Narodna skupština

~

Што се тиче избора у нашој земљи не могу да кривим ни народ ни власт, Народ је гласао по своме убеђењу. Ми смо једанпут признали народу да је свестан и разуман, и кад смо то признали, не смемо никад да кажемо, да кад попије чашицу ракије, постаје одмах несвесан. Ми смо уставом и законима признали да је он свесан и кад смо то признали, не смемо сада другчије говорити.

Ма ко да каже да је радикална странка у земљи подбацила, она није подбацила, ако хоћемо поштено да говоримо. Самостална странка је подбацила. за то што ми нисмо подбацили много, а што су они подбацили, то је крива по мало наша, ортачина. Ја сам човек из народа и видео сам да је наша коалициона влада између самосталада и радикала донела извесне законе, са којима су се тоспода из напредне и либералне странке после толико користили у народу, да ће саме ове две странке наћи начина да ове законе што пре измене. Дали су Закон о радњама. (Д-р Јов. Скерлић: Закон о радњама то је понос радикализма).

Да питамо т. Окерлићу ову масу сиротиње која има 10 дин. капитала. Донет је закон о радњама, признити су еснафи, еснафске уредбе и коморе и шта ти ја знам. Али онај који нема капитала а не може да остави своју жену иситну децу а има један плуг земље, он би по овоме закону морао да служи а не би могао да ради своју радњу. Тим су законима, господо, агитовали напредњаци и либерали.

Донетим законима о радњама, о среским судо-

вима, закон о повишењу плата извесним чиповни- ·

цима и т. д. либерали и напредњаци су агитовали и говорили, како се тиме народу повећавају терети, и зато су самосталци подбацили, а ми смо одржали своје. Г. Скерлић рече, да треба у Окупштину да долазе спремни и школовани људи. Лепо, господо, па ми смо имали таквих скупштина, па какве смо вајде видели од њих. Видели смо много гори резултат него сада што је. Имали смо и таквих скупштина, које су парадирале као скупштина, а све су чиниле оно што им влада нареди, и онда како нам је ишло знамо сви.

Молим вас господо, још и ово.

Што се говори о посеченим шумама, ја не налазим разлога да се ту напада ма ко од стране власти, јер у нашем округу, бар у моме срезу никад о томе није било ни речи, нити је ма ко коме обећавао: да ће сећи шуму, нити је ко смео да сече, нити је тамо било државне шуме. Ако је ко исекао своју шуму, то је друга ствар. У осталом ако је ко посекао чију шуму, или заузео чије имање, ту су судови, па нека суде.

Ја ћу господо, да завртшим свој говор, јер нисам толико стручан као нека господа да могу много и много да говорим, да доносим неке забелешке ит.д. Ја сам проговорио оно што ми је на срцу и што сам имао да кажем. Главно што имам да кажем јесте ово: да ће дебата о верификадији бити ни проћи и све ће бити, али се само не можемо

надати, да ћемо оваквим поступком господе из опо- |

зиције моћи ма какве користи допринети овој земљи. (Одобравање на десници).

НАРОДНА СОКБУШШТИНА

~

У

! i -

Председник Верификамционог Одбора, Др Т. Васић. — Има реч г. Јован Окерлић за ли“ одбрану.

Др. Јован Скерлић. — Лопустите ми, госло само неколико речи у циљу личне одбране.

Т. Митић је рекао како сам ја говорио ш тиву уласка сељака и нешколованих људи у Ок штину. |

Ја позивам, не господу из опозиције, већ споду из владине странке, да ми потврде, да т нисам казао. Ја тако не мислим и ја налазим, је то једна од најапсурднијих ствари.

Председник Верификационог Одбора, Ду

Т. Васић. — Има реч ради личне одбране г. Милан Марковић. Др. Милан Марковић. — Г. предговорни

поменуо у своме говору да је чуо од некога, сам ја дао неком самосталском кандидату трг сет банака.

Изјављујем овде пред целом Скупштином, д то, што је г. предтоворник чуо, једна сушта истина.

Председник, Верификационог Одбора, Дл

Т. Васић. — Има реч г. Радослав Агатоно ради личне одбране. Радослав Ататоновић. — Изгледа ми, госп

да се г. предговорпик неоправдано љути што му ја јутрос добацио онај епитет, јер он сад њом својом најмлађом клеветом потпуно докаг да то заслужује. Јер и ако јет. Митић у „0; управи“ био изнео још прошле године ту клев да сам ја на једној конференцији при агитадиј избор окружних посланика, у Нишу, казао: . мојте допустити тим будалама сељацима да нам K капу“ — он је имао прилике не само да чита, демант и преко „Самоуправе“, него је ту скоро г са мном у среској канцеларији у Нишу и лично јашњење о тој ствари, када ми је и сам при: да је погрешно био обавештен. А да је до тада био погрешно обавештен, доказ је то, после мога одговора у „Самоуправи“, он није н: ни сведоке, нити је сматрао за дужност, да. вргне оно што сам ја казао.

Председник, Вершфикационог Одбора, Д, Т. Васић. — Џозивам Вас, г. посланиче, д: удазите у дискусију, јер сте Ви изишли из гра: личне одбране.

Рад. Агатоновић. — Немојте ми завкраћи реч, ја сам дужан да овде одбијем ову клев јер они ништа друго и не знају, него да кл тају. (ФЖагор).

Председник Верификашионог Одбора, Д: Т. Васић. Ви не можете сада улазити у. кусију, јер је то противно пословнику.

Бад. Ататоновић. — Ја хоћу да говори Ви ме у томе не можете спречити,

Председник, Верификационог Одбора, Д; Т. Васић. Ја вас опомињем да ћу да вам за тим реч, ако се будете и даље удаљавали предмета.

Рад. Агатоновић. — Не можете ми забрал реч. Ја се браним од клевете.