Narodna skupština

1

| |

о о

ВАНРЕДАН САЗИВ ПЕРИОДЕ 1912—1915 ГОД.

У. ПРЕТХОДНИ САСТАНАК j НАРОДНЕ СНУПШТИНЕ

држан 7. маја 1912. год.

ПРЕДСЕДАВАО Председник ВЕРИФИКАЦИОЛОГ ОДБОРА :

СЕКРЕТАР :

4 Драгутин Т. Басић

Благоје М. Илић

| Присутни сва господа Министри сем Министра

Војеног.

Почетак у 89, час. пре подне.

Председник Вершфикационог Одбора, Драт. Т. Васић. — Господо, отварам седницу. Наставља се начелна дебата по извештају ВериФикационог Одбора.

Има реч известилац г. Милош Трифуновић.

Известилац Верификационог Одбора, Милош М. Трифуновић. — Господо, ми известиоци до сада се нисмо јављали у дебати, просто с тога што нам је изгледало, бар нама из већине, да није било потребно. Сва господа посланици товорили су или — двонца тронца — са свим начелно, или су износили детаљне локалне ствари тако, да у дебати није било потребно да известиоци и дају ма каква обавештења. А једини господин који се дотицао извештаја Верификационог Одборато је биот. Мостић. Али нека ми г. Мостић не замери, и он се је дотакао извештаја погрешно и нетачно.

TP. Мостић је у извештају Верификационог Одбора нашао примедбе баш оне, којима је најмање имало места.

Он замера зашто се Верификациони Одбор до-

·. тицао разматрања избора на које нема жалбе. Он

_ се дотицао нишкога округа говорећи да је то тако јасно питање о избору у нишком округу. И замерајући решењу Верификационог Одбора, али у том истом моменту изјавише многа господа правници да ствар није тако проста као што г. Мостић мисли о нишком избору.

А што се тиче избора на које није било жалбе и што г. Мостић мисли да се Верификациони Одбор није требао с њима бавити, и није их требао разгледати, ми опет мислимо из ВериФикационог Одбора, да је то са свим погрешно. Избори су народних посланика једап важан акт где цео народ као једно велико бирачко тело пресуђује ко ће управљати овом земљом да ли ће се дати судбина земље овој пили оној странци. () таквом једном акту о таквом једном поступку не само да треба него Верификациопи Одбор има инперативну дужност да каже потпуно своју реч, Може бити у једном округу ве-

лике неправилности па ипак због небрежљивости бирача да не буде жалби. Мора се Верификациони Одбор тога дотицати. Г. Мослић је долазио у седнице ВериФикационог Одбора и он је тамо своје мишљење напоменуо и бар ми, чланови Верификационог Одбора из већине могли смо то мишљење примити и казати да је то свршена ствар. Али баш ми из већине, из владине странке како се то каже ипак смо нашли да треба разматрати без разлике све изборе.

А што се тиче замерке г. Мостића да парламентаризам кржљави и да ће се парламентаризам сасушити што г. посланици не излазе на трибину, нека г. Мостић зато извини. И у другим парламентима то је ситница тричарија говорило се са трибике или из клупе, пи парламентаризам зато не кржљави нити ће се сасушити.

Ја поменух господо да су се, велика већина посланика у говорима дотицала својих месних локалних ствари, хотећи тиме да докажу из појединих места да су избори били неслободни. То је један врло тежак посао на основу једног два три места закључити и одмах казати да су избори били у целој земљи неслободни. Зато смо ми осетили једну забуну. Дебата није ишла својим током. Г. Скерлић је покушао да дебату дигне, упути правим путем и по моме мишљењу тежња г. Окерлића била је оправдана. Ја мислим тако је требало и говорити с погледем на целу земљу. Ми можемо извести из ових избора поуку наравоучења како каже т. Окерлић ако ми из свих детаља факата гледамо да изведемо као неко правило да из свих појединачних случајсва изведемо нешто генерално.

Врло је тешко, господо, ја то признајем, генералисати ствари, и у свима другим наукама тај метод индуктивни од детаљних, посебних ствари направити нешто опште, склопити правило јесте, господо велим врло, тешка ствар. То је прави паучни метод и статистика тиме издиже се до праве науке. У социјалним питањима, у социологији, то је, господо, још најтежа ствар. Факта су ту многим променама изложена, многе појаве у социјалном животу нису тако просте, оне су Флотантније и треба много оштрих погледа по добити тачно по-