Naša književnost

И АНЕ а а Ке

Данашњи задаци славистичке науке КУ 203

на казивање руског летописа, којим је овај хтеода објасни и оправда власт династије Руриковића. Против те теорије устао је велики руски научник М. В. Ломоносов. Али она се ипак одомаћила, упркос томе што су и многи каснији руски научници износили убедљиве разлоге против ње. Тек совјетска наука успела је да потпуно докаже неодрживост те „теорије“. Они су доказали да је руска државна организација постојала много пре доласка северних викинга. Чињенице лингвистике, историје, археологије доказују да је руска држава творевина руског народа, да је она настала као резултат унутрашњих економских и друштвених снага руских племена. И та држава играла је у средњем веку врло велику и значајну улогу. Долазак Варјага само је једна ситна епизода у историји Русије.

Сличне теорије о неспособности и „мањој вредности“ словенских народа покушали су Немци да протуре и у вези са другим проблемима. Гврђење о неспособности Словена за државни живот покушавали су да докажу и на пример у оснивању бугарске државе, западнословенске државе кнеза Сама, који је тобоже био франачки трговац итд. Они су покушали да омаловаже и прикажу у лажној светлости велике покрете и реформе код појединих словенских народа и да их делом припишу страном утицају. Тако су неки немачки историчари дело Јана Хуса и хуситски покрет сводили на утицај енглеског реформатора Виклефа. Реформе Петра |, које су биле резултат унутрашњег развитка руске државе и руског друштва и које су Русију претвориле у јаку централизовану државу, приписивали су искључиво утицају Запада, тј. првенствено утицају Немачке.

Али нису само Немци овако лажно приказивали историју словенских народа и њихову културу. И у другим историографским делима Запада може се наићи на такав став. Словенске народе и њихову исто: рију често су игнорисали и потцењивали и други претставници западноевропске науке. Када се читају дела неких западних историчара, добија се утисак да Словена у Европи или уопште нема или да су они у историји човечанства играли сасвим споредну улогу.

Задатак славистичке науке у питању односа Словена према Немцима и другим народима састоји се у томе да се побију све лажне теорије које су Немци и остали реакционарни научници створили о Словенима. Славистичка наука треба да да праву слику историског развитка словенских народа и њихове културе, а нарочито да прикаже велике напредне покрете код словенских народа и улогу великих личности у тим покретима. Она треба да истакне улогу Словена у историском процесу човечанства, да истакне значај словенских народа за напредак Европе и човечанства. Та је улога раније прећуткивана; ње нису били довољно свесни чак ни сами Словени. Словени, а у првом реду Руси, поднели су у другом светском рату највише жртава за спас човечанства од фашизма, и они имају највише заслуга за победу над фашизмом. Али они су играли велику улогу у историји Европе и ра-