Naša književnost

224 Наша књижевност

осетио како то изгледа кад вас враћају к свести. Кожа ми се с ноге тако одерала, као чарапа (била се зацепила за сидро). А кад су ме повраћали у свест, вукли су ме преко камења, дасака, боло ме је трње. Цело ми је тело било одрано. Освестио сам се, погледао, помислио — добро је.

— А други пут смо се откинули на Каспијском Мору, шлеп... Било је стотину људи... Да, жене су се држале храбро, а мушкарци су се бојали. Двоје је полудело... Тако су нас таласи носили 62 сата Да, и жене су биле тамо, на риболову. Мускулозне даме. На пр. ево овакав сто, двапут дужи од нашег, оне стоје једна поред друге и наједаред тресну рибетину од три пуда, и тако из руке у руку ни минуте се не задржава, — ваде икру млечац... голе руке... и ево, овакве, И показује како су у њих биле велике груди... Тај посао им је био наследан. Још су се у доба Катарине њиме занимале. Изванредне жене.

Други пут је он детаљно причао, како је из мангуплука претрчао испред самог воза, преко шина. Научио га је томе Стрељцов, ветропирасти деран, другар. Стрељцов је то радио хиљаду пута и ето Горки му је позавидео...

Али су тада Горкога позвали због неке хитне ствари и нисмо сазнали како је завршена та забава.

Зато је после неколико дана сам он записао у моју свеску један случај из своје биографије, који до данас, како изгледа, није био познат.

„Идем кроз Самару — обалом Волге, касно ноћу — наједаред чујем:

— Спасавајте, браћо.

Мрачно је, небо прекривено облацима, на реци стоје огромни шлепови. Између обале и бока једног од тих шлепова по црној води неко пљуска.

Загазио сам у воду, стигао до утопљеника, зграбио га за косу и извукао на суво.

— А он мене — за шију.

__ Ти — каже, с каквим правом вучеш људе за косу. — Ја сам се згрануо. — „Па ти си се давио, кажем“, — па викао си: „спасавајте“.

__ Ђавоља главо. Како сам се давио, кад сам само до плећа био у води, још сам се држао за паламар. Јеси слеп, шта лиг

— Па викао си — спасавајте.

— Много што шта могу ја да вичем. Повичем да си будала, хоћеш ли ми поверовати» Дај паре, иначе ћу те одвести у полицију. Хеј, дај...

__ Мало сам се с њим споречкао — видим, у праву је човек са свога гледишта. Дао сам му што сам имао — 35 копјејака, пошао кући паметнији него што сам био.“