Naša književnost

Мер РЕН“ 7. = ПИ

Нексе нам прича свој живот 219

са њим нисам говорио. Нисам могао да му узимам времена, ОВИХ последњих година, кад је Совјетску унију и свет морао бранити од фашизма. Фашизам и његова крвава жетва претстављају нарочито поглавље у животу Данске и у мом сопственом.

ж

Деветога априла 1940 Немци су запосели Данску. Нексе је тада живео на копну. У прво време нису га нарочито узнемиравали. Али, кад је немачки фашизам извршио препад на Совјетску унију, и у Данској је дунуо оштар ветар. Социјалдемократска влада, на основу немачких уредаба, започела је са хапшењима синдикалних вођа и левичарски оријентисаних интелектуалаца који нису пристајали на сарадњу. И Нексе је ухапшен. После неколико месеци, успело се да се Нексе ослободи, странпутицом, преко болнице. Године 1943, после Великих штрајкова и аката саботаже, влада је отступила. Социјалдемократски министри упозоравали су: Радници, не штрајкујте. Држите се мирно. Прерано је. Али је народ слушао речи данских антифашиста. Тада је Гестапо дошао да ухапси Нексеа. Био је упозорен. Подморницом је отишао у Шведску. Кроз баријеру немачких ратних бродова. У Шведској је дочекан бакљама и слављем. Али кад је Нексе и тамо упутио своју реч масама, позвали су га да ћути. Из Шведске, Нексе је отишао у Совјетску унију.

— Видео сам совјетски народ у његовом јунаштву и полету, Видео сам тешка времена и како су подношена,

ж

Поред неколико новела, једина Нексеова књига која се појавила на нашем језику јесте 1999 написани роман „У божјој земљи“. У њему жели песник да развеје претставу о копненој Данској као о идиличној земљи шева. Нексе приказује сељачки сталеж трезвено и у оштрој светлости његових борби за материјални опстанак. То је, пре свега, обрачун са псеудо-демократизмом, израслим из патриар-

халне сељачке демократије. Лик старог оца Ебе Фискера пун је мушке снаге и топло створен.

Јасна једноставност дикције наводи ме да писца запитам за његове методе рада. Нексе каже:

— Кад пишем, важан ми је садржај. Језик је као прозорско окно: не сме се само видети, већ се мора кроз њега гледати. Иди као ваздух, који птицу носи, Најбољи је онај језик који се не запажа. Чита се, а нема се утисак да се чита, већ да се живи сред ликова и са њима.

Такве врсте је литерарна метода песника Нексеа. Жели само

једно: рећи истину, равно, животно-истинито и разумљиво једноставним људима, радосно и са вером у будућност.

тен

| |

ВИДИН родна

дата