Narodna skupština

29 НАРОДНА СКУПШТИНА.

поступак тога члана ваше странке ни мало га није дисквалификовала за понован избор, није учинио да оп поново не дође у Скупштину као посланик ваше Странке. На против, ваша странка је у том округу имала три своје листе, и она је задржала баш листу овог свог кандидата.

Па ипак, и ако су избори вршени на тај начин и под таквим погодбама, Влада је добила већину само по ивборном законику, али не стварну већину. Она је добила већи број посланика него опозиција, али је добила мното мање куглица од опозиције. Преко 260.000 српских грађана, оних грађана који нису ни заплашени ни закупљени, изјаснили су се против оваквог рада владиног п владине странке. Из те статистике, била вам она пријатна или непријатна, ви имате, господо, да извучете конзеквенце. Та статистика, тај бројни однос, ако га ви разумете, каже вам и палаже вам, да не сматрате више ову земљу као да сте је од туђина освојили: да пе владате Орбијом више опако како ви хоћете, него онако како вас упућују на то позитивни закони. /Пастас Петровић: Колико сте ви имали куглица 1905. год.) — Наше и ваше куглице нису добијене на исти начин ни истим средствима !

Овај бројни однос, овај број куглица налаже дужности опозицији, да прати сваки ваш поступак и да вам не да да радите шта хоћете,

Ми морамо да идемо другим путем, ако хоћемо да Орбија постане правна држава, а ја верујем да, у свима редовима нашега друштва има још пуно људи, који желе п хоће, п који ће радити да Орбија постане правном државом. А кад Орбија постане правном државом, тада ћемо се разговарати о каквим ситним и случајним погрешкама при изборима, а нећемо се разговарати у начелу и у опште о неслободи избора,

Председнин Верификационог Одбора Драт. Т. Васић. — Има реч г. Урош Ломовић ради личне одбране.

Урош Ломовић. — Узимам реч господо, да

одбијем од себе неке пеправедне нападе предтоворника. Г. Павићевић је рекао, да ја имам једног сродника, чувара шума који је дозвољавао сечу у државној планини. Ја позивам г. Павићевића на начин, који он хоће да докаже те своје наводе. Међутим ја тврдим и сада као што сам тврдио и прве две године у Народној Окупштини да је сеча шуме у рудничком округу у „Руднику“, „Сувобору“ и „Јешевцу“ извршена за време самосталаца, кад су самосталци имали свога Министра Шривреде. Ја сам онда упућивао неколико питања и интерпелација на Министра Привреде г. Јашу Продановића, „зашто трпи у државној служби несавесне и нело) штене чуваре шума, који продају и дозвољавају незакониту сечу шуме и наводио сам примере који то доказују. P. Продановић је наредио по томе и извиђај који је комисијски извршен, У све три планине утврђене су огромне горосече. Те су шуме исечене и држава оштећена на 200—2300.000 динара баш у времену избора прошлих општинских часника, у коме је времену ресор Министарства Нар. Џривреде био у рукама самосталаца. Т. Продановић као Министар Привреде није узео на одговор та лица нити их је цредао суду нити у опште каквог резултата од те истраге има.

јан 4 |

Дакле ја констаљујем да су шуме у рудничковеонит округу исечене у оном времену кад је Министајивтог Народне Шривреде био г. Јаша Продановић и ка ви 1 сам ја упућивао питања и интерпелације и проте-отоц ствовао противу тога опустошења државних шума ви чи

Мој рођак доиста је постављен пре 6 месецитиоо“ за чувара шума у Сувобору, ако је он учинио ка-ен 0 кову кривицу ја га бранити нећу: али за оне го--ол 5 росече које су учињене за време самосталског Ми им ' нистра када су други чувари њини агитатори били ти нека се оне изнађу, да се нађе ко ће за њих дарл 7 одговара. Збиља дакле у рудничком округу горо--0(01 сече постоје али су оне резултат самосталске вла=- ба давине, ш' њихове политике за време прошлих оп=10 : штинских избора.

То је односно сече шума.

Што се т. Павићевићева демократска чуветваљат буне како је у општини Гор. Милановачкој многобтон! контролора н шумара тласало за моју листу менебнзм та његова напомена као демократе изпенађује дам 5 он хоће да забрани право овим грађанима којегјол имају по Уставу и закону без обзира на њихово 0ноХ стање и занимање у друштву.

Треће, г. Павићевић је навео да сам ја при--ици знао т. Драшковићу да сам написао писмо неком тона капетану да неког кривца не притвара, Ја сам већ за о томе давао обавештење. Ја мислим да мене ни-|ј-нн шта не може теретити што сам ја по срцу такав алиг човек, да не могу да одбијем пријатељску услугу 1175 да учиним и своме политичком противнику. |

Ето у чему је тај мој грех! Један виђен првак игаб самосталски из Мрчајевца одговарао је за тешку. повреду твла.

Домста дело тешке повреде тела сматра се као с злочип за који се кривац брани из притвора, алши има судова који сматрају да за дело тешке ло-=0п вреде не треба кривца притварати осем ако узе тешку повреду иде и осакаћење.

Докле судови о томе решавају и овако и онако оне с обзиром на осакаћење. То дело полиција је била“ потпуно иследила и спремила да кривца спроведе суду, али га је хтела претходно да притвори.

На молбу тота мога политичког противника, ја 5 сам, у најбољој намери, написао писмо капетану, „7 те му скренуо пажњу, да по закону ово делоипо не повлачи притвор, а сем тога, кад је лело исле- -5г: ђено, зашто не би оптуженог спровео суду, Ha OH HO нека га притвара, ако томе има места. Тиме сам ! ишао на то, да овај на:- политички противник не зна би жалио, како се над њим врши терор, какве се-55 жалбе на власти често неоправдано износе. У 7 чему је ту моја кривици што сам учинио једно о добро делог Ја сам тражио оно, што по закону тног може да буде а не оно што по закону не може да 5 буде. Дакле толико сам имао да одговорим г. Па- -е0 вићевићу ради обавештења и своје одбране.

Председник Верификационог Одбора, Драт. .

Т. Васић. — Има реч г. Јаша Продановић ради пл личне одбране. Јаша Шродановић. — Господо, не мислим да 6л

треба ствари које су једаншут пред Окупштином мог свршене подгревати. Ово је други пут да г. Урош Ломовић говори о стварима, које су у Скупштини свршене баш пред његовом Окупштинском већином и које је опа после мога одговора одобрила,