Naša književnost

Максим Горки и нацибнална књижевност СССР 437

Усвајање традиција родног фолклора, родних класика, руске књижевности, светске литературе, одушевљење националног и свег совјетског изграђивања, препород културног стваралаштва народа ослобођених од вековног угњетавања, дали су националним књижевностима Совјетског Савеза висок полет и довели их до процвата, до откривања самониклих снага које су се криле у народним недрима. У совјетско доба постали су познати и омиљени у целој земљи многи народни певачи, на челу са Џамбулом и Сулејманом Стаљским. Многи песници, прозни писци и драмски писци прославили су се у свом народу и постали популарни у целом Савезу. Многи су постали достојни високих одликовања и Стаљинових награда: у украјинској књижевности — М. Риљски, у белоруској — Ј. Колас, у грузинској — Г. Леонидзе, у јерменској — Наири Зарјан, у азербејџанској — С. Вургун, у узбекској — Ајбек. Није мален број дела националних књижевности која су преведена на стране језике.

Историја ма које посебне националне књижевности у совјетско доба јесте сјајан, свеж летопис постигнућа и победа, и свуда ће у таквој историји блистати име Горког као мисаоног и уметничког васпитача књижевних кадрова те књижевности.

Горки је мислио и учио да совјетска књижевност није једноставна целокупност посебних националних књижевности, почевши од руске. Као јединствен покрет, покрет једне целине, совјетска књижевност јесте нова појава, какве није било у светској историји књижевности, појава исто толико особита и изванредна као што је и сам многонародни Совјетски Савез.

Процес уједињења, консолидације многих националних књижевности у једну јединствену совјетску књижевност — то је тежак, дуготрајан процес и једва би се у потпуности завршио. Јер поједине књижевности народа наше земље морале су на путу ка јединству да савладају националну закопчаност, особеност и упорност старог начина живота, схватања, верске искључивости и многе друге сметње Међутим, грандиозни замах совјетског изграђивања, методи културног рада каквих још није било у историји, све оно што је убрзало државно уједињење убрзало је и процесе књижевног уједињења, Овде се мора забележити истакнута улога руског језика и руске књижевности у том сједињавању. Велик значај су имали и разнолики облици и методи организације: установа Савеза совјетских-писаца, ступање на снагу Статута тог Савеза, развој руско-националне периодике, и друге мере.

Путовања националних писаца у друге братске републике, лично и групно зближење писаца разних народности при сусретима на свесавезним књижевним прославама, на пример на прослави Руставели, Шевченка, –—– нису мало допринели зближењу и консолидацији књижевности совјетске земље. У уметничкој књижевности ово се убрзо огледало у песничким описима народа и области, у песничким посланицама писаца разних народности једних другима.

диви