Narodna skupština

| 4. MAJA 191

Али кад г. Ломовић помиње те ствари по други пут, ја изјављујем ово: ако се сматра да у моме раду има какве кривице, ето Скупштинске већине, право посланика је ту, нека поднесе иштерпелацију садашњем министру о моме раду па ћемо се онда разговарати. "~

Друго, ја сам домста оптужио поједине шумске чуваре за неисправности. Међу толиком масом шумеких чувара налазе се многи регрутовани из људи са малом спремом, слабим образовањем, незнатних способности и танког мотеријалног стања. Ја нисам мотао поставити све најбоље и најпоштеније чуваре, и не само ја него нема тога министра у Србији, који ће поставити за шумске чуваре све саме поштене људе јер не може све њих знати какав је који. Ја сам отпуштао ив службе, премештао и давао суду поједине шумске чуваре а међу њима је било и напредњака и националаца и самосталаца и радикала.

Међу онима које је г. Ломовић доставио мени да су непсправни, ја сам неке отпустио а неке преместио, а неке предао суду. да једнога од оних које је г. Ломовић обележно као најгоре суд је дао мишљење, да- никакву кривицу није учинио. Ја та ипак нисам вратио у службу а кад сам престао бити Министар, чуо сам даје тај чувар враћен у службу јер је дао изјаву да је стари радикал. И многи други од оних чувара које сам отпустио као неисправне, налазе се данас у државној слутби. Ја нисам тражио ни од једног чувара изјаву, па да га оставим у служби, а чуо сам да се дапас траже изјаве од њих, па да могу остати у служби.

Ја пристајем да се из скупштинске већине одједи анкета, да прегледа које сам шумске чуваре отпустио, а које задржао. Међу онима, које сам задржао, можда има неисправних, али нико их чије тужио и није доказао њихову неисправност. Нека се види где су сад, а где су били када сам ја“ министровао и ја ћу бити задовољан.

Алекса Жујевић. = То су узајамна оптукивања, али Тара нам је свима позната шта је » њом рађено.

Јата Продановић. — Ви сте посланик т. Њу свићу, поднесите интерпелацију па ће мо се онда

тоново разговарати, пи ако је ствар одавно свршена.

пред Окупштином.

Председник Верификационог Одбора, Драг. !. Васић. — Има реч г. Радивоје Томић.

Ридивоје Томић. — Ja сам пов тисам мислио да узмем реч одмах у почетку рада Окупштинског, али кад сам видео да т. Мих. Раливојевић народни посланик, носилац самосталске листе у округу ваљевском излажући своје погледе, на слободу избора од првог априла 1912. године, није хтео бити објективан, ја сам сматрао за дуж пост. да устанем, да кажем неколико речи, а ако би погрешио ту сте ви, да ме као новајлију поправите.

Шрво је почео г. Радивојевић да говори о неискрености радикала у споразумној влади са самосталцима и пуно које чега је навео што не би могло издржати критику. Но кад је опоменут од Г. председника да то није на дневном реду, онда је прешао да товори о Државном Одбору како је на мното места поставио неправилно председ-

С

9. ГОДИНЕ 93

посланик и -

нишке бирачких одбора. Међутим, као један једини пример из тога незаконитог рада Државног Одбора навео је постављање Крсте Радовановића судије из Прадишта што је постављен за председника бирачког одбора у општину котешичтку округа ваљевског и примио масну дијурну. i

Тај Крста Радовановић има овде међу вама школских другова којима ће бити повнато да је човек честит и исправан. Он је био у Котешици председник бирачког одбора, где је председник општине либерал. Ту еу радикали добили 80 куглица а толико су увек имали; самосталци су добили 136 гласова а либерали и напредњаци 69. Шта може послужити за пример да је тај човек утицао на изборе. Јасна је ствар да Државни Одбор није имао намеру да шиље људе да агитују и да раде оно што не би требало и не би смели да раде по закону. (Милан. Марјановић: тај судија је одређен ради дијурне да поправи своје стање).

То питање о масним дијурницама могао је г. Радивојевић да проћути, јер су масне дијурнице и њему врло добро познате. Ја нећу више о томе да говорим да не би г. Радивојевића осећаје увредио.

Даље по говору т. Радивојевића види се да га је заболело срце за срез ваљевски тега је за први пример узео. Он је рекао: тамо су била насиља, тамо је била корупција, тамојје био притисак на бираче и не знам шта. Не, господо. У срезу ваљевском није било насиља ни корупције. Ја сам имао част бити кандидат радикалне странке за тај срез и хоћу да вам кажем зашто је г. Радивојевића заболело срце за срез ваљевски. Ево зашто: да то што су самосталци у томе срезу потурили са бројем гласача. Они су потурили због тога што су за кандидата узели Саву Отаменића, председника општине драчићске, који је врло вредан човок, али непознат у томе срезу.

И још нешто. У својој општини добио је 298 куглица а радикали 225. Прошлих избора самосталци су имали у томе срезу 1800 гласача а ове године 1700, а радикали су имали 1800 а ове године добили су радикали 2487. дашто је то тако, нећемо господо да кривимо начела самосталске странке што неће неко да их воли, готово сва су начела свију странака једнака, либерали су признали да су демократе као и радикали. Пропаст самосталаца је још и у овоме: што је у срезу ваљевском при кандидацији посланика обиђен m OI Васа из Ћелија, затим Рајко Лрагојловић и остали прваци самосталне радикалне странке.

Председник Вершфикациог Одбора, Драт. Т. Васић. — Молим вас господине Томићу задржите се на предмету.

Радивоје Томић (наставља). — Што, господо, то је најглавнији разлог што су самосталци у округу ваљевском изгубили онај број гласова који су раније имали.

Кад ствар тако стоји не треба говорити како је ту полиција имала свота утицаја; ја не знам један једини пример да је полиција ма какав утицај вршила. Кад би тога било ја бих био први који би осудио такве полицијске чиновнике и стидео бих се кад би знао да сам полицијском ујдурмом изабран за посланика.