Naša književnost

Изблиза и издалека 231

Једном је рано ујутру у собу утрчао мали Максим и отсечно као и отац рекао:

— Тамо је неки чика... чини ми се, генерал дошао.

— Није генерал, већ члан кварта, — одјекнуо је из претсобља учтив глас.

Али без обзира на све невоље и опасности, у летњиковцу Јарцева људи су живели лако и чило. Сви су имали места, свима је било добро.

И ближи и даљи су осећали да је свима тако лепо зато што је у тој кући домаћица — Катарина Павловна Пешкова, тако млада и мила, тако строга и ћутљива.

Алексеј Максимовић је дошао у Јалту после свога затвора ма шетропавловској тврђави. Био је пожутео, оронуо, и пустио малу браду — оштру и црвенкасту.

Око њега су у роју зазујали људи свих звања, занимања, узраста.

Сећам га се високог, у шеширу широког обода, са штапом у руци. Иде прашњивим белим путем у подне, кад нема сенке, Свуда за њим Иду људи. Радознали. Показују прстима и говоре:

= То је Максим Горки.

А за мене:

— То је син Максима Горког.

Таквих синова као ја, Горки је имао прилично много.

Једном ми је он дошао и рекао:

— Знате шта. Имам за вас два ученика. Добра деца. Тако дивни округли затиљци. Дошли су ми да траже учитеља. Послао сам их к вама.

Сутрадан су се појавили мали шишави дечачићи. Пре свега сам погледао њихове глатке, округле затиљке, о којима је говорио Горки.

— Нас је послао к вама Максим Хорки, —- рекли су дечаци, казао је да нас ви учите.

А други је испао неваљао дечак, на часовима ми се ругао, кревељио се, плазио језик, нарочито крмачио мастилом своје и моје свеске.

Из љубави према Горкоме дуго сам трпео увреде и срамоту, али најзад нисам могао издржати и отерам свога мучитеља.

После тога неколико дана трчао је за мном улицом и викао:

— Максим Хорки — арестант.

~ ~

Горки тада већ није био у Јалти. Ускоро је отпутовала и његова породица. Нестало је и тајанствених револуционарг. Остали су у Јалти једино грудоболни.

А после неког времена директор Готлиб — исти онај што је послао телеграм — позвао ме је себи и брижно казао:

— Знате, мили мој, генерал Думбадзе намерава да вас протера из Јалте. Боље би вам било да сами отпутујете, да вас не би ухапсили. Само немојте ићи паробродом, већ омнибусом. То је безопасније.