Narodna skupština

56 НАРОДНА ОКУПШТИНА

лупе говорник није могао чути. Тврдило се, дагсе

продају неке ствари, ја у ствари никакве продаје није било. Као што видите, господо то су сит—нице, то су такве маленкости о којима не би требало водити рачуна, али кад једна група тврди да су избори били потпуно слободни, да није ништа предузимано противу, слободе избора, шта више, да је чак и пропуштепо од стране радикала, да се учини много штошта што је требало учипити у циљу њиховог изборног успеха онда у најмању руку да се не послужим оштријим изразом та тврђења не одговарају правом стању ствари.

На сам дан избора, господо, отпочела је јурњава у још већем степену; капетан Рамадановић на дан избора првог априла ове тодине са још неколико жандарма дошао је у општину рачанску тде је седео цео даш, слао жандарме да му зивкају поједине људе, и препоручивао им за кога да гласају. Једино благодарећи свести једнога нашега, политичкога пријатеља, ону томе није могао имати много успеха, јер му је овај, знајући да полицији нема места на биралишту, показао врата, те је на тај начин г. Рамадановић претрпео поред неуспеха и једну срамоту.

(ем тога, господо, истога дана, кад су били избори, слати су жандарми по селима тек да се виде, а капетан Рамадановић растурао је и неке прогласе народу, у којима се објављују да сви људи буду на своме месту, јер ће, вели се, тога дана проћи комисија, која ће трасирати нову жељезницу. То је објављено чак и у оним општинама, кроз које жељезнице неће никад проћи и које су удаљене. по 50—60 км. од места где ће пројектовапа жељезница проћи, а:

Да истакнем још једну ствар врло важну, а то је. да је капетан Рамадановић на дан избора многе осуђене за горосечу и друго кривице, које припадају радикалној странци, пустио да иду у своје општине, да агитују и гласају за радикалне кандидате, а једноме од њих дао је чак и свога коња. За све ово пма сведока и ја ћу у своје време поднети интерпелацију и тражити, да се та и многе друге ствари извиде.

После избора паступили су најгори и најтежи дани за опозиционаре, јер док се је пре избора обећавало и претило: обећавало онима, који буду тласали за радикале, а претило онима, који буду гласали против, после избора требало је тим претњама “дати санкцију. Разуме се, да се није могао у свима случајевима знати, где је који од истакнутијих људи гласао, али се по општим изборним резултатима, у општинама, оцењивало колико је који од њих крив што резултат избора по радикале у његовој општини није био повољнији и зато капетан Рамадановић и друге полициске власти у округу топличком после избора отпочеле су гањатн п кињити све оне људе, за које су знали, да су радили противу радикалних кандидата. Ја ћу вам поменути само то, да је између осталих кажњон и Јован Ракоњац, председник општине крушевачке, и да је главни мотив овим казнама био у повољним резултатима за листу напредњачко националну, и то два пута за три дана, а сем тога кажњени су и други часници неких општина казнама у неколико махова. Нарочито се капетан

окамио“на познатота војводу и потриоту Косту Џећанца, кога је од оног несрећног збора у Куршумлији, на коме је ударао добош, па до сада казнио неколико пута. Шитаћете заштог Шросто за то, што се усудио на томе збору да укаже присутнима на две ствари, прво: да објасни људима, да их власти но смеју без кривице гонити, да их не смеју пресирати да гласају за ове или оне кандидате, даље, да је гласање тајно, да се не зна, ко за кога гласа, и онда је рекао: Браћо, ја вас опомињем да вршите своје грађанске дужности, као што треба, а ако би коме од вас фалила длака на глави 300г употребе вашег права, гласа, знајте, да ће прво пасти моја глава, ша ће се онда вама што десити. У томе моменту полициска власт у лицу једног среског писара скочила је и изјавила, да забрањује говор Пећанцу, н да ће збор растурити, јер је то дражење народа на бујну.

Али изгледа, да полициску власт није увредило толико, овај ласус из товора, колико ју је заболела друга једна ствар, коју је Коста Џећаналц јавно констатовао и жигосао товорећи о корупцији која је овладала и о подмићивању народа. Кад је случајно један од присутних запитао: Одкуда им ове силне паре, — онда је Коста Пећанац рекао: Ја сам радио на извесним стварима дуго времена, и згрозио сам се, кад сам једном приликом дошао у Београд по позиву да примим 2.000 динара, и кад су ми у Министарству захтевали да дам нризнаницу на 10.000 динара, а ја да примим свега 5.000 динара. Што, на који се начин долази до пара. То је он онда тврдио, а колико господо у томе има истине, нека цене други: главно је, да је та реч бачена, она је речена и у њу многи верују. Због таквог држања Косте Џећанца на њега су се све власти окомиле, он је ваљда десет пута каењен у међувремену и сада, када је тај велики патриота, који је за Орпество много учинио, оболео, и када лежи у постељи болан преболан и пљује крв, каџетан Рамадановић за једно пре подне звао га је позивом пет пута, и напослетку наредио да се стражарно доведе ако не дође не пустивши га болесног да иде кући све, док не положи и ту казну, ради чијег је изрицања позиван.

Дакле, као што видите господо, из радикалне трупе, ово су све Факта па опет ћете ви рећи да ми не износимо доказе. Ми вам других доказа не можемо дати. Наредите да се поводе истрага, да се све ово извиди па ћете видити да је све ово овако. Ако вам је стало стварно до истине ви ћете то учинити.

Још једна ствар на коју морам да скренем пажњу то је: што су радикали, нарочито приликом ових избора гледали да искористе све људе који су тако рећи морално маркирани. Они су гледали нарочито да се послуже услугама свију оних људи који су имали код власти какву кривицу, лајући им обећање да противу њих неће ништа предузимати, ш да ће акта њихових кривица оставити у архиву. Нарочито су пак искоришћавали све оне људе, који се налазе код својих кућа пуштени на јемство, из притвора, воји су иначе били стављени под суд за прљава дела. Ти су људи, у нади да ће се о томе водити рачуна, послужили влади за