Narodna skupština

пизборе онако како само може служити човек, који езна, да га неће снаћи ипшкаква казна, ако посао

повољно сврши, а да ће на против отићи у алсн шила робију, која га чека за почињена дела, ако тај шиосао не испадне као што треба.

|__ Да вам именујем и доказе за ово.

: Милаш Трипковић, деловођа општине конџељуске, решењем прокушачког првостелецог суда од 493/1Х. 1911. Бр. 20.881 стављеп је под судну птритвор, за дело из 5 111 у вези са 5 182 кричвичног закона, па је потом пуштен па јемство, али уеје и даље задржан на дужности као деловођа ошиптински. Оп је био највећи агитатор за листу Илије ПИлаћа.

__Исто тако стављен је под суд за прљаву криивицу, која повлачи робију и Владимир Дуњић, депловођа општине сварчанске, па је п он такође пуштен на јемство и вршио агитацију за радикале ва сво време.

Да вам поменем још и то, да бу само из оппштине Рорњо-Коњушке између осталих пуштени из шритвора на јемство и оних 12 лица: ИЏлија Д0= имановић, Василије Ллекса и „Љубисав Мило пављевићи, Мирко Гагулић, Благоје Гагулић, ЗБорисав Каличанин, Софроније Тојбаштић, еталемир Ђојбашић и Радован Коковић, Анђелко Патулић и Вучко Каличанин сви из села Писжаља. Они се налазе под судом за прљаве кривице зкоје повлаче затвор и робију и сви су они 1. апкоила не само гласали за радикале већ били највјачи агитатори за кандидате старијих радикала.

Шредседник општине из Шрекопуца стари рагљикал један од пајглавнијих помагача Илије Илића три овим изборима, одмах је после избора стављен мод суд и у притвор за издавање лажне тапије.

Ако хоћете за све ово доказе ено вам судских ззешења.

Дакле, као што видите: господо, апеловало се ла људе који се даве, п који се за сламку хватају, т ти су људи морали, да учине све, да обезбеде победу радикалима јер су у томе очекивали спас ад робије за почињене кривице.

Толико господо о утицају власти. Сем пресије, моју је вршила власт на разне начине, сем ових зтедопуштених и противзаконих поступака од стране Државног Одбора у намменовању председншта бизачких одбора, сем неједнаког поступања од стране dane према кандидатима послапичких из групе ра= пикалне и опозиције, приликом ових избора, примећено је, да је успех радикални у највећој мери омогла корупција, коју су они развили.

__Н Недопуштена агитација употребљена је на разне мачине. Тако у округу топличком јавно се причало, ка Краљ жели да радпкали добију победу. Оно што ту радикали увек осуђивали, то су овога пута упопребили, изјављујући да ће ови избори бити пони(штени, ако радикална странка пе добије већипу, ба ће влада опет бити поверена радикалима и апестовали су на људе да гласају за њих и да се не урпају по изборима. Је нећу тврдити да је опозипија од тога видела штете. Тиме, што су радикали птитовали именом Краљевим у округу топличком, шисмо могли ништа изгубити, али ја хоћу да јавно сонстатујем само то, да данас тако раде радикали,

СТЕНОГРАФСКЕ БЕЛЕШКЕ 1912.

5. МАЈА 1918. РОДИ

=

O

који су се некад највише бунили кад би чули да друге странке увлаче владара у своју партиску аги= тацију. |

(бем тога господо, радикални агитатори нису се устручавали да протурају у народу пајодвратније и најгнуеније лажи против опозиције. Између оста= лога, ја ћу напомелути само то да ву јавио твр= лили да је зајам од 150 милиона динара закључио Стојан Новаковић а да су радикали морали тај зајам примити јер је већ било свршен. Ту тврдњу „господо, ја сам лично чуо на једном импровизи= раном скупу у — Шрекопцу. Ја се позивам па присушног посланика P. Ђорђа Шапајотовића из Прокупља који је слушао, да је бар 10 људи у ПШрекопцу тврдило даје то казао Илија Илић пародни посланик. Ја сам све могао веровати али нисам могао веровати да људи у ружпој агитацији могу тако далеоко ићи.

Нећу да торам даље у детаље, шећу даље да продужавам говор о тим ружним стварима, хоћу само још, да напомонем једну епитницу, да је мој против кандидат г. Илија Илић по зборовима тврдио, да сам ја банкротирани трговац, и да немам ни квалификације за посланика. Ове то на крају крајева није вредело ништа јер свеспи бирачи без обзпра на то, показали су да таквим и сличним изјавама његових пријатеља и помагача не верују. :

Подмићивање господо врштло се и на друге начине не само директно давањем новца, пего ни постављањем појединих зависних и битних људи на места скошчана са извесним наградама.

Господин Ататоновић додирнуо је већ то питање п копстатовао да је постављено у Нишком округу за време избора велики број шумских радншка,. По је исто учињено WM у Топличком округу, и тамо је маса шумских радника постављена. Нико пе зна шта ти радници имају да раде. да два месеца имали су да приме плату, но само не знам одакле ће им се та плата дати. Извесно једнога дана мораће Скупштина одобрити за то накпадни кредит, Ти људи постављени су само зато, да би могли вршити агитацију у корист радикала п да би само гласали за њихове кандидате.

Од куда господо тај новац којим су бирачи подмићтвани, од куд тај силан новац који је тако рећи просут у топличком округу, ја не знам. Ја нећу никога да сумњичим, као што је један из ра-

" дикалпе групе осумњичио опозицију, да паре које

су њени посланички кандидати трошили долазе са стране, ваљда из Аустрије.

Ја не знам велике изворе тих средстава, али се опозиционари морају зашнтересовати од куда ај силан новац који је бачен од стране радикала зла вроме избора. Шећу господо, да сумњичим шикога. али хоћу опет да поновим да је приликом збора у Куршумлији пстакнута. једна ствар а то је, да је диспозициони Фонд плаћао радикалне изборне цехове. Ми можемо пето тако да поверујемо, да -на исти начин на којп су радикали KOJI су пронашли „формтуљу о згодној форми“ када су приликом закључења зајма од 150 милиона динара обећали да даду у тој згодној форми 8 милиона динара, из државног зајма за шзвесан циљ, да су на исти начин у згодној форми одвојили каквој

8