумети, да је владина странка, газећи дате потодбе и уговоре преко својих преставинка, учиишла безобзирно све што је могла учинити да ове паборе сама изврши,

Државни чиновници су учинили са своје стране све што су могли учинити, да влади истерају већину. — То су они државни чиновници, који су на државном буџету на плати а у служби су владине странке, а таквих има много у држави. Карактеристичне су за ово тврђење жалбе на изборе у окрузима пиротском, пожаревачком и рудничком.

Из тих жалби, да не понављам наводе тамо изнете, а ти су наводи и доказима поткрепљени, види се: да су шумари и чувари државиих шума; стражари Финансијски и монополски, за време ових избора били највећа и потпуно неограничена власт. Види се, да су онн чинили све, што се могло учинити и вршили све притиске, да би истерали влади већину. Ако, господо, влада то не зна, ако главни чланови владине странке то не знају и не виде, или неће да знају, знајте, да то знају и виде сељаци из тих округа. Они су се позвали и на доказе и ако би се извршила правилна истрага о томе, утврдило би се да је то истина.

А од колике је штете по ауторитет државне власти у опште, кад се најмање власти ставе пред највећим и кад најмање постану највеће и са свим неограничена, сами цените.

Као један врло карактеристичан пример за учешће чиновника за добијање већине влади, да поменем само онај познати случај, где је један виши државни чиновник дошао чак из Цариброда у Београд, да влади привреди свега једну куглицу. Али да и ту једну куглицу привреди на начин недостојан једног државног чиновника; на начин и законом и моралом забрањен; на начин, што је покушао да на туђе име гласа и украде једну куглицу за рачун владиних кандидата.

Па, господо, кад се зна на колико разних начина могу државни чиновници да утичу на расположење бирача, а да не долазе у стварни сукоб са законом и јавним моралом, онда можете већ видети да су влада, односно владини чиновници, чинили све што су могли, да влади осигурају ве-

O%