Naša književnost

Три сусрета 373

г Мван Забелин: „Домаћи живот руског народа у ХМ и ХМИ веку“.

з Из трећег циклуса Фетове „Природе“; песма нема наслова, а почиње стнхом: „Дошао сам ти с поздравом“. у

з Стилизацију бајке „Кумче“ Толстој је написао још 1896 године.

5 Ова приповетка Горкога штампана је тек 1938 године.

в Приповетка коју помиње Горки штампана је први пут у „Савременом веснику“ 1898 године.

1 Објављена први пут у часопису „Живот“ 1899 године.

8 Штундисти су верска секта настала у јужној Русији после реформе шездесетих година Х1Х века, проповедала је пасиван отпор према самодржављу ! била стално гоњена од тадашњих власти,

9 Мисли се на молбу Лава Тихомирова, предату 1888 године цару, у којој се покајао за своју ранију револуционарну делатност. О свему томе испричао је сам Тихомиров у брошури „Зашто сам престао бити револуционар“.

19 (Овај комад Горкога приказан је први пут 18 децембра 1902 године у московском художественом театру.

м Мисли се на „одлазак“ (бекство) Толстоја из Јасне Пољане 28 октобра (по ст. календару) 1910 године. „Писмо“ је било намењено В. Г. Корољенку.

12 Горки, вероватно има у виду Толстојев спис „Апел руским људима, влади, револуционарима и народу“, који се односи на 1906 годину.

12 Крајем августа 1869 године Тлостој крене у пензенску губернију да тамо купи имање. Успут је преноћио у граду Арзамасу. Ноћу, у хотелу, осетио је необјашњиву, али ванредно интензивну тескобу, коју је назвао арзамаски ужас.

та Тачен наслов те књиге гласи: „Добро у учењу грофа Толстоја и Ф. Ничеа (Философаја и проповед)“.

15 Реч је о Гетеовом секретару Јохану Екерману, који је објавио књигу „Разговори с Гетеом“.

15 Толстој је умро 7 новембра (по старом календару) 1910 године у 6 часова и 5 минута на железничкој станици Астапово (данас „Лав Толстој“) у кући шефа станице И. И. Озољина.

= Каква је била веза Достојевскога с делом Буташевича-Петрашевског није тачно утврђено, али Достојевски је оптужен због „учешћа у злочиначким намерама, због ширења писма књижевника Бјељинскога Гогољу, које је било пуно дрских израза против православне цркве и врховне власти, те због покушаја да заједно с другима шири списе против владе помоћу ручне литографије.“ 23 априла (по старом календару) 1849 године Достојевски је, заједно с другим петрашевцима, ухапшен и после осмомесечног иследног затвора у Петропавловској тврђави осуђен на смрт. Припреме за извршење смртне казне биле су потпуно готове, али је Достојевски у последњем тренутку, на самом губилишту, помилован на 4 године робије и 9 године службе у војсци.

18 То је било у јануару 1905 године.

19 Горки је био у Јасној Пољани у октобру 1900 године.

#0 То јест: „Азбука социјалних наука“.

21 (Ова цртица Горкога била је први пут штампана у „Самарским новинама“ 1894 године.

22 Богумили = секта која је настала у Бугарској у Х веку; брзо се проширила и по другим земљама Балканског Полуострва. Проповедала је пасиван отпор према државним властима, „умртвљење плоти“, била противник брака и негирала је цркву.