Narodna skupština

66 _ НАРОДНА ОКУПШТИНА i EEU O ИМ

Он је имао пред собом пристапак и пе сме да се уверава, чији је пристанак. /фрагољуб Јоксимовић. Е, видите, молим вас). Али суд се уверио да нема пристанка, јер је пристанак фалвификован. То није пристанак, него фалзвификат,

ба Нишким округом овако стоји MW овако је по закону. А. да је тако опомињем вас на двадестогодишњу праксу. (Драг. Јоксимовић: Т, пракса).

Гледајте, молим вас. До сада је било добро, а сада пе ваља. Ако ви као Народна Скупштина, хоћете ово питање да расправите чисто и просто по закону, онда морате овај избор у округу нишком да поништите пи наредите пов избор са новим кандидатима.

(Сад долази на ред, господо, трећи случај у округу топличком, са оним најуважешијим талтдидатом, који није плаћао довољно пореза кад бе кандидовао. По извештају, ту човек пе може да нађе излаза, нити да се обавести, Бећипа каже, да постоји уверење од надлежне власти да плаћа довољно пореза; а мањина каже да постоји такође уверење од пореске власти да он ле плаћа лдовољно пореза. Ствар је за Верификациопи Одбор била најкраћа, да је преко Министаретва Фишансија испитао, откад тај човек плаћа тај порез, који му даје пасивно бирачко право. Јер, господо, ако хоћеће тако, да се неко пред изборе упише, онда то кошта само 50 пара дин. и онда ћете имати целу Србију да су сви грађани способпи да имају пасивно бирачко право и да буду посланици.

Међутим, господо, сад ја налазим да се овај избор има да суспендује и да се то извиди, па ако је тај човек и много раније пре избора плаћао потребну суму порезе, онда он има пасивно бирачко право и онда треба да остапе посланик: а ако он ту порезу није плаћао, опда се мора поништити избор п наново извршити.

Е сад, господо, што се тиче одвојених мишљења да папоменем само неколико речи.

Као што сам рекао, једино тачно и законски написано и са свима правилним побудама и одређеним захтевом, то је одвојено мишљење г. Ломовића.

T. Милош Трифуновић се одвојио, и кад човек прочита то његово одвојено мишљење, не види шта он жели шта управо хоће да се тиме утврди. Изгледа да би ово, што он хоће да се пронађе требало да се урами, па да Народна Окупштина то чува, јер не каже какве би последице од тога могле наступити.

Што се тиче одвојеног мишљења г. Тимотијевића и Јоксимовића, оно има два дела: први део, који је овначен са римско Ги други, који је означен римским бројем Џ.

Онај први део могао би бити један одличан партијски чланак у каквом партијском листу, али му овде апсолутно нпкако нема места.

Други одељак мепе изненађује што се они одмах у почетку одвајају и кажу: „Одвојено мишљење што се тиче цифара и рачуна у избору вароши Београда“.

Господине Јоксимовићу, нема одвојеног мишљења — кад је реч о рачупу. Кад је роч о рачуну ту има само погрешан и тачан рачун ш ту се нисте требали одвајати, него сте требали рећи:

Рачун вам не ваља. А ово одвојено мишљење чини

ми се личи на оно: учините ви нама па ћемо yu HHTH и ми вама. 5 "a

Што се тиче заједнички одвојеног мишљења ! Tr. Маринковића и Трифуновића, ја бих само једн: кратку напомену учинио, а то је ово: чиме су онј завршили своје мишљење. Они веле овако (чита) „Оматрамо да је потробно да Народна Окупштин: одреди нарочиту скупштинску анкету која би изал да извиди све околности под којима су састављене поднете на потврду и одбијене листе Стевана Ни

колића и Јована Јованчевића из Гор. Матејевца

те да се на тај начин припреми грађа за измену чл. 40—50 закона о изборима народ, посланика“

Ја, господо, ово не разумем, да људи траже анкету, а међутим не траже да се ти избори сус пендују, нето ћемо ми те људе примити и они ће положити заклетву, а после анкета може донете да онп пикако пе могу бити посланици, а ми смо међутим, то већ свршили. /Д-р Вој. Мартнковић, То пам анкета пе може донети 1)

Ја пе разумем г, Маринковићу, 0 коме закон] можете ви одвајати мишљење и тражити од Скуп штине анкету, да прикупља неке статистичке по: датке за евентуалну измепу закона. Извините, алт тога пивтде пема у закону.

Господо, пре но што завршим имам још сам оволико речи да кажем,

Никад се господо не може имати довољно па: триотизма и политичког морала. У томе се MOD? тежити и желети што више како од појединца, такс и од политичких група. Мепи се:-чини P. P. да ни ја ни ми сви немамо довољно ни патриотизма HT политичког морала. Потрудимо се, господо, сви заједно, ако оћемо отаџбини својој да помогнемо да имамо што више патриотизма и што више политичког морала. Ако п даље будемо овако радил: као досада, проћиће хрђато и парламентаризам, т политичке партије, па и отаџбина. (Одобравање)

Председник Вершфикационог Одбора, Драт Т. Васић. — Има реч известилац г. Илија. Илић

Илија Илић. — Господо, ја ћу само да од товорим на замерку г. Милана Мостића, коју је учинио извештају Верификационог Одбора а то је Да смо се ми као Верификациони Одбор. упуттали у расматрање свих избора због тога што сматрамо. да је посао Верификационог Одбора јаван посао. да се сврши у интересу јавном п да сваки на-

родни посланик има да врши ту јавну дужности

да се упушта у расматрање свију изборних радња. Није то приватан посао ником није повређено приватно право, те да би изјавио жалбу, па да ми водимо спор у Окупштини је ли правилан или није, нето налазимо да се у опште ВериФикациони Одбор у расматрање свих избора може да улушта као у расматрање једнога општега посла од о1штег интереса. |

То сам само имао да кажем на ту замерку г Мостића а на све остале приговоре ја ћу му одговорити као известилац на крају дебате п кад буде специјални претрес.

Председник Верификационог Одбора, Драт. Т. Васић — Дајем четврт часа одмора.

Настаје одмор у 6 часова по подне.