Naša književnost

а ДАР Дије ла у рт фи

сре

100 Наша књижевност

Минка. — Ти баш нимало не сумњаш»

Комар. — Ко сумња» Ко се усуђује да сумња» Онај ко сумња, тај је издајник... треснућу му чашу о главу... Успут сам срео жупника... био је тако утучен и јадан, као да носи три товара на леђима и један на глави... још мало па бих му дао грош! „Како је, господине Комар, како је2г“ пита ме он. „Нама добро и све боље!“ одговарам ја. Он се кисело искревељио, а ја сам се тако смејао да... на, још имам суза у очима!

Лојска. — Од смеха»

Комар. — Кумо, покајаћеш се ти, грдно покајати! Мислиш ли да нисам видео како си се покуњила ову последњу недељу2 Кад се сељак плаши провале облака, унесе сено под кров! Гледајте је, чак и не пуши више, ускоро ће звецкати бројаницама. Ти и Јерман... згодан пар! Идеализам се не исплати, је лиг Знам вас, багро! Јерман већ зна где је припремљено за њега позлаћено сандуче! Код претседника општине је поставио за се сто — богат ручак за учитеља. Ко би му замерио Он мисли: „Узми, узми лутку од крпа, ажо су само крпе свилене!“

Гени. — Зар он није твој пријатељ»

Комар. — И пријатељу треба рећи истину у лице!

Гени. — Па нема га овде.

Комар. — Доћи ће већ! — А лепог таста је изабрао! Шта ми-

слите да је претседник искрено напредан Ни по шупља боба не би дао за ту напредност! Бес га изједа што није изабран — такав слабић. Само мало да му намигнем, — па ће већ сутра носити балдахин у процесији.

(Учитељ Хвастја дође са цесте).

Комар. — Здраво, црквењаче свих црквењака! На, пиј, јачај снаге да би лакше подносио свој бол! Кад попови добију батине, добије и Хвастја батине... тешко је кад човек има такву жену! Шта је крив невин и Хвастја за поповска страдања» Чак ни нокте не чисти, да би остали црни во вјеки вјеков!

Хвастја (седне мирно). — Још вечерас ћеш молити круницу; сва три дела.

Комар. — Шта си рекаог

Хвастја. — Још вечерас ћеш молити круницу; сва три дела.

Комар. — Црквењаче, за ове речи чинићеш покору!

Хвастја. — Ти ћеш је чинити за црквењака; тешку покору!

(Са веранде долазе: претседник општине, лекар, управитељ школе).

Комар (скочи). — Шта» Како» Кажите, кажите! Шта јег

Претседник општине. — У нашој општини победили су

напредњаци с једним гласом. Комар (Пренеражено). — С једним гласом>