Narodna skupština

38 НАРОДНА СКУПШТИНА.

треба оставити дотле, док има већине у парламенту, та влада, те да се троши док се у раду не истрошки. То је био узрок, што смо ми морали са већином од 91 посланика ићи на изборе п апеловати на народ. ;

Шта је био циљ таквом раду самосталацаг Из онога, што је после било, изгледа био ја циљ натеривање наше групе на заједнички рад са нама. И ми смо доцније и радили заједнички. Али кад тод се тежи таквом једном раду, онда се мора имати извесне везе, извесног контакта између онога што се ради у опозицији и онога што ве ради на влади. (Глас са левице: Говорите о изборима !)

То је све у вези са изборима:и ја само правим једап мали испад, да бих дошао до тога,

Ја остављам на страну што је претходило томе да се морало проћи кроз читав низ коалиција, 3, што је и свима вама још у свежем сећању пи долавим до оне последње коллиције кад се распала четворна коалиција, па смо морали склопити двојну коалицију са самосталцима. Тада смо ми били ушењени од стране самосталаца, уцењени 360: тога, што су самосталци, који су имали много маље посланика у парламенту од нас, захтевали четири министарска портфеља у оном ондалињем кабинету, (Глас са левице: То није тачно!) То је тачна ствар и пустите ме да кажсм, јер што товорим, говорим искрено пе подмећући никоме ништа.

Па, лепо, господо, и на то се пристало, али се пристало с тешком муком.

На овој страни овамо створило се једно незадовољство, које је почело рушити дисциплину у нашој странци, јер смо ми то примили под пресијом самосталаца. Примили смо и владали под том њином пресијом. И шта је било после тога 2 Та коалиција се раскинула, али су самосталци изашли из ње са штетом зато што су се, у заједничкој владавини с нама, показали као партизани, а што нису смели ни требали бити. Томе је најбољи доказ то, што су ови избори испали најгоре по њих.

И ако ја стојим на том становишту да су ове

две групе радикалне ипак једна другој најближе и.

и да би оне могле, кад би на једној честитој и ваљаној основи засновале свој рад, још известан низ година управљати овом земљом и допринети користи њеном развићу, ја ипак мислим, да то није био пут и начин, који су самосталци били иза- брали и како су своје намере и у дело привели. Јер насилним путем и пресијама не потстиже се, повољан резултат.

И сада, господо, ми излазимо на изборе, али шта сад имамог Имамо ово: Докле су самосталци тако неправилно схватили свој положај у парламенту, — а ја мислим да би најбоље било да су та схватили тако, да буду оштри и неумитни критичари нашег рада, ако хоће да буду наши наследници — док су они рекох схватили тако свој положај у парламенту, ми видимо да се друге опозиционе групе користе тим нашим међусобним трвењем, јер је давно речено: Где се двоје свађају ту се трећи користи. (Глас: жалосна им та корист !) Један од господе рече: да је тај бољитак жалосан. Збиља, бољитак није бог зна какав, али су

веле зе -

ипак те опозиционе групе ивашле из ових | 216 с неким бољитком. Ја сам мало пре поменизио оно што је онаквим путем, онаквом агресивјашог свамосталаца вођена онаква политика да OD PJ заједнички владали са самосталцима да је ин Oj, принело да је исход избора био овакав.

Ја збиља то мишљење заступам до краје 542 слим, да је и то истина не једино али да ; 55 донекле учинило, те је у нашој странци пруди 1 избора наступило оно што је у ствари наслови на име да су се појавиле дисидентске листетони кад се хоће да напада данашња влада по дел! оспорава већина, опет тоспода из самосталскеног падају у једну погрешку, у коју су и раније DI 9|H Ја ћу вам казати, која је то погрешка. Јегаћ главних представника из самосталске групе 517 товору од јуче казао је: да радикална 60 5 нема поверење народно, нето да је поверецан“ страни опозиције. Како он то, господо, доног , Он то доказује тиме, што сабира гласове:5но: рално-напредњачке са самосталским и са 00 590 опозиционим гласовима. Ако, господо, хоћетво: ламентаризам у једној земљи, а он починрон здравој свести појединих политичких стрјто ако дакле, то хоћете, онда се не можеког рачунати. И мало пре г. говорник, који 10 ворио, говорио је о нелогичној рачуници или: теоретичара у „Самоуправи“ па и он падкеи исту забуну. Кад ви, господо хоћете тако _ OHR чунате опозиционе гласове, онда вам ми ки ш: ако сте ви противу политике данашње вљаа 6 ако сте ви против политике, коју радикална 65 води, онда ви имате да идете у блок, па уп да вршите изборе и кад те гласове добубог блоку, онда сте ви јачи од нас, онда Ба 5г доћи и на. владу и онда ћете ви спровести пп #т који мислите да спроводете. Али ви то ин OT ћете или не можете да извршите: међутим ( ни: то не извршите и не можете и не смете = начин сабирати тласове појединих опозине група. То је тачна ствар јер друкчије м берали и напредњаци а друкчије мисле само те се због тога и не можете да нађете навн лишту заједно.

Најбољи доказ за то је то што самосталшевт са либералима и напредњацима блок, али на HI неће, лепо ја налазим у томе једну добру 0 онда их молим да оставе и ту погрешну рал

Говори се, господо, да радикална странни добила већину на овим изборима. Ја велим мо кин добила. већину.. Ја сам казао и мало пре једна наша унутрашња невоља у томе, шп . ми имали десидентске листе, које сте ви 5Е хтели да искористите. То су чисто уну' ствари у нашој странци и није ваше да их ZH справљате: али ја сам приметио од каксолви било, да сте ви преко ваших јавних гласшовг чели да дижете у звезде те наше десидентеног сте дотле сматрали као елементе нереда. IH иза тога крије, то ћете ви најбоље знати који су гласали за десиденте, радикални _ сачи и кад узмете да је и без тота радикална O BHT према свакој од опозиционих странака добибог ћину онда значи: да смо ми парламентарну и добили. То то смо ми имали десидентскенот